25 / 04 / 2024

Yıllık kira enflasyonu nasıl hesaplanır?

Yıllık kira enflasyonu nasıl hesaplanır?

Kiracılık ilişkisini düzenleyen Borçlar Kanunundaki esaslar gereğince meskenlerde ev sahipleri kiracılarına en fazla dönemin enflasyon oranlarına göre zam yapılıyor. Peki yıllık kira enflasyonu nasıl hesaplanır?



Yıllık kira enflasyonu nasıl hesaplanır?

Kira kanunu kapsamında yer alan kira bedeli hesaplamaları ile ilgili esaslara göre, ev sahipleri kiracılarına dilediği oranda zam yapamıyor.


Kiracılık ilişkisini düzenleyen Borçlar Kanunundaki esaslar gereğince meskenlerde ev sahipleri kiracılarına en fazla dönemin üretici fiyat endeksi (ÜFE) yeni adıyla yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) oranları bazında zam yapabiliyor.


Söz konusu yıllık enflasyon oranları ise her ay Türkiye İstatistik Kurumu tarafından açıklanıyor. Kira sözleşme süresi dolan ve tekrar yenilen kiracılara bu oranlar üzerinden hesap yapılarak yeni kira döneminin kira bedeli belirleniyor.


Yıllık enflasyonu endeksli kira artış oranları hesaplama örneği:


Temmuz ayı ÜFE oranları:

"Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi (Yİ-ÜFE), 2014 yılı Haziran ayında bir önceki aya göre %0,06, bir önceki yılın Aralık ayına göre %5,12, bir önceki yılın aynı ayına göre %9,75 ve on iki aylık ortalamalara göre %9,03 artış gösterdi."


Örnek kira artış oranı hesaplama:

Kira bedeli: 1.000 TL

Yıllık zam oranı: Yüzde 9,75

Yıllık zam bedeli: 97,5 TL

Zamlı kira bedeli: 1.097,5 TL


Yeni enflasyon oranları 4 Ağustos'ta saat 10:00'da açıklanacak!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön