23 / 04 / 2024

Yıldırım Özden: Antalya'da ev alımları turizme bağlı olarak gelişiyor!

Yıldırım Özden: Antalya'da ev alımları turizme bağlı olarak gelişiyor!

Tolerance Yatının Danışmanlık Emlak Genel Müdürü Yıldırım Özden, Rusya'dan Türkiye'ye gelen Rus turistin yüzde 80'ini Antalya'yı tercih ediyor. Ev alımları da turizme bağlı olarak gelişiyor" dedi.



Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre yabancı konut satışlarında ikinci sırada yer alan Antalya'da en çok konutu, tatil amaçlı gelen Rusya vatandaşlan aldı. Kentteki yabancılara yönelik satış yapan büyük emlak ofisleri, Rusya ve Ukrayna arasındaki krizin satışları düşürdüğünü kaydetti. TÜİK verilerine göre, yabancılara konut satışı geçen yılın Mayıs dönemine göre yüzde 23.1 artış gösterdi. Yabancılara yapılan konut satışlannda. Mayıs 2015 'te ilk sırayı 636 konut ile İstanbul 546 konut satışıyla Antalya takip etti. Türkiye'nin turizm başkenti Antalya'da da yabancıların en fazla konut edindiği merkezlerin başında Alanya ve Konyaaltı yer alıyor. Merkezde yer alan Konyaaltı ilçesinin özellikle Hurma, Liman, Sansu, Alünkıun ve Gürsu Mahalleri'ndeki 1+1 lüks rezidanslar yabancılar tarafından tercih ediliyor. Denize yakın olan Hurma Mahallesi'nde yabancılara yönelik lüks rezidanslar ve 1+1 lüks daireler inşa ediliyor Antalya turizminin lokomotifi olan Rus vatandaştan mülk edinmede de kentte ilk şu ada yer alıyor. 


'UKRAYNA KRİZİ ETKİLEDİ' 

Konyaalü'ndaki yabancılara yönelik faaliyet gösteren Azpo Emlak Satış Danışmanı Yulia Gaevskaya, Rusya ve Ukrayna arasındaki krizden emlak sektörünün etkilendiğini satışların yüzde 25 seviyesinde düştüğünü söyledi. Mart, Nisan ve Mayıs aylarında satışların yüksek olduğunun altını çizen Gaevskaya, bu dönemde Ukrayna'nın zengin ailelerin Antalya'dan daire aldıklarını belirtti. 


RUSLARI KAZAKLAR İZLİYOR 

Haziran ayında satışların iyice düşmeye başladığını aktaran Gaevskaya, satışların büyük çoğunluğunun Ruslara diğerlerinin ise Kazakistanlılara yapıldığını kaydetti. Antalya'yı genelde ailelerin tercih ettiğini ifade eden Gaevskaya, "Gelen ailelerde zengin iş adamları oluyor. Hem Antalya'ya yerleşiyorlar, hem de burada emlak, giyim, turizm üzerine çalışıyorlar. Geçen yıl 1+1 dairelerimiz çok satılıyordu. Bu yıl 2+1 satışlarımız yoğunlukta. 45 bin eurodan başlayan daire fiyatları milyona kadar çıkıyor" eledi. 


ANTALYA EVLERİ GİBİ 

Gaevskaya, Rusların Antalya'yı tercih etmesinin nedeni olarak ise şunları söyledi: "Ruslar Antalya'ya geldiği zaman Türkçe bilmeseler dahi çok kolay anlaşabiliyorlar. Buranın yemeklerini doğasını, güneşini, denizini çok seviyorlar. Türklerin yardım severliklerinden son derece memnunlar." 


İSKANDİNAVLARIN TERCİHİ ALANYA 

Tolerance Yatının Danışmanlık Emlak Genel Müdürü Yıldırım Özden de, "Antalya'da mülk alımlarının yüzde 95 'ini Ruslar, yüzde 5 'ini İskandinav ülkeleri oluşturuyor. İskandinav'lar Alanya bölgesinde çok ev almaya başladılar. Antalya'da son 1.5,2 yıldır Ukrayna-Rusya arasındaki krizden dolayı emlak alımında ciddi bir azalma var. Yüzde 70'e yakın bir azalma var. Bu eksikliği İran ve Orta Doğu ile kapatmaya çalışıyoruz ama imkanı yok gibi. Yüzde 70'lik bir azalmayı dengeleyemiyoruz. Antalya'nın olmazsa olmazı Ruslardır" şeklinde konuştu.

 

'EV ALIMI TURİZME BAĞLI' 

Antalya'da Ruslardan sonra en fazla emlak alımının İranlılar tarafından olduğunu dile getiren Özden, "Çünkü Avrupa'da yaşayan İranlılar ile ülkelerinden gelen İranlıların buluşma noktası Antalya. Buna karşın asıl alım Ruslardır. Son krizle Moskova'daki ofisimizi kapattık Rusya'dan Türkiye'ye gelen Rus turistin yüzde 80'ini Antalya'yı tercih ediyor. Ev alımları da turizme bağlı olarak gelişiyor. Sürekli Antalya'ya gelen Rus turist sanımda buradan bir ev almayı tercih ediyor" dedi. 


'ANTALYA'YI ÇOK SEVİYORLAR'

Rusların Antalya'yı 'Tatil Cenneti' olarak adlandırdığını ifade eden özden, "Moskova'nın tatil köyü Antalya durumunda. Büyük Türk tur operatörleri de ağalıklarını Antalya'ya vermiş durumda Antalya'nın deniz ve güneşini çok seviyorlar. Aldıkları evlerde genelde tatil amaçlı oluyor Satışların yüzde 80 "i 1+1 küçük daireler oluşturuyor. Antalya merkezde Rusların tercih yeri Konyaaltı ilçesi Kınına ve Liman mahalleleri. Zemin 1+1 fiyatı 150 bin TL'den başlayarak, 250 bin TL've kadar çıkıyor diye konuştu. Pazardaki yüzde 70 azalmanın Rusya'daki krizin bitmesiyle sona ereceğinin altını çizen Özden, Ruslar için tatilin ekmek, su kadar önemli olduğunu vurguladı. 


Antalya Yeni Alanya 


Geri Dön