19 / 04 / 2024

Yıldıray Arıkan: Kentsel dönüşümü TOKİ'yle yapmayacağız!

Yıldıray Arıkan: Kentsel dönüşümü TOKİ'yle yapmayacağız!

Yıldıray Arıkan, " 108 hektar alanda yani 1 milyon 170 bin metre kare alanda bir batında Türkiye'nin en büyük kentsel dönüşümünü başlattık." şeklinde konuştu.



Büyükşehir Belediye Başkanlığı için CHP'den aday olan Yıldıray Arıkan, adaylığının sinyallerini geleneksel 5 Ocak kahvaltısında vermişti. Arıkan'la yaptığımız söyleşide Büyükşehir'den neden aday olmayı düşünmediğini sormuştuk. Bu soruyu Arıkan, "Partim bu görevi layık görürse seve seve kabul ederim" diye yanıtlayarak bugünkü sürpriz açıklamanın ön açıklamasını da yapmış oluyordu. Arıkan adaylık konusunda en ufak bir tereddütü olmadığını da yine yazar kadromuza açıklamıştı.


Sandalyesi ve binası olmayan bir belediye devraldığında, bozuk iş makinelerinin kendisine verildiği Yıldıray Arıkan 20 trilyonla devraldığı belediyeyi bugün sıfır borçla seçime gitmeye hazır hale getirdi. Büyükşehir belediye Başkanlığı için adaylığı açıklanan Yıldıray Arıkan,   SSK'ya ve Vergi Dairesi'ne tek kuruş borcu olmadığını belirtmiş ve "Ben herkesin her kesimin adayıyım" diyerek büyükşehirde de başarılı olacağının ipuçlarını vermişti. .


Sayın Başkan siz 2004 seçimlerinde Seyhan Belediye Başkanı olarak güzel işlere imza atm, borçsuz bir belediyeyi hem de devasa bir hizmet binasını yaparak bıraktınız. Yani seçimleri kaybettiniz. Şimdi aynı şeyi Çukurova belediyesinde gerçekleştirdiniz. Seçim kaybetme gibi bir endişeniz var mı? Adaylık konusunda bir endişeniz var mı? Şu anki durumunuzu nasıl görüyorsunuz?


İSTESEM BÜYÜKŞEHİR'DEN ADAY OLURUM

Ben partime her zaman verdiği kararlardan dolayı saygı duymuşumdur. Ancak  partimde aday gösterilmeme veya seçimleri kazanamama gibi en küçük bir endişem dahi yok. Hatta Büyükşehir adaylığı konusunda ısrar etsem aday olurum.  Şu an anketlerde % 55-60 arası bir halk desteğini görüyoruz. Bu oran emin olun seçimlerde daha da artacaktır. Dolayısıyla adaylık konusunda da seçimleri kazanma noktasında da en küçük bir endişem dahi yok. 5 Ocak:  10 yıl süreyle aktif olarak Çukurova Belediye Başkanlığını yürütüyorsunuz. Arada geçen 5 yılda da siyasetten kopmadığınızı ve belediyecilik anlamında çalışmalarınızın devam ettiğini düşünürsek 15 yıllık bir tecrübeniz var. Bu bilgi, birikim ve tecrübenizi Büyükşehir Belediye Başkanı olarak devam ettirmeyi hiç düşünmediniz mi?


BÜYÜKŞEHİR'E ADAY OLURSAM PARTİM BAŞKA ADAY ARAMAZ

Yıldıray Arıkan: Ben Çukurova'dan aday oldum ve Çukurova'da devam etmek istedim. Görev verilirse Büyükşehirden de olabilirim.  Adana  5 merkez ilçeye bölündü. Daha sonra Büyükşehir yasası ile tüm ilçeler Büyükşehir'e bağlandı. Ben de Büyükşehir'i isterim. Ancak her işi layıkıyla yerine getirmek gibi bir prensibim var. Demokrasilerde 2 milyon nüfuslu kent olamaz. Amerika'nın nüfusu 300 milyon ve 27 bin belediye var. Fransa'da 32 bin belediye var. Bizde 3 bin 215'den bin 500'e indi. Keşke 70 milyonun belediye başkanı olabileyim ama belediye başkanlığı farklı bir iş. 300 bin nüfuslu ilçede zorlanan başkan 2 milyonluk kentte daha da zorlanır. Ben her sokağına girebildiğim, insanların tamamıyla temas kurabildiğim ilçede olmak isterim. Ben çok çalıştığım halde halen giremediğim mahalleler var. Büyükşehir'de henüz tüm köyleri bile göremeden görev süresi biter. Bu arada partimden yana hiçbir sıkıntım yok. Ben Büyükşehir'e aday olsaydım partim başka aday aramazdı. Ama tekrar söylüyorum. Partimiz görev verirse tabi ki bu görevden de kaçınmam.


5 SENEDE SADECE 5 ŞİKAYET ALDIK

Yıldıray Arıkan: Bu proje 100 projenin içinden seçilmiş bir projedir. Herşey projede detaylandırıldı. Çalıştığımız mimar 'Ben Çukurova'yı İnce Memed'i okuyarak öğrendim. Ama Görmedim' dedi. Burası bildiğiniz gibi dere yatağıydı. Biz projedeki çizimi 1 metre yükseltebildik. Meclis toplantı salonu arkası meclise ait. Basın mensupları ise arkadan alınabiliyor. Daha sonra konuştuk. Basın mensuplarını kürsünün her iki yanına alarak sorunu çözmeye çalışıyoruz. Meclis salonunda bir şekilde bir tarafı arkanıza almak durumundasınız. Bu sorun çözülür. Sonuçta herkese ayrılmış bir yer var.  İlçe sınırlarımız içinde 125 bin bağımsız bölüm var. 6 bin işyeri ve 139 bin konut mevcut. Söylediğiniz gibi akşamları yaşam alanı Çukurova'da. Hem dinlenme hem de konut bölgesi. Biz Çukurova'da, Seyhan, Yüreğir, Sarıçam'da olduğu gibi binaların altında kaportacı gibi, küçük ölçekli sanayi işletmeciliği gibi işyerleri istemiyoruz. Ruhsatlarla ilgili yaşadığımız en büyük sıkıntı ise barlardan çıkan ses. 150 dairelik apartmanın altındaki mekandan çıkan yüksek ses apartman sakinlerini rahatsız ediyor doğal olarak. Çukurova ilçesi toplumu çok duyarlı ve hak aramasını çok iyi biliyorlar. Bu nedenle Çevre Koruma Müdürlüğü desibel ölçümleri yapıyor sürekli, cezayı ise biz yazıyoruz. Ruhsatı biz veriyoruz ilçelerde, büyükşehir bize devretti. Ekibimiz ise sürekli denetliyor. 4,5 sene içinde 4 ya da 5 şikayet aldık sadece. En fazla şikayet edilen konuların başında ise koku, duman ve kaldırım işgalleri şikayetleri var.


ARIKAN ÇUKUROVA'DA NELER YAPTI

5 Ocak: Henüz ortada olmayan ve çok fazla borcu olan bir belediye devraldınız. Kentsel dönüşüm hamlesi başlattınız. Özellikle Belediye Evleri Mahallesi'nde bu konuya çok önem veriyorsunuz. Zaten belediye binanızda bu mahallenin hemen önünde. Kentsel dönüşüm çalışmalarınız hakkında ayrıntılı bilgi verir misiniz?


KENTSEL DÖNÜŞÜM TOKİ'YLE YAPMAYACAĞIZ

Yıldıray Arıkan: Bazıları işe reklamla başlar, kimileri ise derinden gider ve bitirme noktasında açıklar. Belediye Evleri'ndeki kentsel dönüşüm seçim vaatlerimizin ilkidir. Geldiğimiz günden beri biz bu konuyu işledik. Bu riskli ama yönetmelik değişince biz 108 hektar alanda yani 1 milyon 170 bin metre kare alanda bir batında Türkiye'nin en büyük kentsel dönüşümünü başlattık. Bu arada altını çizmek istediğim bir konu var. Biz kentsel dönüşümü TOKİ'yle yapmayacağız. TOKİ'nin yaptığı Seyhan Kıyı Evleri tek tip örneğin. 3 milyon 600 bin bedelle değerlendirme, plan ve proje yaptık, vatandaşla görüşerek ihaleyi gerçekleştirdik. Projemizin tasarımcısı dünyaca ünlü tasarımcı Semra Teber'dir. Biz vatandaşlarımızın tek tek adreslerine gideceğiz, buna göre avam projemiz bitecek, bu işlem de Ocak ayı sonuna kadar bitecek. Önce plan ve proje yaparak sondan başa doğru geliyoruz. Kısacası gerçekleştirdiğimiz kentsel dönüşüm sıradan bir kentsel dönüşüm olmayacak ve iddia ediyoruz ki Türkiye'ye örnek olacak. Herkes Belediye Evleri'nden ev almaya çalışacak. İnsanlar kuyruğa girecek. Geldiğimiz noktada tespit ve değerlendirme, plan ve avam projeden sonra bakanlıktan emsal plan alıp vatandaşla pazarlığa oturacağız. Bu yerinde bir proje. Yaşam alanları olacak.


5 Ocak:  Bankacılıktan geldiğinizi biliyoruz. Finansı nasıl değerlerde biliyorsunuz? Seçildiğinizde nasıl bir Çukurova buldunuz, ikincisi ise kentsel dönüşüm dışında Çukurova'da düşündüğünüz başka eserler var mı? Yeni dönem için ne tür hizmetlerden söz edebilirsiniz?


BİR KURUŞ BORCUMUZ YOK

Yıldıray Arıkan: Ben 1994-2004 yılları arasında buradaki hizmetleri biliyorum. Beni şaşırtan şeyler var. Biz Başbakanın Ecevit olduğu dönemde bir öğretmen tayini bile gerçekleştiremezdik. Bizim binamız sandalyemiz dahi yoktu. 33 meclis üyemizle kazanacağımızı biliyorduk. Onun için belediye binamızı kiralayacak yerimiz belliydi. 51 memur 242 kişi verdiler bize. Yanı sıra 20 trilyon da borç verdiler. En üzüldüğüm nokta, kullanılmayacak eski makineler verdiler. Hepsini çöpe attık. Bu duruma çok üzüldüm. 3'te bir nüfusa göre bunlar olamayacak işler. Yaptığımız doğal parklarımız kurumak üzereydi, güvenlik yoktu, sulama yoktu. Hepsini canlandırdık. Ben yakınmaktan ziyade yapmayı seviyorum. SSK'ya ve Vergi Dairesi'ne borcumuz yok. Bu belediye borçsuz seçime gidecek. İller Bankası'ndan aldığımız kredi dışında tek kuruş borcumuz yok. Kentsel dönüşüm bittiği anda da en ufak bir sorun kalmayacak. Bu işler bittiğinde de artık sosyal işlerle uğraşacağız.


5 Ocak: Gelecek nesillere kalıcı eserler bırakıyorsunuz. Birinci sorum Kızılay'la ortak proje olarak gerçekleştirdiğiniz Sosyal Yardım Merkezi ne durumda? İkinci sorum ise Çukurova'nın Kuzey'inde büyük bir göl var. Bu konuyla ilgili çalışmalarınız olacak mı?


SOSYAL YARDIM MERKEZİ'MİZ HERKESE AÇI

Yıldıray Arıkan: Sosyal Yardım Merkezi çok olumlu bir şekilde devam ediyor. Bu merkezde ikinci el ürün vermiyoruz. Sezon sonu ürünleri Ender Mağazası'ndan temin ediyoruz. İhtiyacı olan herkese veriyoruz. 100 kontörlük kart veriyoruz onunla ne alabiliyorsa alıyor. Burada mağazamız var. Kıstasımızda ise ille de Çukurovalı olsun diye bir durum yok. Gölle ilgili sorunuza ise şöyle karşılık verebilirim: Gölle ilgili normalde Büyükşehir'in bütünlüğü ve mücavir alanı içerisinde. Yine de bize gelen teklif olursa değerlendiriyoruz. Bu göl dünyanın en önemli iç göllerinden. Ancak Büyükşehir'le bir türlü uyumu yakalayamadık. Bu nedenle Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin kalkması ve orta ölçekli belediyelerle hizmete devam edilmesi gereklidir diye düşünüyorum.



5 Ocak: Sayın Başkan Adana ne çektiyse göçlerden çekti. Belediye Evleri'ndeki kentsel dönüşüm hamleniz ile birlikte bu göç önlenebilecek mi?


YÜZDE 60 OY ALACAĞIZ

Yıldıray Arıkan: Adana'nın en büyük problemi sizin de söylediğiniz gibi göç ve bu kent göçe çok hazırlıksız yakalandı. İmar ve İskan Bakanlığı planlar yapıyordu. 74'lü yıllarda Reşatbey ve Kurtuluş Mahallesi dışında imarlı tek mahalle yoktu. Birçoğu tek mahalleydi şimdi 3-4 mahalle oldu. Örneğin kanala yüzmeye giderdik öbür tarafa geçemezdik. Çukurova Bölgesi'ni eleştiriyoruz ama köyden şehre geldik gibi oldu. Eleştirilse de doğru işler yapılıyor. O dönemde sanayi de çok güçlüydü. Fabrikalar vardı. Şimdi sendikalı işçi kalmadı. Adana maalesef bu duruma geldi. Dağlıoğlu'nda örneğin o dönemde insanlara verecek bir şey bulamadım. Şu anda plansız mahalle yok. Bu belediyeler sayesinde oldu. Şimdi ise Güney'den Kuzey'e doğru göç başladı. 100 bin nüfus 5 sene sonra Şambayat'ta yaşayacak. Bu göç mutlaka olacak. Nüfusu hızla artan bir ilçe Çukurova. 311 bin nüfusu vardı şimdi 80 bin arttı. 22 bin nüfus 50 bin olacak, emsal artırımı olacak çünkü. 30 bin nüfusun önemli kısmı Güney'den gelecek. Özal döneminde belediyelere verilen yetkilerle göç bir nebze olsun önlenebilmişti. Herkes anket yaptırıyor. Şahsımla ilgili konuşuyorum, partimle birlikte bizim seçim kaybetme gibi bir ihtimalimiz yok. Tüm anketlerde yüzde 60 gibi oy alacağımız görülüyor. AKP'den yüzde 27.1, MHP'den yüzde 26 dolayında oyu biz alıyoruz. Diğer partilerden ise yüzde 56 oranında oyumuz var. İşin özü beni her kesimden insan seviyor ve destekliyor. 


KAPALI SEMT PAZARLARI TÜRKİYE'DE BİR İLK

Gazetemiz İmtiyaz sahibi Savaş Çokduygulu ise soru-cevap kısmının ardından yaptığı genel değerlendirmede semt pazarları konusuna değindi ve Türkiye'nin hiçbir ilçesinde semt pazarlarının üstünün Çukurova'daki gibi kapatılmadığının altını çizdi. Çukurova'nın sokağa pazar kurulmayan tek ilçe olduğunu vurguladı. Çokduygulu'nun bu değerlendirmesi üzerine Başkan Yıldıraya Arıkan şunları söyledi:


ADANA ARTIK DOSTLUK MESAJLARIYLA ANILACAK

Yıldıray Arıkan: Çukurova'nın çehresini tamamen değiştireceğiz. Adana'nın diğer bölgelerinin de bu seviyelere gelmesini diliyoruz. Deniziyle, tarihiyle, doğasıyla yaşanabilir bir kent için herkes elinden geleni yapmalı. Çünkü biz Adanalıyız. Adanalılık ruhunu yaşatma amacındayız. Adana artık adliye olaylarıyla değil de dostluk ve birlik mesajlarıyla anılmalıdır.



Adana Beş Ocak Gazetesi


Geri Dön