23 / 04 / 2024

Yılda 100 milyon dolarlık ahşap ev yapılıyor

Yılda 100 milyon dolarlık ahşap ev yapılıyor

Sağlık açısından yararlı görülen ve stresi azaltan ahşap ve bungalov evlere yılda 100 milyon dolar ödüyoruz



Metrekare fiyatı 700 ile 1200 TL arasında değişen ahşap evler, oturma ve yazlık amaçlı kullanılıyor. Depreme karşı dayanıklı olan ahşap evlerin, en önemli yararlarından biri sağlıklı olmaları. Nefes alınır ve hijyenik bir ortam sunuyorlar.

Türkiye'de son yıllarda doğal yaşam trendiyle beraber yükselişe geçen ahşap evlere yılda 100 milyon dolara yakın para harcanıyor. Yılda yüzün üzerinde bungalov ve ahşap evin yapıldığı Türkiye'de, ahşap, betonarme evlerin karşısına alternatif olarak çıkıyor. Metrekare fiyatı 700 ile 1200 TL arasında değişen ahşap evler, oturma ve yazlık amaçlı kullanılıyor.

Isı ve ses yalıtımı yüksek

Fin Ahşap'tan Sadettin Yaşar, kış sezonunda da yapılabilmesine karşın ahşap evlerin yapımına daha çok yazın ilgi gösterildiğini belirterek, sektörün yıllık büyüklüğünün 100 milyon dolar olduğunu söyledi. Türk halkında ahşap evlerle ilgili hala önyargıların bulunduğuna dikkat çeken Yaşar, "Ahşap evler yeni tanınıyor. Kulaktan dolma bilgilerle yanacakları ve kurtlanacakları düşünülüyor. Oysa yalıtım konusunda çok gelişmiş ve en az betonarme evler kadar dayanıklılar. Ahşap binaların ısı ve ses yalıtım değerleri çok yüksek" dedi.

Yaşar, dokuz şiddetinde depreme dayanıklı olan ahşap evlerin, ahşaba yapılan emprenye ile dayanıklılıklarının da çok uzun yıllara çıkarıldığını kaydetti. Ahşap evlerin en önemli yararlarından biri ise, sağlıklı olmaları. Nefes alınır ve hijyenik bir ortam sunuyorlar.

Metrekaresi 700 TL'den başlıyor

Ahşap evi tercih eden müşteri profilinin daha çok oturmak amaçlı kullandığına da değinen Yaşar, bungalovların daha kısa süreli kullanımlar için, 100 metrekarenin üzerindeki evlerin ise oturma amaçlı tercih edildiğini vurguladı. Ahşap evlerin metrekare fiyatları 700 ile 1200 TL arasında değişiyor. 90 metrekarelik bir ahşap evin fiyatı da arazi hariç 75-95 bin TL'ye mal oluyor. Yaşar, ahşap evlerde lamine edilmiş, emprenye ithal ağaçlar kullanıldığını ve hepsinin çok sağlam olduğunu kaydetti.

Üç kata kadar yapılıyor

Bülbül Mobilya Ahşap Ev Sistemleri'nden Ramazan Bülbül ise, yılda 100'e yakın ahşap ev yapıldığını ve sektörün büyüklüğünün 100 milyon dolar olduğunu belirterek, Türkiye'deki konutların sadece yüzde 5-6'sının ahşap olduğu bilgisini verdi. Ahşap ev sektörüne çoğu insanın işi bildiğini iddia ederek girdiğine de dikkat çeken Bülbül, işi bilmeyen firmalara dikkat edilmesi gerektiğini, sektörde kaliteli iş yapan ona yakın firma bulunduğunu ifade etti. Bülbül, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ahşap evler genelde Ankara, İstanbul gibi şehirlerde tercih ediliyor. Anadolu'dan da talepler geliyor. Bir, iki ve üç kata kadar istenilen metrekarelerde yapılıyor. Bungalov ve ahşap evler yazlıklar ve haftasonu kullanımı için tercih ediliyor. Oturma amaçlı tercih eden de çok."

Ahşap evin yararları

Sağlık açısından öneriliyor. Astım hastalarına iyi geliyor.

Stresi ve yorgunluğu azaltıyor. Huzurlu ortam oluşturuyor.

Kokusu az, etrafa koku yaymıyor.

Ahşap oksijeni geçiren tek madde olarak, sağlıklı nefes alınmasını sağlıyor.

Yalıtımda sıkıntı yaratmıyor. Ses ve ısı yalıtımı yüksek.

Ahşabın gerektirdiği bakım betonarme evlerdekine yakın.

Depreme karşı dayanıklılar.

Hürriyet


Geri Dön