24 / 04 / 2024

Yıllık gelir vergisi nereye ödenir?

Yıllık gelir vergisi nereye ödenir?

Gelir Vergisi Kanunu gereğince, gerçek kişiler elde ettiği gelir unsurlarına ilişkin kazanç ve iratlar için, vergi ödemek ile mükellef oluyor. Peki, senede 2 taksitte verilebilen yıllık gelir vergisi nereye ödenir?



Yıllık gelir vergisi nereye ödenir?

Gelir Vergisi Kanunu gereğince, gerçek kişiler elde ettiği gelir unsurlarına ilişkin kazanç ve iratlar için, vergi ödemek ile mükellef oluyor. Örneğin taşınmaz malını satan kimseler, değer artış kazancı mükellefi olurken, taşınmaz malını kiraya verenler ise kira gelir vergisi mükellefi oluyor.


Vergi kazancın elde edildiği tarihi takip eden sene ödeniyor. Buna göre 2015 yılı gelir vergisi, mükelleflerin 2014 yılında elde ettiği gelirler için ödeniyor.


Yıllık gelir vergisi için öncelikle beyanname veriliyor. Beyannameler 1 - 25 Mart tarihleri arasında veriliyordu. Ancak 23 Mart'ta yapılan açıklama ile beyannam verme süresi 31 Mart'a kadar uzatıldı. 


Vergi ödemeleri ise 2 eşit taksit halinde yapılıyor. İsteyen mükellefler vergi borçlarının tamamını tek seferde ilk taksit dönemi içerisinde ödeyebiliyor.


2015 yıllık gelir vergisi;

Beyanname dönemi: 1 - 31 Mart 2015

1. taksit dönemi: 1 - 31 Mart 2015

2. taksit dönemi: 1 - 31 Temmuz 2015 tarihleri arasında ödeniyor. Peki, yıllık gelir vergisi nereye ödenir?


Yıllık Gelir Vergisi; Başkanlığın internet sitesi üzerinden anlaşmalı bankaların kredi kartları ile (Sadece GMSİ beyan edenler için), Anlaşmalı bankaların internet bankacılığını kullanarak, Anlaşmalı bankalardan tüm vergi dairelerinden ödenebiliyor.


Mükellefler, 2014 yılında elde ettikleri gelirin beyanı konusunda her türlü bilgi için hafta içi 09:00-19:00 saatleri arasında Vergi İletişim Merkezini (VİMER - 444 0 189) arayabilirler.


Yıllık gelir vergisi beyannamesi damga vergisi 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön