28 / 03 / 2024

Yıldırım ve Osmangazi belediyeleri kentsel dönüşüm projelerini açıklandı!

Yıldırım ve Osmangazi belediyeleri kentsel dönüşüm projelerini açıklandı!

Mevcut yapı stokuyla kentsel dönüşümün tam ortasında yer alan Bursa'da, gecekondudan rezidansa doğru değişim için Yıldırım ve Osmangazi Belediyeleri kentsel dönüşüm projelerini açıkladı...



Mevcut yapı stokuyla kentsel dönüşümün tam ortasında yer alan Bursa'da, gecekondudan rezidansa doğru değişim için Yıldırım ve Osmangazi Belediyeleri kentsel dönüşüm projelerini açıkladı. 

Ülkemizde 1999 Marmara Körfez Depremi, ardından Düzce Depremi ve soıı olarak 2012 Van Depremi, konut ve yapı güvenliği konusunda halkın bilinçlenmesine yol açtı. İnşaat sektörüne çeki düzen verilmeye başlandı. Yapı Denetim büroları kuruldu. 


Belediyelerdeki denetim eksikliği ve nemelazımcılık zihniyeti yıkıldı. En önemlisi ise, halkımız kentsel dönüşüm proj eleriyle karşılaşmaya başladı. Bursa, mevcut yapı stoku nedeniyle kentsel dönüşümün tam göbeğinde yer alıyor. Yerleşim alanları ve konut stokları eski olan Bursa'da baştan sona kentsel dönüşüm gerekli. Gecekondudan rezidansa doğru değişen yapılması düşünülen kentsel dönüşümde Yıldırım ve Osmangazi Belediyelerinin projeleri açıklandı. 


Yıldırım Belediye Başkam İsmail Hakkı Edebali, "Bir insan düşünün. Ruhuyla, bedeniyle, kültürüyle örnek olan tanışanın eğer üzerindeki elbise değerini yansıtmıyorsa olmaz. 

Yıldırım da böyle. Yıldırım; ruhu, bedeni, kültürü olan bir şehir; ama üzerindeki elbisesi yani yapılaşması ilçemizin bu değerini gölgeliyor" dedi. 


Kentsel dönüşümün hayata geçirilmesinin zor olduğunu; ancak imkansız olmadığım ifade eden Başkan Edebali, "Kentsel dönüşümü başarmış şehirler bunu 100 yıl önce yaptı. Bizim avantajımız ise, hayata geçireceğimiz dönüşüm projemizi bugünün teknolojisinden faydalanarak gerçekleştireceğiz. Bu da bize çağ atlatacak" diye konuştu. Kentsel dönüşüm sürecinde şehri yeniden oluşturmanın sadece binaları yıkıp yerine yeni binalar inşa etmek olmadığım vurgulayan Edebali, 


"Kentsel dönüşüm projemizle Yıldırım ilçemizi yeniden imar ve inşa edebilmek için, tarihi kültürel mirasımızı, estetik anlayışımızı yansıtacak ve şehrin var olan siluetine uygun düşecek bir yapılaşma gerçekleştireceğiz. Bu konudaki çalışmalarımızı uzman ekiplerle birlikte yürüteceğiz" şeklinde görüşlerini belirtti. 


Kentsel dönüşümle birlikte Yıldmm'nı adeta yeniden doğacağım ifade eden Başkan Edebali, Yıldırım'ı geçmişte olduğu gibi bir kez daha yeşil ve yaşanabilir bir şehir yapmak için çalışmalara başladıklarını söyledi. Kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında Yıldırım Planlama ve Kentsel Dönüşüm Merkezi'ni kurduklarını ifade eden Edebali" Bu merkezimiz için yeni bir bina yapacağız. 5 bin metrekarelik alanda inşa edilecek olan merkezimizin yeni binası, 2 katlı olacak. Ayrıca bu merkezde kentsel dönüşümü gösterecek şehir maketi bulunacak" dedi. 


Başkan Edebali Türkiye'de bir ilk olacak şehir maketiyle Yıldırım'daki geçmiş ve gelecekteki sosyal, kültürel çevre koşullarım kıyaslamanın mümkün olacağım ifade etti. Gerçeğine uygun bir şekilde günümüz ve geleceğin Yıldırım'ini maketler sayesinde sakinleri ve yöneticileri olarak, yerel ve ulusal yöneticiler ve kentsel gelişim alanındaki profesyonellerin yardımıyla, Yıldırım'ı Türkiye'nin yeni, yeşil ve sürdürülebilir büyüme hareketinin lideri yapma konusunda kararlıyız" dedi. 


TÜRKİYE'NİN YENİ YÜZÜ OLACAK 

Yıldırım'ı yeni yeşil vizyonu kapsamında kentsel çevresi, doğal kaynakları ve ekonomik büyümesi ile gelişmiş bir şehir yapmak istediklerini ifade eden Edebali, ayrıca mahallelerin özelliklerini korumak için planlama politikaları geliştirdiklerini söyledi. Uygulamaya geçirecek vatandaşlara anlatacaklarını söyleyen Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, "Sadece 35 kilometrekarelik kentsel alam ve 700 binden fazla nüfusu ile Yıldırım, bugün, dünyanın en yoğun olan yerleşim yerlerinden biridir. Bu yoğunluk sadece New York ve Londra gibi çok büyük şehirlerde görülebilir. 

Bu yüksek yoğunluk, uzun vadeli planlama eksikliği, yetersiz altyapı, aşırı göç ve açık alan yetersizliği. Yıldırım in değer kaybetmesine sebep olmuştur. Biz artık kültürümüze, toplumsal değerlerimize ve doğal çevremize saygısı olmayan gelişmelerden memnun değiliz. Yıldırım'in lecek projeleri yerinde takip edeceklerini ve vatandaşların isteklerine göre çalışmalara anında müdahale edeceklerini belirten Başkan Edebali: "Kentsel yenilenmeyi gerçekleştirirken vatandaşların gelir durumunu gözetecek, geniş ve uygun fiyatlarda konutlar inşa edeceğiz. Kentsel yenileme projelerimize 2019'a kadar Yıldımnlıların en çok rıza gösterdiği 4 mahallede başlayacak ve 10 bin konut yapacağız. Dönüşüm konusunda hangi mahalle daha istekliyse öncelik o mahallemizde olacak. Gerçekleştireceğimiz bu 5 yıllık çalışma bize 50 yıllık bir sıçrama yaşatacaktır" ifadelerini kullandı.. 


Bursa Sokak


Geri Dön