29 / 03 / 2024

Yıllık kira zammı nasıl hesaplanır?

Yıllık kira zammı nasıl hesaplanır?

Taşınmaz malların kiraya verilmesi halinde sözleşme imzalanıyor. Belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabilen kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde kira bedeline yıllık zam uygulanıyor. Peki, yıllık kira zammı nasıl hesaplanır?



Yıllık kira zammı nasıl hesaplanır?

Kira sözleşmesi, kiraya verenin bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kira bedelini ödemeyi üstlendiği sözleşme olarak tanımlanıyor.


Taşınmaz malların kiraya verilmesi halinde bu sözleşme imzalanıyor. Belirli ve belirli olmayan bir süre için yapılabilen kira sözleşmesinin yenilenmesi halinde kira bedeline yıllık zam uygulanıyor. Peki, yıllık kira zammı nasıl hesaplanır?


Borçlar Kanunu gereğince, kira sözleşmelerinde kira bedelinin belirlenmesi dışında, kiracı aleyhine değişiklik yapılamıyor.


Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında üretici fiyat endeksindeki artış oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanıyor.


Kira bedelinde yapılacak zamda üretici fiyat endeksi oranlarından, bir önceki yılın aynı ayına göre değişim oranı kullanılıyor.


Örnek hesaplama:

Mart ayı ÜFE oranları..

Yurt içi üretici fiyat endeksi (Yİ-ÜFE), 2015 yılı Şubat ayında bir önceki aya göre %1,20 artış, bir önceki yılın Aralık ayına göre %1,53 artış, bir önceki yılın aynı ayına göre %3,10 artış ve on iki aylık ortalamalara göre %8,79 artış gösterdi.


Hesaplama..

Kira bedeli aylık 1000 TL olan bir mesken kiracısına Mart ayında en fazla yüzde 3,10 oranında zam yapılacak. Bu oran da 31 TL'ye tekabül ediyor.



Üretici fiyat endeksi Şubat 2015!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön