28 / 03 / 2024

Yıllık ev kirası artış oranı nasıl hesaplanır?

Yıllık ev kirası artış oranı nasıl hesaplanır?

Taşınmaz mal kiralayan kiracılara sözleşmelerinin yenilenmesi halinde zam yapılıyor. Bu zam oranı, enflasyon oranları doğrultusunda yapılıyor. Peki, yıllık ev kirası artış oranı nasıl hesaplanır?



Yıllık ev kirası artış oranı nasıl hesaplanır?

Taşınmaz mal kiralayan kiracılara sözleşmelerinin yenilenmesi halinde zam yapılıyor. Bu zam oranı, enflasyon oranları doğrultusunda olup kanunda belirtilen sınırın üstünde zam yapılamıyor.


Borçlar Kanunu gereğince, kira bedeline yapılacak zammın bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemesi gerekiyor. Peki, yıllık ev kirası artış oranı nasıl hesaplanır?


Yıllık ev kirası artış oranı hesaplama:

Kanunda ÜFE oranlarından hangisine göre zam yapılması gerektiği net bir şekilde açıklanmıyor. Buna karşın TÜİK ve Yargıtay tarafından yapılan açıklamalara göre bir kesim bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranını kullanırken, bir kesim ise on iki aylık ortalamaları baz alıyor.


3 Aralık 2015 tarihinde açıklanan verilere göre; Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Kasım ayında bir önceki aya göre yüzde 1,42 düşüş, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 6,06 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 5,25 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 5,33 artış gösterdi.


Mevcut kira bedeli: 1000 lira

Kira zam oranı: yüzde 5,25 

Zam bedeli: 52,5 TL 

Zamlı kira bedeli:1052,5 TL 


Mevcut kira bedeli: 1000 lira

Kira zam oranı: yüzde  5,33

Zam bedeli:  53,3 TL

Zamlı kira bedeli: 1053,3 TL



Enflasyon oranları Aralık 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com






Geri Dön