29 / 03 / 2024

Yıkım kararı olan bir daireye kim para verir?

Yıkım kararı olan bir daireye kim para verir?

Posta Gazetesi'nden Tamer Heper, vatandaşların sorularını yanıtlıyor



1994'te daire satın aldım. Seneler sonra öğrendik ki binada bir kat fazla. Ayrıca olması gerekenden büyük yapılmış ve yıkım kararı var. Bir de para cezası ödedik. Şimdi daire satılmak istense kredi alınmıyor. Bir de alıcı çıkmıyor. Bunu nasıl hallederiz? B.E.

Değerli okuyucularım, gelen her iki sorunun biri özel yanıt istiyor. Buna imkan yok. Ancak bu köşede cevaplıyorum. Bir kez daha hatırlatmak istedim. Okuyucumun işi zor. Zira böyle yıkım kararı verilmiş binlerce ama binlerce gayrimenkul var. Belediye encümeni yıkım kararı veriyor ancak tatbik etmiyor, öylece kalıyor. Dairelerin satışında güçlük yok mu var elbet, yıkım kararı olan bir daireye kim para verir. Bunun bir tek yolu var; bakacaksınız, bulunduğunuz yerde imar planı değişikliği var mı? Var ise sizin binanın halihazır durumuna uygun mu? Uygun ise tadilat projesi yaptırıp belediyeye tasdik ettireceksiniz. Peki bu iş kolay mı? Hayır çok çok zor ama başka yolu da yok.

Yanlış yapılmış

Binann projesini belediyeden inceledim. Balkonlarımız projesine uygun yapılmamış, projede gömme balkon, bizde çıkma balkon var. Ne gibi risk altındayız? S.C.

Öncelikle sizin binanızda kat mülkiyeti tapusunun olduğunu sanmıyorum. Zira bu hali ile binanıza iskan izni verilmemiştir. Muhtemeldir ki siz kat irtifak tapusu ile dairenize sahip oldunuz. Birinci mahzur bu. İkincisi belediye tarafından yıkım kararı verilmiş olabilir, bunu incelediniz mi? Bu dahi sizin için önemli bir risk. Bitmedi bir gün kat maliklerinden birinin aklına eser de balkonların projesine uygun hale getirilmesi için dava açarsa balkonlarınız yıkılır. Yani binanızı yapan yanlış iş yapmış bu tamam da bunun zararını ne zaman nasıl görürsünüz belli değil.

İki seçenek var

Bir kamu kurumu su havzası olduğu gerekçesi ile arazimizi işgal etti. Buna karşı ne yapabiliriz? Z.Ü.

Bir vatandaşın gayrimkenkulüne el koymak kamulaştırma yasası hükümlerine tabidir. Buna göre kamulaştırma hükümleri uygulanır, size arazinin parası ödenir ve sonra gayrimenkulünüze el konur. Ancak işlem bu kadar kısa değildir. Bunun dışında kamu kurumlarının kamulaştırmasız el attığı olaylar vardır. Bu hallerde olay dava konusu olur. Bu durumda gayrimenkulün maliki yani vatandaş ya müdahalenin önlenmesini yani kurumun gayrimenkulden elini çekmesini veya el atılan gayrimenkulün bedelinin kendisine ödenmesini talep edebilir. Sizin olayınızda olayın özelliğine göre bu seçeneklerden birine başvurabilirsiniz.
Posta/Tamer Heper


Geri Dön