26 / 04 / 2024

Yeşil İnşaat ve Metal Yapı Fako arazisi için imza attı!

Yeşil İnşaat ve Metal Yapı Fako arazisi için imza attı!

Fako İlaç Fabrikası"nın 20 dönümlük arazisinde beklenen imza Metal Yapı Konut ve Yeşil İnşaat tarafından atıldı. Turgut İlaç ile yapılan kat karşılığı anlaşması ile Türkiye"nin en özel binası Yeşil İnşaat ve Metal Yapı Konut işbirliği ile yapılacak



Fako İlaç Fabrikası"nın 20 dönümlük arazisinde beklenen imza Metal Yapı Konut ve Yeşil İnşaat tarafından atıldı. Turgut İlaç ile yapılan kat karşılığı anlaşması ile Türkiye"nin en özel binası Yeşil İnşaat ve Metal Yapı Konut işbirliği ile yapılacak.

İstanbul"un en gözde lokasyonlarından Levent Büyükdere Caddesi"nde bulunan 20 dönümlük Fako İlaç Fabrikası arazi için Turgut İlaç kat karşılığı anlaşmasını Yeşil İnşaat ve Metal Yapı Konut ile imzaladı.

Konuyla ilgili gerçekleşen basın toplantısında Turgut İlaç Yönetim Kurulu Başkanı Kaya Turgut, Yeşil İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Engin Yeşil ve Metal Yapı Konut Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Saçaklıoğlu konuşma yaptı.

Turgut İlaç, Metal Yapı Konut ve Yeşil İnşaat"ın güç birliği ile Türkiye"nin en özel projesi hayata geçecek. çelik kompozit kaba yapı inşaat maliyeti 150 Milyon doların üzerinde öngörülen projenin 60.000 metrekarelik satılabilir-kiralanabilir inşaat alanı olacağı ve toplam inşaat alanının 110.000 metrekare olacağı belirtildi. Toplam yatırım maliyetinin 300 Milyon doların üzerinde olacağı açıklandı.

Proje sahipleri tarafından yapının öncelikli olarak ofis binası şeklinde planlandığı ve ayrıca yapının depreme dayanıklılığı açısından özel sınıftaki binalar kapsamına gireceği ve performansa dayalı bir bina olacağı açıklandı.

Ofis ağırlıklı inşa edilecek yapının bünyesinde ayrıca sosyal alanlar ve bir sanat merkezi yapılacağı belirtildi. Bu özel bina için yurtdışında imzası olan ve tanınmış mimarlardan Renzo Piano, Richard Rogers, Ceasar Pelli ve SOM mimarlık firmalarına mimari konsept çalışması yaptırılacağı ve bu projelerden bir tanesinin hayata geçirileceği vurgulandı.
 
Özellikle vurgulanan diğer bir konu ise binanın œLEED Altın sertifikasına göre tasarlanacağı ve bu özel sertifikanın alınarak yüksek performanslı bir yapı olacağı belirtildi. Binanın kendi enerjisini yenilenebilir enerji olarak kendi üreteceği ve yeşil bina olacağı vurgulandı.
Toplantıda Engin Yeşil iyi bir anlaşma yaptık. Gerçekten özel bir bina inşa edeceğiz. Sayın Kaya Turgut"un vizyonunda onun hayalini gerçekleştireceğiz dedi.

Bu proje Türkiye"nin en mükemmel ofis binası olacağı gibi dünyanın sayılı lider binaları arasında yer alacak.  

Basında yer alan diğer haberler:

Büyükdere"yi yeşillendirecek

Büyükdere Caddesi'ndeki Fako İlaç Fabrikası"nın 20 dönümlük arsasına Yeşil İnşaat ve Metal Yapı Konut kat karşılığı bina yapacak

Büyükdere Caddesi üzerinde Turgut İlaç"ın sahibi olduğu Fako İlaç Fabrikası"nın 20 dönümlük arsasına kat karşılğıı bina yapmak üzere hareket eden Yeşil İnşaat ve Metal Yapı Konut,toprak sahibi Kaya Turgut ile anlaştı. Hafta ortasında Emlak Konut GYO"nun gerçekleştirdiği Ayazağa ihalesinde sürpriz bir çıkış yaparak 5 ortağıyla birlikte en yüksek fiyatı veren Yeşil İnşaat, aradan iki gün geçmeden çok ciddi bir anlaşmanın daha altına imza attı. Turgut İlaç"a ait olan Büyükdere Caddesi"ndeki arsa üzerinde 60 bin metrekare satılabilir alanı olan ve 1 milyar 500 milyon dolar yatırım değerinde bir proje gerçekleştirilecek. Projeyi Metal Yapı Konut ile ortaklaşa gerçekleştirecek olan Yeşil İnşaat, yapılan binanın yüzde ellisini toprak sahibi olan Kaya Turgut"a aktaracak.

Fako"da yıllarca Türk ilaç Sanayisinin gelişimi için çalışmalar sergilediklerini belirten Kaya Turgut, bir yıldan bu yana sürdürülen görüşmelerin neticelendiğini belirterek, œşžu anda Actavis"in faaliyet gösterdiği bina 2012"ye kadar kullanılacak. Artık ortak olduğumuz Yeşil İnşaat ve Metal Yapı Konut burada karma bir proje gerçekleştirecek. Yapılacak bina çevredeki diğer binalar gibi yüksek, yeşil ve yenilenebilir enerjinin kullanıldığı bin bina olacak. Dünyaca ünlü mimarlar olan Renzo Piano, Richard Rogers, Cesar Pielli ve Som Mimarlık tarafından sunulan konseptlerden birisini kabul edeceğiz diye konuştu. Yapılan anlaşmada toprak sahibine verilen yüzde 50"lik kısmın az olduğunu dair yöneltilen soruya Turgut, œDaha fazlasını veren varsa hemen anlaşmayı değiştirelim diyerek yanıt verdi.

Projenin aynı zamanda bir takım sosyal sorumluluklarda yükleneceğini belirten Turgut, œKültür, sanat ve müzik merkezi gibi yapıların yanı sıra kütüphane ve müze gibi birimlerde bulunacak. Bu da benim projeden toplum adına kazancım olacak diye konuştu.

Projenin Türkiye"ye katkı sağlaması için kolları sıvadıklarını belirten Turgut, œYapılacak bina Türkiye"de ve Avrupa"da görülmemiş özellikler taşıyacak. LEED altın sertifikasına sahip olacak diye konuştu.

Teknik özellikler hakkında açıklamalar yapan Metal Yapı Konut Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Saçaklıoğlu, sadece binanın çelik kompoze kısmına 150 milyon dolarlık bir yatırım yapılacağının altını çizerek, œToprak sahibine verilen payın az olduğuna dair bir fikir var. Buraya yapacağımız bina, Türkiye ve Avrupa"da bulunmayan özellikler taşıyacak. Metrekare maliyeti 2 bin 500 - 3 bin dolar arasında olacak. Toplamda 450 milyon dolar yatırım yapılacak. Dolayısıyla maliyet yüksek olacak. Bu maliyeti de yüzde 25 öz kaynak, kalanını da finansal kaynaklarda sağlamayı planlıyoruz diye konuştu.


Arasını bu günkü değerle 400 milyon dolar civarında olduğunun altını çizen Ömer Saçaklıoğlu, œBu durumda arsanın metrekaresi 20 bin dolar civarında seyrediyor. Satışa çıktığımızda ortalama fiyatların metrekare bazında 10-15 bin euro civarında olmasını planlıyoruz. Ocak 2012"de başlayacağımız projeyi 36 ay sonra, Ocak 2015"de tamamlayacağız dedi.

Proje bittiğinde beyaz yakalıların tercih edeceği ve olumsuz negatif elektriğin bulunmadığı bir ortamın hazırlanacağın söyleyen Saçıklıoğlu, œBina kendi enerjisinin bir kısmını üretecek diyerek sözlerin bitirdi.


Geri Dön