26 / 04 / 2024

Yıldırım Yapı Bomonti'de yeni projeye başlayacak!

Yıldırım Yapı Bomonti'de yeni projeye başlayacak!

Yaklaşık 44 yıllık bir geçmişe sahip olan Yıldırım Yapı Grubu, İstanbul Bomonti'de kentsel dönüşüm çalışmalarına yaklaşık 10 yıldır 'Kuleli Evleri' markasıyla devam eden bir firma.



1960'lı yıllarda Bayburt'tan İstanbul'a göçen ve inşaat teknikeri olarak iş hayatma atılan Hasan Yıldırım tarafından 1972 yılında temelleri atılan gurubun dümeninde bugün ikinci kuşağı temsilen Osman Yıldırım yer alıyor. Yıldırım Yapı Grubu, Bomonti bölgesinde gerçekleştirdiği kentsel dönüşüm projelerine şu ana kadar 200 milyon TL tutarında yatırım gerçekleştirdi. Aynı bölgede devam etmekte olan Poyraz II ve gelecek yıl başlamayı planladığı 5 Ada projesi ile birlikte bölgedeki yatırım miktarı toplamda 330 milyon TL'ye ulaşacak.  Yıldırım Yapı Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Osman Yıldırım ile grubun başarı öyküsünü ve önümüzdeki döneme ilişkin yatırım hedeflerini konuştuk... 


Yıldırım Yapı Grubu nasıl kuruldu? 

Grubumuzun temelleri 1960'lı yıllarda Bayburt'tan İstanbul'a göçen babam Hasan Yıldırım tarafından atıldı. 1970'li yılların başına kadar inşaat teknikerliği yapıyor. 1972 yılında Yıldırım İnşaat'ı kurarak İstanbul'un Ta rabya, Şişli, Mecidiyeköy, Nişantaşı ve Kadıköy bölgelerinde birçok konut ve ticari gayrimenkul projesine imza atıyor. 


Siz ne zaman işin başına geçtiniz? 

1990'lı yılların başında işleri bana devretti. Karadeniz Teknik Üniversitesi inşaat Fakültesi'ni bitirdikten sonra, 1984 yılında şirkette çalışmaya başladım. Sırasıyla, 1985'te Yıldırım Mühendislik ve Mimarlık, 1987'de Kubilay inşa at, 1995'te Cansu İnşaat ve Doğa Ürünleri, 2000'de de Eylül Aydınlatma ve İnşaat adıyla yeni şirketler kurduk. 2006 yılına gelindiğinde ise tüm şirketleri Yıldırım Yapı Grubu çatısı altında birleştirdik. 


İlk projeniz nasıl gerçekleşti? 

Babam İstanbul Vali Konağı'nda Doğu Sitesi inşaatına devam ederken, şirketin proje kısmının başında ben vardım. İlk müteahhitlik deneyimimi Tarabya'da gerçekleştirdim. Gazetede Tarabyalı bir aileye ait olan arsanın kat karşılığı verileceğini okudum. Arsa sahipleri ile kat karşılığı anlaşarak, bu doğrultuda 52 daire ve altı tripleks villadan oluşan bu projeyi, babamın vermiş olduğu destekle tamamladım. Bu proje kendimi ispat etmem anlamında önemli bir aşama oldu. 


Bomonti maceranız ne zaman başladı? 

Bomonti bölgesine 2007 yılında Yıldırım Kuleli Evleri projesi ile adım attık. Zaman içerisinde bu projeyi Yıldırım Kuleli Evleri Gardenya, Kamelya, Akasya, Güzelbahçe ve Poyraz 1 projeleri takip etti.  Bomonti bölgesinde gerçekleştirdiğimiz dönüşüm projelerinde şu ana kasar 400 daireyi hak sajiplerine teslim ettik. 


Bölgede yeni bir projeniz olacak mı? 

Bölgede, yeni bir kentsel dönüşüm projesine daha başlama hazırlığındayız. Kentsel dönüşüm projesine başlayacağımız 20 dönüm büyüklüğündeki arazi Julia Maria adında bir vatandaşa ait. İlgili arazi 70'li yıllarda gecekondu işgaline uğramış. Julia Maria'nın ölümünün ardından geride mirasçısı olmadığı için Hazine'ye geçmiş. Ardından arazinin üzerinde işgalci konumundaki gecekondu sahipleri zilliyet hakkı elde ederek tapu sahibi olmuş.  Biz, üzerinde gecekonduların yer aldığı 20 dönümlük bu arazinin altı dönümlük bölümünü oluşturan beş adada kentsel dönüşüm projesine başlamaya hazırlanıyoruz. 60 gecekondunun yer aldığı bu arazide 200 hak sahibi ile anlaşmaya vardık. Burada 550 konut inşa edeceğiz. 

Kuleli Evleri Bomonti 5 Ada adını verdiğimiz projeyi, 2018 yılının son çeyreğinde tamamlamayı planlıyoruz. 


Bölgedeki projelerinizin yatırım tutarı ne kadar? 

Bölgede gerçekleştirdiğimiz kentsel dönüşüm projelerine şu ana kadar 200 milyon TL tutarında yatırım yaptık. Devam etmekte olan Poyraz II ve gelecek yıl başlamayı planladığımız 5 Ada projesi ile birlikte bölgedeki yatırımlarımızın tutarı toplamda 330 milyon TL'ye ulaşacak. 


İstanbul'un başka bölgelerinde de kentsel dönüşüm projeniz olacak mı? 

Okmeydanı Piripaşa Mahallesi'nde iki kentsel dönüşüm projesini hayata geçireceğiz. 8 bin ve 10 bin metrekare olmak üzere iki adada sözleşmemiz var. Binalar dokuzar katlı olacak. Bir adada yüzde 80'le anlaştık, geri kalanıyla da anlaşacağız. Tamamen gönüllü olarak bunu çözmek istiyoruz. Piripaşa l'in yatırım değeri 100 milyon TL olacak. Piripaşa 2 projesinde yüzde 30'larda sözleşme yaptık.  Okmeydanı'na uygulama şansı geldiğinde belki ilk başlayan firma olacağız. 


Bomonti deki değişim hızla devam ediyor. Bölgede fiyatlar ne seviyede? 

Bomonti'ye ilk geldiğimizde 1.500 TL olan metrekare fiyatları şu anda 8 ila 10 bin TL'ye kadar çıkmış durumda. Aynı bölgede donatı alanlarıyla yapılan projelerde fiyatlar 12 bin TL'yi aşıyor. Biz arsa sahipleri ile yapmış olduğumuz sözleşmeler doğrultusunda sadece inşaatlarını yapıp teslim etmiyoruz. Bu süre içerisinde burada yaşayan insanların yıllardır süre gelen mülkiyet sorunlarını aile ve komşulukla ilgili problemlerini de çözüyoruz. Böylece vatandaşın bize olan güveni artmış oluyor. Bu bölgede yaşayanlar genellikle tek katlı evlerde oturuyordu. Binalar bitip teslim edildikçe en az iki veya daha çok daireleri oldu. Bu durum zor şartlarda yaşayan bölge halkına gerek sosyal, gerekse ekonomik yönden olumlu yansıdı. Bu değişimde katkımızın olması bize olan güvenin hızla artmasını sağladı. 


Kentsel dönüşüm projelerinde size göre en önemli sorun nedir? 

En önemli problem, çoklu mülkiyet. Bunun çözümü de zaman alıyor. Vatandaş artık çok bilinçli. Gerek firmaya gerek projeye inanması gerekiyor. Her türlü olasılığı değerlendirdikten soma anlaşmalara imza atıyor. Ayrıca, her şeyin şeffaf olmasını, kimin ne hak elde ettiğini açık açık bilmek istiyor. 


Para 



Geri Dön