18 / 04 / 2024

Yıllık gayrimenkul satış adetleri gerçeği yansıtıyor mu?

Yıllık gayrimenkul satış adetleri gerçeği yansıtıyor mu?

Keleşoğlu Holding Pazarlama ve Satış Koordinatörü Bilge Özdemir bugünkü yazısında yıllık gayrimenkul satış adetlerinin gerçeği yansıtmadığından bahsetti. İşte Bilge Özdemir'in o yazısı...



Türkiye gayrimenkul piyasa verileri güncel ve gerçek durumu yansıtmıyor. Çünkü, yıllık açıklanan gayrimenkul satışları 1. ve 2.el pazarında Tapu'ya yansıyan " alım ve satım " işlemlerini kapsıyor. Bu verilerin ağırlığını ise bitmiş ve devre hazır gayrimenkuller oluşturuyor.

Projeler bütününde gelişen gayrimenkul pazarında " lansman ve teslim süreci " 24 ay kabul edilir ise satış vaadi ile satılan gayrimenkullerin TÜİK verilerinde yer bulma süreci 24-30 ay'ı buluyor.

Bu durumda ise;yerli ve yabancılara yapılan satışlar objektif olarak değerlendirilemiyor. İddaam, son yıllarda Türkiye 'de yılda 2 milyona yakın gerçekleşen satışın rakamlara yansıyamadığı gerçeğidir.

Türkiye Gayrimenkul pazarında gerçek ve güncel veriler ile hareket edilebilmesi için;

- projelerde garantörlük kapsamında noterde düzenlenen satış vaadi sözleşmelerinin; noterler tarafından...

- taraflar arasında düzenlenen gayrimenkul satış vaadi sözleşmelerinde ödenen damga vergilerinin; ilgili  vergi kurumları tarafından...

- tapu'da gerçekleşen satışların; tapular tarafından...

Bilgi ve veri akışının sağlanması gerekmektedir.

Önerdiğim kurumlar ile sağlanacak veri akışı gayrimenkul pazarında %90'ların üzerinde yıl içi gerçekleşen "yerli ve yabancı gayrimenkul satış " sonuçlarının en sağlıklı şekilde TÜİK tarafından oluşturulmasını sağlayacaktır.


Bilge Özdemir

Keleşoğlu Holding

Pazarlama ve Satış Koordinatörü


Geri Dön