20 / 04 / 2024

Yol harcamalarına katılma payı ne zaman ödenir?

Yol harcamalarına katılma payı ne zaman ödenir?

Belediye Gelirleri Kanununun harcamalarına katılma payları ile ilgili hükümlerinin uygulanmasına ilişkin yönetmelik gereğince ödenen katılım payları arasında "Yol harcamalarına katılma payı" da bulunuyor. Peki, yol harcamalarına katılma payı ne zaman öden



Yol harcamalarına katılma payı ne zaman ödenir?

Belediye Gelirleri Kanununun harcamalarına katılma payları ile ilgili hükümlerinin uygulanmasına ilişkin yönetmelik gereğince ödenen katılım payları arasında "Yol harcamalarına katılma payı" da bulunuyor. 


Yönetmelik gereğince, belediye veya bağlı kuruluşlarınca, belediye sınırları ve mücavir alanlar içerisinde,

a) Yeni yol açılması,

b) Mevcut yolların % 40 oranında veya daha fazla genişletilmesi,

c) Kaldırımsız ve bakımsız bulunan yolların kaldırım veya parke kaldırım haline getirilmesi veya asfalt yapılması, kaldırım veya şose halindeki yolların da parke, beton veya asfalta çevrilmesi,

d) Mevcut kaldırım veya parkelerin sökülüp yeniden düzenlenmesi,

hallerinde bu yolların iki tarafında bulunan veya başka bir yola çıkışı olmaması dolayısıyla bu yoldan yararlanan gayrimenkullerin sahiplerinden Yol Harcamalarına Katılma Payı alınır. Peki, yol harcamalarına katılma payı ne zaman ödenir?


Payın Tahakkuk Zamanı

Yol Harcamalarına Katılma Payının tahakkuku, iş hangi ihale usulüne göre yapılmış olursa olsun, hizmetin tamamlanarak halkın istifadesine sunulmasından sonra yapılır.


Şu kadar ki, belediyenin çalışma programı uygulaması gereğince veya teknik zorunluluklar dolayısıyla kısım kısım inşa, tamir veya genişletme yapılması halinde, bitirilerek istifadeye açılmış olması şartı ile, katılma payının kısım kısım da tahakkuku mümkündür.


İşin bitirilerek hizmete açılmış olduğu geçici kabulünün yapılması ile belirlenir.


Yol harcamalarına katılım payı ne kadar?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön