29 / 03 / 2024

Yıldız Entegre ABD'de 100 milyon dolarlık yatırım yapacak!

Yıldız Entegre ABD'de 100 milyon dolarlık yatırım yapacak!

Yıldız Entegre, birisi Kartepe'de olan toplam 7 tesisiyle Türkiye'nin sunta, MDF ihtiyacının yüzde 35'ini üretiyor. Hakkı Yıldız, geçen yıl yüzde 20 büyüme oranıyla 3.2 milyar TL ciro elde ettiklerini bildirdi.



Çatısı altında 9 şirket ve 3 bine yaklaşan çalışan bulunan Yıldızlar Yatırım Holding'in İcra Kurulu Başkanı Hakkı Yıldız, geçen yıl yüzde 20 büyüme oranıyla 3.2 milyar TL ciro elde ettiklerini bildirdi. Geçen hafta Fransa Cannes'da düzenlenen emlak fuarı MIPIM'de bir grup ekonomi gazetecisiyle bir araya gelen Yıldız, holdingin yatırımlarını ve gelecek vizyonlarını paylaştı. Yıldızlar Yatırım Holding bünyesinde Yıldız Entegre Ağaç Sanayi, İstanbul Gübre Sanayi, Yıldız Entegre USA İne, YLDZ Danışmanlık Gayrimenkul, Mastaş Mudurnu Abant Sunta, Yıldızlar Deniz İşletmeciliği, Yıldız Tarımsal Ürünler ve Gübre Sanayi, İgsaş Sigorta, Yıldız Demir Çelik Sanayi şirketlerinin faaliyet gösterdiğini belirten Hakkı Yıldız, cironun 2.6 milyar TL'sinin holdingin lokomotif şirketi olan Yıldız Entegre'den geldiğini vurguluyor. Türkiye'nin sunta, MDF ihtiyacının yüzde 35'ini üreten Yıldız Entegre, toplam 7 tesisiyle Türkiye'nin 500 büyük sanayi kuruluş u listesinde 43'üncü sırada yer alırken Almanya, Avustralya, Romanya, Rusya, İsveç, İtalya, Birleşik Arap Emirlikleri'nin de içinde bulunduğu 40'ı aşkın ülkeye ihracat yapıyor. 


Türkiye her kriz sonrası büyüyor Trabzon Of kökenli Yıldız Ailesi olarak, önce İnegöl Bursa, ardından 1970'lerde Kartal'da sunta yatırımıyla işe başladıklarını söyleyen Yıldız, 1990'larda kardeşlerin farklı şirketler olarak yola devam kararı aldıklarını belirtiyor. 


İlk MDF yatırımını 2001'de Kocaeli bölgesinde tamamladıklarını belirten Hakkı Yıldız şöyle devam ediyor: "O yatırımımız krize denk geldi. Sonra öğrendik ki Türkiye her kriz sonrası büyüyor. Bu nedenle diğer firmalar yatırım yapmaktan korkarken, biz hedefi erimizin de üstünde bir yatırıma imza attık. Gerçekten de ondan sonraki dönemde bu yatırımın meyvelerini topladık. Şu anda Türkiye'de günlük 21 bin metreküp üretim yapılıyor. 

Bunun 4800 metreküpü bize ait. 


Bu rakamlarla MDF sektöründe en büyük kapasiteye sahibiz." Türkiye'nin geleceğinin şirketi olmayı hedeflediklerini belirten Hakkı Yıldız kentsel dönüşüm süreçleri ve yeni projelerle ilgilendiklerini de ifade ediyor. 


Yıldız "Türkiye'deki hanelerin çoğunda biz varız. Mesela bizim ürünümüz olan kapınızı açıyorsunuz; zemininiz de bizim ürünlerimizle hazırlanıyor. Mutfaktaki dolaptan ofiste kullandığınız masaya kadar bizim üretimimizi deneyimleme şansınız yüksek" açıklamasını yapıyor. Odaklarına sanayi yatırımlarını koyduklarını kaydeden Hakkı Yıldız "Faaliyet alanlarımız dışında demir-çelik sektörüne girmek için Yıldız Demir Çelik AŞ'yi kurduk. Sanayi yatırımlarına erken girmenin çok önemli olduğu kanısındayız" diyor. 


Ya farklı iş yapın, ya işi farklı yapın! Hakkı Yıldız, babası Yıldız Entegre Yönetim Kurulu Başkanı Fehmi Yıldız'ın "Ya farklı iş yapın, ya da işinizi farklı yapın" sözünden hareketle ağabeyi Hasan Yıldız'la birlikte yatırım rotasını çizdiklerini, navlun bedelleri nedeniyle 2008 krizinin ardından kendi gemilerini almaya karar verdiklerini kaydediyor. 


O yatırım hikayesini ve ABD'de orman yatırımı girişimlerini şu sözlerle anlatıyor: "Deniz taşımacılığı yatırımından sonra bu kez gemilere iş yaratmak gerekiyordu. ABD ve Brezilya'dan ağaç (yonga) ithal ederken, North Carolina'da VVılmington Limanı'yla ilgilendik. Limanın alım işlemlerini avukatlık ofisi ortağı olan eşim Burcu Acartürk Yıldız gerçekleştirdi. Limanın yanı sıra North Carolina'da bir de kiralık plantasyon alanıyla özel orman işine girdik.


ABD'deki ormanımız sarı çam. Türkiye'de 50 yılda büyür, aynı fidan orada 25 yılda hedefi enen büyüklüğe ulaşıyır. Genleriyle oynanarak süre 10-12 yıla kadar indiriliyor. 


Türkiye'de plantasyon için uygun iklim yok. Yağmur yeterli değil. ABD'de plantasyon işine girmemizin ardından bir üniversiteye ait Hoff man Forest'ın (Hoff man Ormanı) satılık olduğunu öğrendik. 80 bin hektarlık orman alanına talip olmaya karar verdik. Ancak bitişiği ABD ordusuna ait bir alan... ABD ordusu da o araziyi almak istiyormuş. Görüşmelerimiz sürüyor. 10 yıllık ihtiyacımızı karşılayacak Hoff man Forest'ı alabilirsek 100 milyon dolarlık bir yatırım yapmış olacağız." 


Ticari Hayat


Geri Dön