27 / 04 / 2024

Yıldızlı Mühendislik konut sektörüne girecek!

Yıldızlı Mühendislik konut sektörüne girecek!

Bu hafta Değer Katanlar röportaj dizimizin konuğu kentimizin en kötü ailelerinden biri olan Yıldızlı ailesinin yeni nesil yöneticilerinden Harun Yıldızlı.



Firmanın inşaat anlamında tüm faaliyetlerini yürüten genç ve başarılı isim, kısa süre içerisinde kattığı dinamizmle firmasını hangi noktalara taşıdığını tüm detaylarıyla aktardı. 

Her geçen gün büyüyen Yıldızlı Mühendislik'in yöneticisi Harun Yıldızlı ile faaliyet gösterdiği sektörlerin en köklü firmalarından olan Yıldızlı Mühendislik'in yanı sıra, Kocaeli'nin yönetim anlayışını ve ailenin uzun yıllardır olmazsa olmazlarından olan siyaseti konuştuk. 

İşte o röportaj... 


Harun Bey aileniz kentimizde çok geniş bir aile ve gerek ticaret gerekse de siyaset alanında çok önemli faaliyetleriniz var. Adettendir sizi biraz tanıyalım isterseniz? 

- Aslen Artvinli'yim. Ancak bildiğiniz üzere ailemiz çok uzun yıllardır Kocaeli'de. Ben de ilk ve ortaokulu Özel Seymen'de, liseyi ise izmit Lisesi'nde okudum. Daha sonra Bilkent Üniversitesi'nde eğitim aldım ve daha sonra işlerimizi organize etmek üzere şirketimizin başına geçtim. 


Bildiğim kadarıyla eğitim yaşantınız içerisinde de siyaset varmış? 

-Evet, eğitim aldığım yıllarda da aktif siyasetin içerisindeydim. Murat Karayalçın'la başladım siyasete. SHP Gençlik Kolları Genel Sekreterliği görevinde bulundum. Ankara'da siyaset yapmak Kocaeli'de siyaset yapmak gibi değil, çok farklı. 


Ne zaman döndünüz peki izmit'e? 

-2003 yılında kentimize döndüm. 

1 996-2003 yılları arasında eğitim amacıyla Ankara'da yaşadım. Okulu şeref listesinde dereceyle tamamladım. izmit'e döndükten sonra aktif bir şekilde çalışmalara başladım. Tabi bu işlerden koptuğumuz anlamına gelmiyor, devamlı işlerin içindeydik okul yaşantımız da devam ederken. 

2003 yılından sonra hiç bırakmaksızın ticari yaşantıma devam ediyorum. 

Yıldızlı Mühendislik çatısında şirket grubumuzda inşaat alanında bütün yönetim bende, lojistik grubuna da ağabeyim bakıyor.

 

İki grupta mı incelemek lazım firmayı? 

-Firmayı iki gruba ayırabiliriz, evet. 

Birincisi uluslararası nakliye. Gürcistan, Türkmenistan, Azerbaycan, Ermenistan gibi bölgelere nakliye işleri yapıyoruz. Bunun yanında inşaat sektöründe de pek çok faaliyetimiz devam ediyor. 


DENEYİMLİ BİR KADRO 

Yıldızlı Mühendislik'in en büyük gücü nedir? 

-Bizim firma olarak sahip olduğumuz en büyük güç, bütün araçlarımızın kendimize ait olması olarak görülebilir. 

Biz kullanmamız gereken vinç, kamyon, TIR gibi araçları kiralamak yerine, şirketimiz bünyesinde bulundurmayı tercih ediyoruz. Bizim mantalitemizin en önemli parçası kazandığımızı araç gereç satın almaya yatırmak oldu diyebilirim. Makine parkımızı her geçen gün genişletmek için çabaladık. Lobetler, ekskavatörler, vinçler... Kısacası inşaat anlamında mutfağımızın bugün olduğu gibi hazır hale gelebilmesi için herşeyi yaptık. Makine parkuru anlamında da hazırız, teknik kadro anlamında da hazırız. Çok deneyimli bir kadromuz var. 


İnşaat grubuyla devam edelim isterseniz... 2003 yılında başladığınız bir serüven söz konusu okulun ardından. Hangi projeyle başladınız ilk olarak? 

-İlk olarak 2003 yılında Petrol Ofisi'nin lojmanları işini almıştır. 

Toplamda 24 dairelik bir kompleks olarak inşasını gerçekleştirdik oranın. 

Tabi projeyi zamanından da önce bitirince yapılması gereken 1 6 dairelik bir başka projenin işini de aldık Petrol Ofisi firmasından. Tabi 45 günlük bir sürede bitirilmesini istemişlerdi. İnşaat Yıldızlı Mühendislik'in deneyimli yöneticisi Harun Yıldızlı; Konut sektörüne gireceğiz Arapların bu bölgede yoğunlaşmasının da çok etkisi var diye düşünüyorum. 


Nasıl bir proje planlıyorsunuz? 

-İlk etapta ufak bir proje düşünüyoruz Sapanca bölgesinde. Bu bölgede konut projeleri gerçekleştirmeyi planlıyoruz. Sene sonuna doğru bu projeye de kazmayı vuracağız. 


Kocaeli'de bir yatırım planı var mı peki? 

-Tabi kendi şehrimizde de bir yatırım planımız var. Arsa, maliyet gibi konularda fizibilite çalışmalarımız devam ediyor. Sene sonu itibariyle konut projelerine hızlı bir şekilde gireceğiz. Ciddi projelerle ortaya çıkacağız. 


Peki konuyu değiştirelim isterseniz; Kocaeli nasıl yönetiliyor? 

-Kent yönetiminde bana sorarsanız en önemli nokta siyasi birliktelik yok diyebilirim. Bir kentin yönetimi herkese, her siyasi görüşe eşit mesafede durmalıdır. Çünkü bu kentte her siyasi görüşten insan yaşıyor. 

Bence kent yönetiminin herkese eşit mesafede olması çok önemli. Bunun yanında bir şehri metropol yapan bazı kararların ivedilikle alınması gerekiyor. 

Ulaşım anlamında hala çok büyük eksiklikler var. Bunun yanında imar alanında her yeni gelen kafasına göre değişiklik yapmamalı. Konut alanları, park olarak kullanılacak alanlar, sahil bandı belli olmalı... İyi bir planlama bir kent için en önemli faktörlerin başını çekiyor diye düşünüyorum. 


PLANLAMA DOĞRU OLMALI

Siz kentin yönetiminde olsanız ilk neşteri nereye vururdunuz? 

-Mesela Kent Konut'ta imarlar çok fazla. Müteahhit yaptığında ise 3-4 kat. İmar adaletsizliği başta olmak üzere pek çok konuda değişiklik yapmak lazım. Ancak tabi bu konuyu önünüze bazı veriler koyarak incelemek lazım. Şimdi ne söylesem eksik kalacaktır. Sosyal projeler üretilmesi lazım. Kocaeli'de şöyle bir aktığınız zaman kentsel yenileme yapılması gereken çok işler var. Kentin çehresinin değiştirilmesi için hamleler yapılması lazım. Kent her geçen gün doluyor ve doğru bir planlama yapılmazsa ilerde sorunlar yaşayacağımızı düşünüyorum.


Ulaşım problemlerimizle ilgili ne düşünüyorsunuz? 

-Ciddi bir "ring" vasıta ağı oluşturmamız lazım. Bugün baktığınızda Eşme'den Gebze'ye ulaşmak mümkün değil mesela. Ya da Danca'dan Kandıra'ya gitmek kent açısından son derece büyük bir problem. Bunların kent yönetimi tarafından hızlıca aşılması lazım. 


Sizden de bahsedelim: Bir gününüz nasıl geçer? 

-Her sabah 06.30'da kalkarım. Sakal tıraşımı mutlaka kendim olurum. 

Sabah evden çıkıp ekiplerin yerlerine göre şantiyelerimizi dolaşırım. Ağırlıklı vaktim şantiyelerde geçer. Bekarken daha farklıydı tabi. Evlendikten sonra biraz daha değişti, inşaat sektörünün alanında cumartesi-pazar gibi kavramlar pek yoktur. Evlendikten sonra eve eşim Betül Hanım'a biraz daha zaman ayırmaya başladım haliyle. 

Görüşmelerim varsa o görüşmeleri hallederim. 


Eşiniz ne iş yapıyor? 

-Eşim Betül Hanım fizik öğretmenidir aslında ancak mesleğini yapmıyor bu aralar. Kendisi mimarlık konusunda eğitim alıyor yeniden. Bu yönde bir talebi oldu kendisinin. 


Yıldızlı Mühendislik'in başarılı yöneticisi Harun Yıldızlı yıl sonuna doğru konut sektöründe faaliyet göstermeye başlayacaklarını belirtti sektöründe oldukça kısa bir süredir 45 gün. Onu da yetiştirince Petrol Ofisi gibi dünya devi bir firmayla evliliğimiz başladı Yıldızlı Mühendislik olarak. 2003 sonrası 2005-2006 yılına kadar Petrol Ofisi ve bünyesinde hizmet veren tüm tesislere hizmet ettik. 


Hangi firmalarla çalıştınız Yıldızlı Mühendislik olarak, biraz bilgi verir misiniz? 

-Total'in Dilovası tesisleri, Çelikhalat gibi önemli firmalara da hizmet verdik. 

Galva Metal mesela Arslanbey OSB'nin içinde hizmet veren sektörünün son derece önemli bir firmasıdır, onlarla çalıştık. Daha sonra bazı üniversitelerle birlikteliğimiz başladı 2000'li yılların ortalarında. Uzun yıllardır da hizmetlerimizi veriyoruz. Kamuda bazı üniversiteler ve farklı kurumlarla faaliyetlerimiz hala devam ediyor. 

Bunun yanında özel sektörle ilgili çalışmalarımız da devam ediyor. 


Sürekli bir döngü var, sürekli bir hız ve çalışma anlayışı var sanırım? 

-Müteahhit her zaman bisiklet çevirmeli. Sürekli aktif halde çalışmalı diye düşünüyorum ben. Çünkü belli bir kadronuz varsa sürekli bu kadroya göre iş çevirmelisiniz. 


KURUMSAL PERFORMANS

Kurumsal anlamda çalışmalarınız hangi aşamada? 

-Kurumsal işleyiş, yeni yeni oturmakla beraber, firmamızın artık kurumsal bir firma olduğunu söyleyebilirim. Herkesin kendi işinden sorumlu olduğu, her geçen gün bizim belirlediğimiz belli bir çerçeve içerisinde büyüyen bir firmamız var. 

Hem kurumsal anlamda hem de maddi anlamda. 2009'lu yıllardaki ciromuzla bugün ulaştığımız ciro birbirinden çok farklı. Her geçen gün maddi anlamda büyüyen bir yapımız var diyebilirim. 

Tabi bu durum firma olarak sergilediğimiz kurumsal performansımızı da etkiliyor ve ileriye doğru taşıyor. 


Peki bunun bir püf noktası var mı? 

-Ben Sakıp Sabancı'yı kişisel olarak çok severim ve ticari yaşantımda onun tecrübelerinden ve öğretilerinden faydalanmaya çalışırım. Unutmadığım bir şey var onunla ilgili; Yanlış anımsamıyorsam ATV'de Ali Kırca'nın yaptığı bir röportajında çok önemli bir söz söylemişti Sabancı. Yumruğunu sıkarak, üzerine de basa basa ça-lı-şaca-ğız demişti. 0 bende hep dikkat ettiğim bir bakış açısı olarak kalmıştır. 

Çalışmadan hiçbir şey olmaz, önce çalışmak lazım. Bu hayatın her alanında da böyledir, önce çalışmak lazım. Çalışında para dahil her türlü başarı size doğru gelecektir. Herhalde püf noktası bu olsa gerek. "Hani derier ya, yatan aslan mı, gezen tilki mi" diye... (gülüyor) ? Lojistik sektöründeki faaliyetlerinizi biraz açalım isterseniz... 

-Onu şöyle söyleyeyim: Lojistik sektöründeki mazimiz henüz 4-5 yıllık. 

Sektörde, inşaat göz önünde bulundurulduğunda biraz daha yeniyiz diyebilirim. Zaman içerisinde oturacaktır lojistik alanındaki faaliyetlerimiz. 

Ancak şunu söyleyebilirim, her geçen gün güçlendiğimiz bir alan lojistik. 


Peki sektördeki gidişat nasıl? 

-Lojistik sektöründe önemli değişiklikler oluyor bu ara diyebilirim. Suriye sınırındaki sorunlar nedeniyle o bölgede bulunan iş gücü neredeyse tamamıyla doğu sınırlarına kaymış durumda. Tabi bu iş gücü yoğunluğu fiyatları büyük oranda aşağıya çekmiş durumda. Bunun sektöre ve bize etkisi oluyor haliyle. 


Şu anda devam eden faaliyetleriniz var, onları da anlatır mısınız? 

-Şu an NG Güral Sapanca ile devam eden AVM projemiz var. 1 8 bin metrekare kapalı alan olarak planlanmış bir proje. Sapanca Bedesten projenin ismi. Kaba inşaat tamamen bitmiş durumda. Projelerin onaylanmasıyla birlikte hızlıca bitirmek şeklinde planlıyoruz. Nafi Güral beyin burasıyla ilgili çok önemli projeleri var. 

Türkiye'nin önde gelen emlakçıları projeyle ilgili fizibilite çalışmalarına devam ediyor. 


KONUT PROJELERİNE GİRİLECEK

Taahhüt işleriniz devam ediyor ama Yıldızlı İnşaat önümüzdeki günlerde kendi projelerini de gerçekleştirmeyi planlıyor mu? 

-Evet, elimizdeki projeleri toparlar toparlamaz yap-sat olarak tabir edilen konut projelerine de girmeyi planlıyoruz. Sapanca bölgesinde konut projeleri planlamak Kocaeli bölgesinde yapmaktan çok daha pratik. Burada konut projelerine ciddi bir talep var. 


SİYASETE UZAK DEĞİLİM

Biraz da siyasetten bahsedelim, Yıldızlı ailesi olarak uzun yıllardır ı bir siyasi duruşa sahipsiniz. Ne düşünüyorsunuz siyasetle ilgili? 

-Biz CHP'liyiz. Kocaeli'de bizim siyasi duruşumuzu herkes bilir. 

Sosyal demokrat kökenden gelen bir aileyiz. Siyasetin de her dönem içerisinde olduk. Uzak değiliz aile olarak siyasete. 


Ne yapmak lazım siyasette peki? 

-Siyasetin artık gençleşmesi lazım. 

Gençlerin siyasetin içerisinde olması lazım, siyasetin yenilenmesi lazım diye düşünüyorum. 2002 yılında AKP geldiğinde pek çok parti, siyasetin dışında kaldı ve bir yenilenme oldu. Kocaeli siyasetinde i de önümüzdeki dönemde bir yenilenme olacağı görüşündeyim ben. 


CHP siyasetinde neler yapmak lazım peki? 

-CHP siyasetinde de birlik beraberlik ortamı yaratmak çok önemli.

Parti içerisinde alınan kararlar elbette seçmenin tercih refleksleri bakımından bağlayıcı ancak seçim dönemlerinde tüm tartışmaları bir yana bırakıp, çizmeleri giyerek çalışmak lazım. Ahmet olmuş Mehmet olmuş buna bakmamak lazım. Önce partiyi bir noktaya getirmek lazım. Birbirimize sahip çıkmalıyız. 


Aktif siyaset planlıyor musunuz peki? 

-Aktif olarak siyaset yapmak konusuna gelince, siyasete çok uzak olduğumu söyleyemem. Ancak bu konu hala çok taze bir konu benim için. Önümüzdeki süreçte netleşecek elbette ama şimdilik partimizin isteklerini yerine getirmek benim için daha önemli. 


Artık çocuk da var... 

-Evet bir oğlum var, Nazım Ege ama aslında iki oğlum var diyebilirim. Abimin oğlu Mehmet Efe var ama o da benim oğlum gibidir. İki çocuğum var diyebilirim yani. Biz birlikte yaşayan bir aile olduğumuz için ayrı gayrılarımız yoktur. Kalabalık yaşamayı, iç içe yaşamayı severiz. Şirket bünyesinde de birlikte çalışıyoruz zaten. 


KİTAPLARI ÇOK SEVİYOR

Kendinize ayırdığınız zamanlarda neler yapıyorsunuz? 

-En çok sevdiğim ve mutlaka yapmaya dikkat ettiğim faaliyetlerden biri kitap okumaktır. Akşam yattığımda mutlaka kitap okumaya özen gösteririm. Tabi iş hayatıyla birlikte kitap okuma alışkanlığımız biraz daha zayıflamış durumda ama yine de ihmal etmemeye çalışıyorum. Şiir kitapları, romanlar özellikle okumaya dikkat ettiğim türler. Mesela bir kitapevine gittiğimizde kitapların içine oturup tarih kitaplarını incelemeye başlarım. 


Son aldığınız kitap nedir, bir tavsiye niteliğinde olur hem okuyucularımıza? 

-Suyu Arayan Adam... Şevket Süreyya'nın kitabı ve çok eski bir kitaptır ama geçen gün denk gelip tekrar aldım. Onu okumayanlara mutlaka tavsiye ediyorum. 


Biraz eski İzmit'i konuşalım isterseniz, bu kentin en güzel anılarını dinlemiş, en köklü ailelerinden birine mensup olan sizi yakalamışken, Nasıldı eski İzmit? 

-En basit olarak Genç Kocaelililer Derneği'nden bahsedeyim size. 

GKD'ye en genç üye olanlardan biri benim. Toplam 19-20 kişi üye olmuştuk. Ceyhun Yalçın'ın yönetimine girmiştik o dönemde. Oldukça renkli ve her siyasi görüşten isimlerin olduğu bir yönetimimiz vardı. Eskiden farklı görüşten pek çok insan aynı çatı altında toplanabiliyorduk. Bu gün GKD'nin bu misyonu tamamen ölmüş durumda. Artık çok ayrıştı insanlar. 

Dostluklar daha samimiydi. 


Tatillerde neler yapıyorsunuz? 

-Benim tatillerim üç-dört günü geçmez. Dördüncü günden sonra kimse beni tutamaz. İzmit mıknatıs gibi çeker beni. Bu sürenin üzerinde durabildiğim tek yer Artvin. Doğayı seven bir insan olarak memleketimde vakit geçirmek benim için apayrı bir huzur vesilesi. 


Yurt dışında nereleri tercih ediyorsunuz? Bunun yanında mesleğinizle alakalı olarak Avrupa mimarisini nasıl buluyorsunuz mesela? 

-Öyle özel bir tercihimiz olmuyor ancak İtalya, İspanya, Fransa, Hollanda gibi ana merkezleri gidip gezdik. 

Avrupa'yı görmekte başta mimari olmak üzere her anlamda çok önemli. 

Avrupa'da önce alt yapı, sonra üst yapı yapılır mesela. Bizde bu durumun tam tersi söz konusu. Biz önce üst yapıyı yapıp, sonra alt yapıyı oturtmaya çalışıyoruz. 


Sosyal medyayı kullanıyor musunuz? 

-Sosyal medyanın iyi bir kullanıcısı olmaktan ziyade iyi bir takipçisi olduğumu söyleyebilirim. Çok fazla paylaşımda bulunmuyorum ama kullandığımı ve takip ettiğimi söylüyorum. 



Bizim Kocaeli 


Geri Dön