20 / 04 / 2024

Yol harcamalarına katkı payı!

Yol harcamalarına katkı payı!

Yol harcamalarına katkı payı ile ilgili yasal hükümler nelerdir? Yol harcamalarına katılım payı kimlerden ne zaman ve nasıl tahsil ediliyor? İşte yol harcamalarına katkı payı ile ilgili bilgiler...



Yol harcamalarına katkı payı!

Belediye veya bağlı kuruluşlarınca, belediye sınırları ve mücavir alanlar içerisinde; Yeni yol açılması; Mevcut yolların % 40 oranında veya daha fazla genişletilmesi; Kaldırımsız ve bakımsız bulunan yolların kaldırım veya parke kaldırım haline getirilmesi veya asfalt yapılması, kaldırım veya şose halindeki yolların da parke, beton veya asfalta çevrilmesi ve Mevcut kaldırım veya parkelerin sökülüp yeniden düzenlenmesi hallerinde bu yolların iki tarafında bulunan veya başka bir yola çıkışı olmaması dolayısıyla bu yoldan yararlanan gayrimenkullerin sahiplerinden Yol harcamalarına katkı payı alınıyor.


Yol Harcamalarına Katılım Payına ilişkin bazı yönetmelik hükümleri:

Payın Üst Sınırı

Madde 16- Harcamalara Katılma Payı bina ve arsalarda vergi değerinin yüzde 1 ini geçemez,


Muaflıklar

Madde 17- İbadet yerleri Harcamalara Katılma Paylarından muaftır.


Sahip Deyimi

Madde 18- (Değişik:RG-1/11/1994-22098)

Bu Yönetmelikte geçen sahip deyimi gayrimenkulün malikini, varsa intifa hakkı sahibini veya tahsisli olduğu kamu kurum ve kuruluşunu, bunlar yoksa gayrimenkulü sahibi gibi kullananları ifade eder.


Payların İlanı

Madde 19- Yukarıdaki maddelerde yazılı esaslara göre hesaplanan Harcamalara Katılma Paylarına ait tahakkuk cetvelleri bir ay süre ile Belediye ilan tahtasında ve varsa belediye ses yayın aracı ile ilan edilir. 


Tahakkuk cetvellerinde mükelleflerin adı ve soyadı, adresi, payın mahiyeti ile isabet eden katılma payı miktarları belirtilir. Tahakkuk cetvelleri mahalle, cadde ve sokak itibariyle ayrı ayrı düzenlenir. Katılma Payları tutarları mükelleflere ayrıca tebliğ olunur.


Yol Harcamalarına Katılma Payı bir program dahilinde veya istek üzerine doğrudan doğruya yapılan işlerde, 4 üncü madde de belirlenen hizmetler için yapılan giderlerin 1/3’ü oluyor. 


Giderlerin hesaplanmasında maliyet, işler hangi ihale usulü ile yapılmış olursa olsun, Bayındırlık Bakanlığı ve İller Bankası Genel Müdürlüğünün o yıllar için tespit ederek yayınlandığı  birim fiyatlar ve rayiçlere göre hesaplanan gerçek bedeli geçemiyor.


Yolların kaldırımlar da dahil olmak üzere (15) metreden fazla genişliklerine düşen giderler, belediyelere ait oluyor, harç hesaplanmasında bu giderler nazara alınmıyor.


Hesaplanan gider  tutarında özel Devlet yardımları karşılıksız fon tahsisleri, bu iş için yapılan bağış ve yardımlar ile istimlak bedelleri düşüldükten sonra kalan miktarın 1/3’ü, 4 üncü maddede belirtilen mükellefler adına Belediye Encümeninin kararını müteakip tahakkuk ettiriliyor.



Yol harcamalarına katılım payı nasıl hesaplanır?
Yol harcamalarına katılım payı itiraz!
Yol harcamalarına katılma payı yönetmelik!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön