29 / 03 / 2024

Yerinde dönüşüm nedir?

Yerinde dönüşüm nedir?

Kentsel dönüşümde, afetler sonucu bir daha can kaybı yaşanmaması için, afet riski altındaki alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli yapıları, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerine dönüştürülüyor. Peki, yerinde dönüşüm nedir?



Yerinde dönüşüm nedir?

Kentsel dönüşüm, afetler sonucu bir daha can kaybı yaşanmaması için, afet riski altındaki alanlar ile bu alanlar dışındaki riskli yapıları, sağlıklı ve güvenli yaşama çevrelerine dönüştürme projeleri olarak karşımıza çıkıyor.


Bu doğrultuda, deprem tasarımının yetersiz olduğu binalar ,malzeme dayanımı yetersiz olan ve mühendislik hizmeti almayan kaçak yapılar dahil yapı stoğunun yaklaşık %40‘ ının yenilenmesi ya da güçlendirilmesi gerekiyor. Peki, kentsel dönüşüm nasıl uygulanır? Yerinde dönüşüm nedir? Yerinde dönüşüm nasıl yapılır?


Yerinde dönüşüm..

Yerinde dönüşüm, riskli alanlarda yer alan riskli binaların yıkılarak yerinde yeniden yeni imar ve deprem mevzuatına göre inşa edilmesi ile oluyor.


Kentsel dönüşümde asıl amaç yerinde dönüşümü sağlamak olup; Zemin problemleri nedeni ile yerinde dönüşümün imkansız olduğu alanlar için en yakında bulunan rezerv alanlar değerlendirilebilecektir.

 

Yasa uyarınca anlaşma ile tahliye edilenler kira yardımı yada konut tahsisi imkanı getiriliyor.

 

Kentsel dönüşümde riskli binasını anlaşma ile tahliye eden kimselerin kira yardımına başvurmaları halinde yapılacak kira yardımı süresi 18 ayı geçemiyor. 


Aylık kira bedeli, her yıl Türkiye İstatistik Kurumu tarafından yayımlanan Tüketici Fiyatları Endeksi oranında güncelleniyor. Ayrıca yapılacak kira yardımının ilk beş aya kadar olan kısmı, taşınma masrafları da dikkate alınarak peşin olarak ödenebiliyor. 



Kentsel dönüşüm kira bedeli ne kadar?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön