19 / 04 / 2024

Yıldırım'da kentsel dönüşüm sil baştan!

Yıldırım'da kentsel dönüşüm sil baştan!

Büyük kentsel dönüşüm hamlesi, yaklaşık 1 yıl önce Yıldırım'dan başlamıştı. İşte şimdi o proje çöpe atılıyor, yerine yepyeni bir anlayışla hayata geçmesi planlanan sıfır kilometre kentsel dönüşüm planlanıyor.



Büyük kentsel dönüşüm hamlesi, yaklaşık 1 yıl önce Yıldırım'dan başlamıştı. Başbakan Erdoğan'ın bizzat katıldığı görkemli törenle... Dile kolay, yaklaşık 60 bin konutluk dev bir projeydi. Projenin mimarı, dönemin Yıldırım Belediye Başkanı Özgen Keskindi... İşte şimdi o proje çöpe atılıyor, yerine yepyeni bir anlayışla hayata geçmesi planlanan sıfır kilometre kentsel dönüşüm planlanıyor. Önceki gün Yıldırım Belediye Başkanı İsmail Hakkı Edebali, Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce'ye geniş kapsamlı bir sunum yaptı. Bakan Güllüce, "Eskiyi unutun, yeni kentsel dönüşüme hemen başlayın, benden tam destek" diyerek. Edebali'yi Bursa'ya tebessümle uğurladı. Nerden. nereye... 


Yeni kentsel dönüşümün detaylarına geçmeden önce. yine Yıldırımlıları ilgilendiren çok önemli bir gelişmeden söz edeceğim. Üst satırlarda söz ettiğim gibi, Başbakan Erdoğan, bundan 1 yıl önce (17 Ağustos 2013 te) 80 dönümlük bir arazi üzerine yükselecek konutların temelini atmıştı. Mevlana Mahallesi nde 55 hektar üzerine 10 bin konutun yükseleceği dev bir projeydi bu. Ve ilk etapta 80 dönüm üzerine bin 400 daire yapılacaktı. Bunun için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 40 milyon lira kamulaştırma parası ödeyerek 80 dönüm araziyi satın aldı. Eski belediye yönetimi de vakit kaybetmeden açtığı ihaleyle, 10 bin Mustafa ÖZDAL Faks: 0.224.3317057 [email protected] konutluk projeyi İstanbullu bir inşaat firmasına verdi. Anlaşma şuydu: 10 bin konutun yüzde 55'i müteahhit firmanın olacak, yüzde 44'ü konut sahiplerine (Yıldırımlılara), yüzde l'i de Yıldırım Belediyesi'ne verilecekti. inşaat işlerinden birazcık anlayanlar. belediye ve Yıldırımlılar açısından son derece cazip bir anlaşma olduğunu hemen fark etmişlerdir. Nitekim normal şartlarda, arsa sahibinin payı yüzde 30 civarındayken, bu anlaşmayla yüzde 45 gibi cazip bir oran verilmiş. İnşaat firması, sözleşme gereği, 10 bin konutluk projenin 3 bloklu 143 dairelik etabını bitirmek zorundadır. Ancak firma sahipleri, deyim yerindeyse kıvranıyormuş. Sözleşme tarihi üzerinden 1 yıl geçmesine rağmen, dairelerin sadece kaba inşaatı biterken, firma sahipleri Yıldırım Belediye Başkanı Edebali ye, bu şartlarda inşaatı tamamlamalarının neredeyse imkânsız olduğunu söylüyorlarmış. Yani firma, deyim yerindeyse su koyuveriyormuş. Edebali, sözleşme maddelerini hatırlatıp, belediyeyi zarara uğratmalarının söz konusu olmayacağını söyleyince. firma bir ara formül üretmiş. Konutların yapımını, kefil olmak kaydıyla yeni bir inşaat şirketine devretmek! Devir hakkı, sözleşmede olduğu için Edebali hayır diyememiş. Ve yeni firma, inşaat alanında çalışmalara başlamış. Böylece, birkaç aydır duran inşaat. yeniden başlamış. Ancak, 18 ayda 143 daireyi bitirecek olan müteahhit firma, bu hızla 10 bin konutu tam 71 yılda bitirebilir! Yani, Mevlana'daki kentsel dönüşüm belirsizliklerle dolu. Ancak ortada bir sözleşme olduğu için çıkış yolu da bulunamıyor!


Şimdi gelelim diğer önemli gelişmelere. Yıldırım'daki eski proje, birinde (Mevlana) plan değişikliği yapılmış olan 7 mahalleyi kapsayan 60 bin konutluk dev bir projeydi. Ancak o proje artık tamamen değişiyor. Öncelikle eski projedeki 'Kentsel dönüşüm ilk etapta,  Ankara  Yolu'nun altındaki mahalleleri kapsayacak' şeklindeki kural kalkıyor. Bunun yerine, toplumsal uzlaşma hangi mahallede sağlanırsa, ilk orada başlayacak kentsel dönüşüm. 


Eski projede, önce bir model oluşturulacak ardından vatandaşa, "Buyrun yeni daireleriniz, hadi anlaşalım" anlayışı hâkimdi. Yeni projede, önce vatandaş ikna edilecek. Hatta bunun da ötesinde, vatandaştan imza alınacak, anlaşma sağlanabilirse yeni daireler yükselecek. Vatandaş ikna edilmeden, kentsel dönüşüme kesinlikle başlanmayacak. 


Yeni proje için. Kentsel Dönüşüm Merkezi kuruluyor. Bu merkezde, vatandaşlar evlerini maket halinde görebilecek ve nasıl bir evde yaşacakları tüm teknik detaylarıyla anlatılacak. Yani vatandaş, yeni konutunu, inşaat yükseldikten sonra değil Kentsel Dönüşüm Merkezi nde görebilecek. 


Kentsel dönüşümün toplumsal ikna ayağını oluşturmak için 40 kişilik uzman ekip, mahalleleri adeta abluka altına alacak. Her gün vatandaşla konuşacak, sorulannı yanıtlayacak ve zihinlerini bulandıran tüm konulara açıklık getirecek. Böylece, kentsel dönüşüm hem şeffaf bir şekilde yürüyecek hem de vatandaş ikna edileceği için, projenin belki de en önemli ayağı olan toplumsal ayağı oluşturulacak. 


Yeni projede, plan ve imar değişikliklerinden doğacak rant, iki adrese dağıtılacak. Birincisi, yeni konutları inşa edecek başta müteahhitler olmak üzere piyasa, diğeri de halk... İsmail Edebali, rant yaratmadan kentsel dönüşümün imkânsız olduğunu dile getiriyor. 


Yeni kentsel dönüşümde zaman sınırlaması olmayacak. Belki 20, belki 30, belki de 10 yılda tamamlanacak kentsel dönüşüm. Zaman yerine, doğru proje' öncelikli olacak. 


Yıldırım'daki kentsel dönüşümün kodları bunlar. Yıldırım Belediye Başkam İsmail Hakkı Edebali. tüm bunları hayata geçirmeye kararlı. Yapabilirse, kendisi de tarihe geçer... 


Olay Bursa/Mustafa Özdal


Geri Dön