19 / 04 / 2024

Yıldız Hamidiye Camisi'nin restorasyonu 2 yılda tamamlanacak!

Yıldız Hamidiye Camisi'nin restorasyonu 2 yılda tamamlanacak!

Sultan 2. Abdülhamit'in Sarkis Balyan'a yaptırdığı ve aynı zamanda bombalı suikasta uğradığı caminin restorasyon çalışmaları devam ediyor. Adnan Ertem, Yıldız Hamidiye Camisi'nin restorasyonun 2 yıl daha sürebileceğini söyledi.



 Sultan 2. Abdülhamit tarafından yaptırılan, tek kubbeli ve tek minareli Yıldız Hamidiye Camisi'nin restorasyonunun 2 yıl içinde tamamlanması planlanıyor. 


Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 2. Abdülhamit'in 21 Temmuz 1905'teki bombalı suikasta, Yıldız Hamidiye Camisi'nde uğradığını, camideki ilk onarımın da suikast sonrasında yapıldığını anlattı. 


Cami bünyesinden sıva, boya, macun, kir, taş, ahşap, alçı numuneleri alınarak laboratuvar ortamında analiz edilmesinin, gerekli belgeleme ve arşivleme incelemesinin ardından 25 Haziran 2013'te restorasyon çalışmalarının başlandığını kaydeden Ertem, yapılan çalışmalara ilişkin şu bilgileri verdi:


"Ahşap kubbe kasnağının karkas onarımı yapıldı. Düz ve profili ahşap kaplamaları ve süsleme elemanları, özgün detaylarına göre yenilendi. Kubbe kaburgaları sağlamlaştırıldı. Kurşun altı kaplama tahtaları ihya edilirken, 2 kat soğuk uygulamalı yalıtım yapıldı, kurşun örtü yenilendi ve bakır alemin konservasyonu gerçekleştirildi. Harem ve Selamlık mahallerinin çatı karkasları tamir edildi, paslanmaz çelik elemanlarla bağlantı noktaları güçlendirildi. Dış cephede bulunan, özgün olmayan boya katmanları kimyasal yöntemle raspa çalışmaları yapıldı." 


Cami içerisinde kalemişi bulunan duvarlarda mikro enjeksiyon yöntemiyle sıva sağlamlaştırma işlemleri yapıldığına değinen Ertem, cami içinde yapılan araştırmalar sonucu elde edilen veriler doğrultusunda özgün olmayan son dönem kalemişinin mekanik ve kimyasal yöntemlerle itinalı bir şekilde raspa edildiğini belirtti. 


Ertem, Yıldız Hamidiye Camisi'nin restorasyonun 2 yıl daha sürebileceğini söyledi. 


Mimar Sarkis Balyan'a 1884-1886'da yaptırılan Yıldız Hamidiye Camisi'nin cepheleri ve mekanların bezeme programında, eklektik üslup dikkati çekiyor. Cami, kubbe ve kubbe kasnağının ahşap, tavanlarında tuval bezi üzerine kalem işi olan ve içerisinde kalem işi ve abanoz süslemelerin bulunduğu bir tasarım örneği olarak gösteriliyor. 


AA


Geri Dön