26 / 04 / 2024

Yolbulan Baştuğ Metalürji'den 80 milyon dolarlık yatırım!

Yolbulan Baştuğ Metalürji'den 80 milyon dolarlık yatırım!

ISO 500 sıralamasına göre Türkiye'nin en büyük 45'inci firması olan Yolbulan Baştuğ Metaluıji, 80 milyon dolarlık yatırımını hayata geçirdi. Firmanın yeni haddehanesinde yıllık 2 milyon ton sıvı çelik üretim kapasitesine sahip...





ISO 500 sıralamasına göre Türkiye'nin en büyük 45'inci firması olan Yolbulan Baştuğ Metaluıji, 80 milyon dolarlık yatırımını hayata geçirdi. Yıllık 2 milyon ton sıvı çelik üretim kapasitesine sahip olduklarını belirten Yolbulan Baştuğ Metalürji Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mustafa Baştuğ, "Yolbulan Baştuğ Metalürji, 80 milyon dolarlık yatırımla hayata geçirdiği yeni haddehanede üretime başladı. 

Haddehane, günlük 4 bin tonluk sıvı çeliği haddeleyebilecek kapasitede. Geniş bir ihracat ağma sahibiz. Türkiye demir çelik sektörünün üretim kalitesi, dünyaca kabul görülen bir nitelikte" diye konuştu. 

Yolbulan ve Baştuğ ailelerinin ortaklığında 2008 yılında temelleri atılan Yolbulan Baştuğ Metalürji, entegre bir tesis olmak için gereken öncelikli yatırımlarına hız verdi. 2010 yılının 6'ncı ayına kadar çelikhane yatırımım tamamlayarak çelikhaneden kütük almaya başladıklarım söyleyen Mustafa Baştuğ, "Haddehane yatırımına 2013 yılında karar verdik. 


Yaklaşık 15 aylık sürede yatırımımızı tamamladık. Yatırımlarımızı, yerli üretim ve Avrupa'da kullanılan son teknolojiyi harmanlarak gerçekleştirdik. Bu birlikteliğin sonucu olan yatırımlarım tam kapasite ile çalıştırmak için de son rötuşlarımızı yaptık" dedi. 


"Yeni tesisimiz bizi rekabette bir adım öne çıkaracak" Faaliyete geçirdikleri tesis ile 8 milimetreden 65 milimetreye kadar inşaat demiri çekebileceklerine dikkat çeken Baştuğ, şöyle devam etti: "Bu kapasitemiz ve son teknoloji entegre yapımız, bizi piyasadaki rekabette bir adım öne taşıyacak. Şu anda üretimimizin satışım, çubuk demir olarak Dörtyol'daki satış istasyonunda Baştuğ Grup yapıyor. Aralık ayında sistemin tam anlamıyla devreye girmesiyle birlikte tüm satışları, Osmaniye'deki fabrikamız üzerinden yapacağız." Günlük çelikhane üretimlerinin 5 bin 500 ton olduğunu aktaran Baştuğ, 'Taptığımız fabrikada 4 bin tonluk sıvı çelikten inşaat demiri haddeleyebiliyoruz. Geriye bin 500 tonluk fazlamız kalıyor. Şu anda bu fazlalığı İskenderun'daki fabrikalarımızda haddeliyoruz. Yıllık 750 bin tonluk sıvı çeliğin haddelenmesi için yeni yatırım araştırmalarımız da devam ediyor. 


750 bin tonluk sıvı çeliği piyasadaki talepler çerçevesinde ne tür bir haddeleme yaparak mamule çevireceğimize karar vereceğiz. Piyasanın talebine göre inşaat demiri de haddeleyebiliriz, sac olarak da haddeleyebiliriz, tesisimizin altyapısı buna uygun" diye konuştu. 


"Türkiye demir çelik sektörü kalitesini dünyaya duyurdu" Mustafa Baştuğ, Türk demir çelik sektörünün üretim kalitesinin dünyaca kabul gördüğünü vurgulayarak bu kaliteli üretimden dolayı dünyanın dört bir tarafına ürün satabildiklerini belirtti. Baştuğ, bu yıl ihracat yaptıkları ülkelerden Peru örneğini vererek "Peru üretimimizdeki kaliteden ve rekabetçi fiyatlarımızdan dolayı hemen yanı başında bulunan Brezilya'dan değil de bizden alım yaptı. Bu, bizim olduğu kadar Türk demir çelik sektörünün de başarısını, kalitesini ve rekabet gücünü gösteriyor" dedi. 


Çin'in demir çelik sektöründe ihracata yönelik yaklaşık altı aydan beri agresif bir tutum sergilediğini anlatan Mustafa Baştuğ, Çin'in kendi iç piyasası durgunlaşınca devlet desteği ile ihracata yöneldiğini söyledi. İhracatın devlet desteği ile yapılıyor olmasının kendi pazarlarında büyük bir daralma yarattığını ifade eden Mustafa Baştuğ, "Ülkeler hızla kendi sektörlerini korumak için ek vergiler koymaya başladı. Türkiye de bu konuda harekete geçti. Çin'den gelen kütüğe vergi koydu; ancak sorunumuz sadece iç pazar değil. Bizlerin ihracat yaptığı ülkelere Çin'in devlet desteği üe ucuz ürün satması bizleri ciddi olarak zorluyor. Bu anlamda devletimizin bu konularda bizleri desteklemesini bekliyoruz; çünkü Türk demir çelik sektörü de artık ihracatçı bir sektör konumunda" şeklinde konuştu. 


"Haddehanelerin en büyük sıkıntısı hammadde" Haddehanelerin en büyük sıkıntısını, hammadde temini olarak değerlendiren Baştuğ, "İskenderun'da bulunan haddehanelerin demir çelik sektöründe faaliyete devam edebilmeleri için ya birleşerek çelikhane tesisi kurmaları ya da katma değeri yüksek farklı ürünleri haddeleyecek şekilde bir dönüşüm geçirmeleri gerek. Aksi halde bu şartlarda entegre haline gelen demir çelik tesisleri ile rekabet edemeyecekler" diyerek konuşmasını bitirdi. Yaptığımız fabrikada 4 bin tonluk sıvı çelikten inşaat demiri haddeleyebiliyoruz. Geriye bin 500 tonluk fazlamız kalıyor. Şu anda bu fazlalığı İskenderun'daki fabrikalarımızda haddeliyoruz. 


Dünya ek


Geri Dön