19 / 04 / 2024

Yerli Google Earth: Gezgin Portalı açıldı!

Yerli Google Earth: Gezgin Portalı açıldı!

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı fikri ışık, Gezgin portalının açılışta yaptığı konuşmada, Gezgin’in 3 yıldır başarıyla yörüngesinde görev yapan RASAT’ın elde ettiği görüntüleri yayınlamaya başladığını belirtti...



Yerli gözlem uydusu RASAT’ın görüntülerinin vatandaşlar, kamu kuruluşları ve üniversitelere ulaşmasını sağlayan “Gezgin” portalı törenle açıldı.



Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı fikri ışık, Gezgin portalının açılışta yaptığı konuşmada, Gezgin’in 3 yıldır başarıyla yörüngesinde görev yapan RASAT’ın elde ettiği görüntüleri yayınlamaya başladığını belirtti. Işık, kamu kurumları ve üniversitelerle paylaşılacak görüntülerin şehir planlaması, ormancılık, tarım ve afet yönetimi gibi alanlarda kullanabileceğini, böylece kurumların uzay teknolojisinden yararlanacağını bildirdi. İlk milli yer gözlem uydusu RASAT’ın uzaydaki üçüncü yılı olduğunu anımsatan Işık, uydunun 3 yıldır yörüngesinde görevini başarıyla sürdürdüğünü anlattı.


6 milyon km2 görüntü

RASAT’ın yörüngesinde 16 bin 480 tur atarak, toplam 6 milyon kilometrekare alan görüntülediğini anlatan Işık, “Bu da elde ettiği görüntülerle ülkemizi 2 defa kapsadığı ve 3. kapsama dönemi içinde yer aldığı anlamına geliyor” diye konuştu.

2012’de uzaya gönderilen keşif uydusu GÖKTÜRK 2’nin de yörüngesinde başarıyla görev yaptığını belirten Işık, RASAT’ın 3. yılını tamamlaması ve elde edilen görüntülerin milli ölçekte kullanılmaya başlanmasını önemsediklerini kaydetti.


‘Dünya BBG evi gibi oldu’

Yeni projelerin, ileri nesil uzay teknolojilerinin Türkiye’de geliştirilmesine imkân sağlamasının en büyük temennileri olduğunu belirten Işık, “Dünyanın gittikçe küçüldüğü, her yerin BBG evi gibi gözetlendiği bir dönemde bilgi, bilişim ve izleme de önemli hale geldi. Bizim açımızdan ise bunun çok  stratejik bir durum olduğu açıktır. Hem güvenliğimiz hem de kalkınma planlarımız açısından uzay teknolojisine ihtiyacımız olduğu su götürmez gerçek” dedi.

Konuşmaların ardından Gezgin Portalı’nın açılışı yapıldı. TÜBİTAK Uzay Yer İstasyonu’nda RASAT’ın Türkiye üzerinden geçişi  gösterildi. Kamu kuruluşları, vatandaşlar ve üniversiteler, Gezgin Portalı’na üye olabilecek ve “www.gezgin.gov.tr” adresinden tüm görüntülere ücretsiz ulaşabilecek. Sistem ile Türkiye nispeten detaylı, diğer ülkeler ise anahatlarıyla incelenebiliyor.



Milliyet 


Geri Dön