25 / 04 / 2024

Yıldız Parkı’nı Sultan II. Abdülhamid dönemindeki haline kavuşturma projesi devam ediyor!

Yıldız Parkı’nı Sultan II. Abdülhamid dönemindeki haline kavuşturma projesi devam ediyor!

İşte tarihi parkın dönüşümü... Yıldız Parkı’nı Sultan II. Abdülhamid dönemindeki haline kavuşturma projesinde Osmanlı şelalesiyle gölet yeniden yapıldı. İkinci etap da başlıyor. Hedef: Parkı eski sınırına kadar büyütmek.



İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, geçen kasım ayında Yıldız Parkı’nın Abdülhamid dönemindeki görünümüne kavuşturulacağını duyurmuştu. Tarihi peyzajda sona gelindi. Tarihçi Nurhan Atasoy’un danışmanlığında yürütülen, çalışmada parktaki Osmanlı dönemi şelalesi yeniden oluşturuldu. Tarihi gölet de aslına uygun olarak tasarlandı. Peyzaj çerçevesinde, çim teras, o dönemin bitki aplikasyonları da yeniden canlandırılıyor. 


BAŞKAN TOPBAŞ TANITACAK 


İkinci etap çalışmalarda ise Boğaz Köprüsü yapılırken şantiye alanı olarak kullanılan 70 dönümlük arazinin Yıldız Parkı’na katılması yer alıyor. Böylece park 500 dönümle Abdülhamid dönemi sınırlarına ulaşacak. İBB Başkanı Kadir Topbaş, parkın açılışını tanıtım töreniyle gerçekleştirecek. 


400 YILLIK TARİH CANLANACAK


1600’lü yıllarda Kazancıoğlu Bahçesi adını taşıyan alan, padişah IV. Murat tarafından alınıp kızına hediye edildi. 1877’den itibaren genişletilmesine geçilen Yıldız Sarayı’nın dış koruluğu olan yeşillik, 1940’tan sonra Yıldız Parkı olarak adlandırıldı.


Nebahat Koç / Akşam


Geri Dön