19 / 04 / 2024

Yola tecavüzlü binanın cins değişikliği!

Yola tecavüzlü binanın cins değişikliği!

Cins değişikliği işlemi, bir taşınmaz malın cinsinin değişmesi halinde talebi üzerine tapuda yapılabiliyor. Peki, yola tecavüzlü binanın cins değişikliği yapılır mı? Yola tecavüzlü binanın cins değişikliği nasıl yapılır?



Yola tecavüzlü binanın cins değişikliği!

Cins değişikliği işlemi, bir taşınmaz malın cinsinin, yapısız iken yapılı veya yapılı iken yapısız hale; bağ, bahçe, tarla vb. iken arsa; veya arazi iken bağ, bahçe, tarla vb. duruma dönüştürmek için paftasında ve tapu sicilinde yapılan işlem olarak ifade ediliyor.


Herhangi bir gayrimenkulün tapusunda cins değişikliği yapabilmek için ilgilisinin müracaatı gerekli oluyor. Talep olmadan işlem yapılamıyor. İlgilisi başvurup işlemi talep etmedikçe işlemin başkaca yapım yolu da bulunmuyor.


Peki, yola tecavüzlü binanın cins değişikliği yapılır mı? Yola tecavüzlü binanın cins değişikliği nasıl yapılır?


İlgili mevzuat gereğince; Eğer belediye tarafından cins değişikliği yapılabileceğine dair yazısı ya da yapı kullanma izin belgesi verilmişse, o bina yola (ve/veya komşu parsele) tecavüzlü olsa dahi cins değişikliği yapılıp, tapu kütüğüne tecavüzlü olduğu belirtilir. 


Üçüncü kişilerin haklarının korunması bakımından, aynı belirtim binanın tecavüzlü olduğu parselin tapu kütüğüne de yapılmalıdır.


(A) parselinin cins değişikliği yapılırken, bu parseldeki binanın (B) parseline tecavüzlü olduğu görülüyorsa; doğru olan her iki parselin kütük sayfasında da belirtim yapılmasıdır. 


Kadastro Müdürlüğü, işlem dosyasını Tapu Müdürlüğüne gönderirken, her iki parselin de kütük sayfasına belirtim yapılması gerektiği özellikle vurgulamak suretiyle, Tapu Müdürlüğünü bu doğrultuda yönlendirmesi gerekir.


Tapu cins değişikliği masrafları 2016!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com





Geri Dön