25 / 04 / 2024

Yıldız Entegre 320 milyon euro'luk yatırım yapacak!

Yıldız Entegre 320 milyon euro'luk yatırım yapacak!

Türkiye'de öyle cevherler vardır ki, onları ancak "en büyükler" listesine girince fark edebiliyoruz



Tabii bu, söz konusu şirketlerin sahiplerinin kamuoyu önüne çıkmayı pek sevmemesinden de kaynaklanıyor.

İşte İSO'nun (İstanbul Sanayi Odası) "500 büyük şirket" listesinde bu yıl 57'nci sırada yer alan Yıldız Entegre Ağaç Sanayi de bu tanıma uyuyor. Türkiye'nin en büyük MDF üreticilerinden olan şirketin geçen yılkı cirosu 964 milyon TL'ydi... Diğer şirketlerle birlikte toplam cirosu 1 milyar 344 milyon lira. Bu toplam ciro ile Yıldız ailesi Türkiye'nin en büyükler sıralamasında ilk 20'nin içinde yer alıyor.

Aslında bu şirketin kuruluşu öyle eski değil. 2002 yılında faaliyete başlamış. Ancak şirketin kurucusu Yıldız ailesi dört kuşaktır orman ürünleri işi ile uğraşıyor. 2005'te özelleştirmeden iki gübre fabrikası alarak stratejik yatırımlarından birini de bu alana yapan aile, şimdi de Ukrayna'da 100 milyon euro'luk MDF (orta yoğunlukta lif levha, mobilyanın hammaddesi) fabrikası kurmaya ya da satın almaya hazırlanıyor. Türkiye'de de yine MDF ve sunta konusunda yeni yatırımlar düşünülüyor. Böylece Yıldız Entegre'nin 2010 yılı yatırım bütçesi 320 milyon euro'yu buluyor. Ailenin dördüncü kuşak temsilcisi, Yıldız Entegre Ağaç Sanayi Yönetim Kurulu Üyesi Hakkı Yıldız'la yeni yatırımları konuştuk...

Yıldız Entegre nasıl oldu da kısa sürede Türkiye'nin en büyük şirketleri arasına girmeyi başardı? işlerinizdeki sıçrama noktası neydi?

2000 yılında Türkiye'de MDF'ye ihtiyaç olduğunu ve mevcut kapasitelerin yetmediğini düşünerek Kocaeli'nde yatırım kararı aldık. Ancak biz tam da makine siparişlerimizi vermişken kriz patladı. 70 milyon euro'luk yatırım yapacaktık ve 45 milyon euro'luk finansman ihtiyacımız vardı. Hangi bankanın kapısını çaldıysak kredi alamadık, iş Bankası'nın Samsun şubesinin eski müdürü Halil Eroğlu, Türkiye Sınai Kalkınma Bankasına (TSKB) yeni genel müdür olmuştu O bizi tanıdığı için güvendi ve krediyi onayladı. O dönemde rakipler yatırım projelerini iptal ederken biz işe giriştik. Zaten babam da "Oğlum, Türkiye her kriz sonrasında hızlı büyür" demişti. Bu sözü de dikkate alarak, o gün için dünyanın en büyük günlük (1.000 metreküp) MDF üretim kapasitesine sahip tesisini kurduk. Öyle ki Türkiye'deki üretim tesislerinin tümünün günlük üretim kapasitesi o zaman bin 500 metreküptü. 2004'te kapasiteyi iki katına çıkarmaya karar verdik. 80 milyon euro'luk ek bir yatırım daha yaptık.

Gübre işine girmeye nasıl karar verdiniz?

Ağaç grubunda büyümüş ve belli bir sermaye oluşturmuştuk. Bu yüzden yeni sektörlere girmek istedik. Ancak mevcut yatırımlarımıza entegre olabilecek bir işe girmek istiyorduk. 2003 yılında özelleştirmeden 1G-SAŞ'm (İstanbul Gübre Sanayi) satıldığını öğrendik. MDF'de kullandığımız tutkalın hammaddesi üre. Onu da İGSAŞ üretiyordu. 2004'te İGSAŞ ihalesini kazandık. Daha sonra da Kütahya Gübre'yi aldık.

2009'da İSO 500 listesinde 3 sıra atlayarak 57'nci sıraya yükseldiniz. Yerinizden memnun musunuz?
Yok, çok memnun değiliz. Hedefimiz 1 milyar TL'lik ciroyu geçmekti ama olmadı. Sanırım bunu 2010 yılında gerçekleştireceğiz. İlk 6 aylık satışlarımız iyi. 2010'un ilk yarısında 2009'un aynı dönemine göre satışlarımız yüzde 32 artış gösterdi.

Bu satış artışı nereden geliyor?
45 milyon euro'luk yatırımla kurduğumuz kapı tesisimiz 2009'da devreye girdi. İhracat ağırlıklı satış hedefliyorduk ama global kriz çıktı. Bu yıl yatırımın meyvelerini toplamaya başladık. Ayrıca krizin bitmesiyle ekonomi büyümeye başladı.

Sırada yeni yatırımlar var mı?
Bu yıl içinde Ukrayna'da bir MDF üretim tesisi kurmak istiyoruz. Günlük 1.000 metreküp kapasiteli bir tesis olacak. 100 milyon euro'luk bir yatırım. Şu sıralar gerekli izinleri almaya çalışıyoruz. Ancak bu arada, Kiev'de ikinci bir yatırım imkanı daha çıktı. Orada halen kurulmakta olan bir tesisin satın alınması gündemimizde. Teklifimizi verdik. Olumlu sonuç çıkarsa sıfırdan fabrika kurmak yerine onu alacağız.

Yurtiçinde de hazırlıklarınız olduğunu biliyoruz...
Evet. Türkiye'de sunta ve MDF üzerine iki ayrı lokasyonda yatırım için start verdik. Yatırım yerlerini yakında açıklayacağız. Bunlar toplam 220 milyon euro'luk yatırımlar. Finans kısmını çözmeye çalışıyoruz.

Yıldız Entegre'yi halka arz etmekten neden vazgeçtiniz?
Halka arzı 2007'de yapacaktık. Buradan gelecek kaynağı demir-çelik sektörüne girmek için kullanacaktık. Ancak o yatırımı biraz öteledik. Dolayısıyla halka arzı da...

Enerji sektörü ilginizi çekmiyor mu?
Enerji herkesin gündeminde. Ancak konuşulan projelerin ne kadarı gerçekleşir bilemiyorum. EPDK'dan alman lisanslara bakarsanız, Türkiye'nin gelecek 15 yıldaki tüm enerji ihtiyacını karşılayacak kadar yatırım yapılacak. Elbette zamanla lisanslarını devretmek isteyenler olacaktır. Ayrıca devlet elektrik üretim tesislerini satışa sunacak. Kömür ve HES santralleri özelleşecek. Onları bekliyor ve takip ediyoruz.

Önümüzde anayasa referandumu var. Ekonomi adına endişeli misiniz?
Türkiye 2000'lerin Türkiye'si değil. Başbakan bugün istifa etse bile ekonominin aynen devam etmesi lazım. Türkiye bu noktaya gelmeye başladı. Ekonomi iyi gidiyor.

Az keşfedilmiş ülkelere gidiyor
Hakkı Yıldız, 1975 doğumlu. Üniversitede iktisat okumuş. Ardından Yeditepe Üniversitesi'nde işletme üzerine mastır yapmış. 1997'den itibaren aile şirketlerinde çalışmaya başlamış. Yani hem okumuş hem çalışmış. Yildız'ın en büyük tutkusu, dünyadaki en az keşfedilmiş yerleri gezmek. Avukat eşi de bu tutkusunu paylaşıyor. Tanzanya, Nepal, Vietnam gibi birçok ülkeyi gören Yıldız çiftinin 3 yaşında Dila ve Fehmi Alp adında ikizleri var. Bu yüzden gezilere biraz ara vermişler. Bu yaz ancak dostlarıyla birlikte bir hafta motor yatlarında tatil yapabilmişler.
Hakkı Yıldız, iş dünyasının sosyal tarafında çok fazla aktif değil. Ancak TEMA'nın önemli bağışçılarından olduklarını söylüyor. "Sosyal görevler de önemli. Kocaeli Sanayi Odası'ndan yönetime çağırdılar. Ancak şirketime daha çok zaman ayırmak istediğim için kabul edemedim" diyor.
Rahime Baş Uçar/Para


Geri Dön