25 / 04 / 2024

Yılın ilk çeyreğine göre boş ofis oranı yüzde 1.1 azaldı

Yılın ilk çeyreğine göre boş ofis oranı yüzde 1.1 azaldı

İstanbul ofis pazarında yılın ikinci yarısında yaşanan hareketlilik, kira geliri olanları sevindirdi. Yılın ilk çeyreğine göre boş ofis oranı yüzde 1.1 azaldı.



Ofis kiralama-satışı konusunda, aracılık ve danışmanlık hizmeti veren Propin Property’in yaptığı araştırma, Nisan-Mayıs-Haziran aylarını içeren yılın ikinci çeyreğinde İstanbul Ofis Pazarının hareketlendiğini gösterdi.
Hazırlanan rapora göre İstanbul Ofis Pazarı 2010 İkinci Çeyrek Raporu’nda, merkezi iş alanındaki (MİA) A sınıfı ofis binalarında genel boşluk oranı yüzde 11.7 oranında gerçekleşirken, B sınıfı ofis binalarında genel  boşluk oranının yüzde 12 seviyesinde oldu. MİA’daki A sınıfı ofis binalarının genel kira ortalaması metrekare bazında aylık 26.5 dolara yükseldi. MİA dışı Avrupa’daki A sınıfı ofis kira ortalaması metrekare bazında aylık 17.7 dolar olurken MİA dışı-Asya’daki A sınıfı ofis kira ortalaması ise 18.7 dolar oldu. 

Ofisler dolmaya başladı
Yapılan araştırmalar, talebin her zaman yüksek olduğu Levent’te 2010 birinci çeyrekte yüzde 4.4 olan boşluk oranının ikinci çeyrekte yeni yapılan kiralamalar sonrası yüzde 3.3’e gerilediğini ifade ediyor.
İstanbul’da ofis ihtiyacının genişlemesi sonucu farkı bölgelerde de ofis pazarı gelişti. Örneğin B sınıfı ofis binalarında, MİA’da genel boşluk oranlarında düşüş devam ederken MİA Dışı-Asya ve MİA Dışı-Avrupa’da ofis boşlukları küçükte olsa arttı. Bu durum, MİA dışındaki alanlardaki talebin daha az gerçekleştiğini ortaya çıkardı.

Levent en pahalı bölge
2010 ilk çeyrekte A sınıfı binalarda aylık bazda kiralamalar 33.9 dolar ortalamayla en yüksek kira ortalamasına Levent oldu. Levent’i izleyen Beşiktaş-Balmumcu Bölgesi’nin, bu dönemde yerini 32.5 doları ortalamayla Etiler’e bırakması ise bir başka ayrıntı oldu.
 
Bunlara rağmen raporda en yüksek rakamların talep edildiği Levent’teki ofis fiyatlarında ise geçen döneme göre bir düşüş gözlendi. Geçen çeyrekte metrekare bazında aylık kiraların 54 dolardan 44 dolara düşmesi, Avro kurunda gerçekleşen hızlı düşüşe bağlandı. Kurun belirsiz durumu nedeniyle, Avro üzerinden kira talep eden birçok mal sahibinin dolar üzerinden belirlenmiş yeni kira rakamlarına geçti.
 
Ümraniye ofisleri parlayacak
İki sene içinde tamamlanacak yeni projelerin piyasaya girmesiyle ofis stok oranlarında ciddi yükselmelerin olacağının vurgulandığı raporda, gelecek çeyrekte kira ortalamalarında belirgin bir düşüş veya yükseliş beklenmiyor. Güncel yer arayışında olan firmaların büyük bir kısmı en geç Eylül ayı gibi yeni kira kontratlarını imzalarken büyümesini sürdüren Ümraniye Bölgesi büyük kiralama işlemlerinin odağında olmaya devam edecek.
Emlakkulisi

Geri Dön