25 / 04 / 2024

Yıllık kira artışı 2014!

Yıllık kira artışı 2014!

Borçlar Kanunu gereğince kira bedelinde yapılacak yıllık artışlar ev sahibinin istediği oranda değil, TÜİK tarafından açıklanan ÜFE oranları baz alınarak yapılıyor. İşte yıllık kira artışı 2014...



Yıllık kira artışı 2014!

Borçlar Kanunu gereğince kira bedelinde yapılacak yıllık artışlar ev sahibinin istediği oranda değil, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan ÜFE oranları baz alınarak yapılıyor.


MADDE 344 - 

"Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır.


Taraflarca bu konuda bir anlaşma yapılmamışsa, kira bedeli, bir önceki kira yılının üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla hâkim tarafından, kiralananın durumu göz önüne alınarak hakkaniyete göre belirlenir."


ÜFE nedir?

Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ ÜFE), belirli bir referans döneminde ülke ekonomisinde üretimi yapılan ve yurt içine satışa konu olan ürünlerin üretici fiyatlarını zaman içinde karşılaştırarak fiyat değişimlerini ölçen fiyat endeksi olarak tanımlanıyor.


Yİ-ÜFE sanayi sektöründeki üreticilerin yurt içine sattıkları ürünlerin fiyat değişimini yansıtmaktadır. Geçmişte Toptan Eşya Fiyat Endeksi (TEFE) ve ÜFE olarak adlandırılan endekslerin yerine Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi kullanılıyor.


yeni adıyla Yİ-ÜFE oranları her ay TÜİK tarafından açıklanıyor. Açıklanan bültende bir önceki aya ait verilere yer veriliyor.


TÜİK enflasyon oranlarını bugün (3 Haziran 2014) açıkladı. Açıklanan ÜFE oranlarına göre, kira bedelinde en fazla yüzde 11,28 oranında zam yapılacak.


Yıllık kira zammı nasıl hesaplanır?

Yıllık kira bedeli: 800 TL

Kira artış oranı: yüzde 11,28


800/100=8

8x11,28=90,24


Zamlı kira bedeli:

800+90,24= 890,24 TL


Kira artış oranları Mayıs 2014!


Geri Dön