26 / 04 / 2024

Yılın ilk 3 ayında villa inşaatları devlette yüzde 562 arttı!

Yılın ilk 3 ayında villa inşaatları devlette yüzde 562 arttı!

Orta gelirlinin konut almak için yeterli ekonomik güce sahip olmaması ve yüksek faiz, müteahhidi lüks konuta yönlendirdi. Bu yılın ilk 3 ayında villa inşaatları özelde yüzde 134,72, devlette yüzde 562 arttı.



Barınma ihtiyacının sürekli arttığı ancak buna karşın gerek, yüksek faiz, gerek yeni yapılan konutlarda KDV’nin yüzde 18’e kadar çıkması gerekse artan maliyetler konut alımını olumsuz etkiledi. Bu yılın ilk 7 ayında konut satışları düşerken fiyatlar yükseldi. Orta gelir grubuna konut satmakta zorlanan inşaat firmaları ise çareyi bahçe içinde müstakil lüks konut yapmakta buldu. Özel sektör ve devlet eliyle yapılan tek katlı ikamet amaçlı binalarda daire sayısı önceki yıllara göre yüzde 100’ün üzerinde arttı.


9 bin 168 villa için ruhsat alındı


Gayrimenkul sektöründe yeni alınan ruhsatlar dikkatleri villa inşaatlarına yönlendirdi. 2013 yılının ilk 3 ayında 3 bin 906 villa için ruhsat alan özel sektör, bu yılın ilk 3 ayında ruhsat sayısını yüzde 134,72 artırarak 9 bin 168’e yükseltti. Özel sektörün villa inşaatlarına yöneldiği yılın ilk 3 ayında benzer tablo devlet tarafından ikamet amaçlı kullanılmak üzere yapılan villa inşaatlarında da gözlendi.


Yapı kooperatiflerinde durum farklı


2013 yılının ilk 3 ayında sadece 29 villa için ruhsat alan devlet, bu yıl ruhsat sayısını yüzde 562 artırarak 192’ye çıkardı. Geçen yıl 387 villa içinruhsat alan kooperatifler ise bu yıl özel ve devlet eliyle yapılan villaların aksine sayıyı yüzde 47,03 azaltarak 205’te tuttu. Böylece ilk 3 ayda toplamda 9 bin 565 villa için ruhsat alınmış oldu.


600 villalı projeye hazırlanıyor


Keleşoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Keleş, villa inşaatları için alınan ruhsat sayısındaki artışın normal olduğunu dile getirdi. Keleş, “Ekonomik gücü olanlar doğaya dönüş yapıyor. Yüksek katlı rezidanslara milyon dolarlar verenler buraların zaman içinde yaşam tarzlarına uygun olmadığını görerek talebini müstakil ve bahçe içinde evlerden yana kullanmaya başladı. Biz de bu yıl içinde Karadeniz bölgesinde yaklaşık 600 villalık bir proje için görüşmelere başladık” bilgisini verdi.


Yüzde 18 KDV alımı etkiliyor


Artaş Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, sektörde çeşitliliğin olması gerektiğini belirtti. Konut ihtiyacının devam ettiğini buna karşın yeni konutlarda KDV’nin bölgesine göre yüzde 18’lere kadar çıkmasının alımı olumsuz etkilediğini belirten Çetinsaya söyle konuştu:“Türkiye’de orta gelir grubunun konut ihtiyacı hiç bitmez. Ancak bu dönemde yüzde 18 KDV oranlarının devreye girmesi ve yüksek faiz nedeniyle orta gelir grubuna yönelik ev satışlarında durgunluk söz konusu. Buna karşın bahçe içinde bağımsız villa konseptine yönelik dairelerde ise hem talep var hem de alım gücü. Artış oransal olarak yüksek gibi görünse de aslında sayı açısından hala düşük. Villa için alınan ruhsat sayısı daha da artacak.”


EMİNE AÇAR - BUGÜN GAZETESİ


Geri Dön