20 / 04 / 2024

Yiğitler Barajı'nın ihalesi 20 Mayıs'ta!

Yiğitler Barajı'nın ihalesi 20 Mayıs'ta!

DSİ ve Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi (KOSBİ) ortaklaşa yapmak üzere 2000'li yıllarda projelendirilen ancak 17 yıldır gerçekleştirilemeyen Yiğitler Barajı'nın ihalesi 20 Mayıs'ta yapılacak




DSİ ve Kemalpaşa Organize Sanayi Bölgesi (KOSBİ) ortaklaşa yapmak üzere 2000'li yıllarda projelendirilen ancak 17 yıldır gerçekleştirilemeyen Yiğitler Barajı'nın ihalesi 20 Mayıs'ta yapılacak. Üç yılda bitirilecek16 milyon metreküp kapasiteli barajın suyunun yüzde 57,5'u KOSBİ tarafından sanayide, yüzde 42,5'u ise ilçe tarım arazilerinin sulamasında kullanılacak.


DSİ 2. Bölge Müdürü Hayati Çelenk, 17 yıldır beklenen Kemalpaşa Yiğitler Barajı ihalesinin yapımının önündeki tüm engellerin kalktığını ve 20 Mayıs'ta yapım ihalesine çıkılacağını açıkladı. DSİ ile KOSBİ arasında 17 yıl önce imzalanan protokole göre barajın yapımının o dönemde KOSBİ tarfından üstlenilecek olmasına karşın mali yetersizlikler ve tüzel kişiliğinin 4 kez iptal edilmesi gibi nedenlerle yapılamadığını belirten Çelenk, karşılıklı görüşmeler ve bürokratik mevzuatla ilgili çalışmalar sonucu Ocak 2016'da imzalanan son protokolle yıllık 16.12 milyonmetreküp suyun 9.27 milyon metreküpünün (Yüzde 57.5) sanayicilerin kullanımına tahsis edileceğini, geri kalan yüzde 42 suyun ise tarımsal sulamada kullanılacağını söyledi.


Baraj maliyetinin de yüzde 57.5'nu KOSBİ'nin yüzde 42.5'nu DSİ'nin karşılayacağını dile getiren Çelenk, "KOSBİ'nin finansman sıkıntısını dikkate alarak barajın yapımının tamamını busüreçte DSİ karşıyalayacak. Baraj bittikten sonra üç ay içinde KOSBİ yüzde 57.5 maliyedi DSİ'ye ödeyecek. Bu şekilde anlaştık. Kalkınma Bakanlığı da barajın finansmanının KOSBİ tarafından karşılanacağı yönündeki şerhi kaldırdı. Böylece yapım ihalesinin önü açıldı" dedi. Yeraltı suyunu kullanan KOSBİ'deki sanayiciler Yiğitler barajının tamamlanmasıyla rahat edecek. Tarımsal alanlarda da su sıkıntısı kalmayacak.



Yeni Asır



Geri Dön