26 / 04 / 2024

Yönetici aidat karşılığı binanın dükkanını kullanabilir mi?

Yönetici aidat karşılığı binanın dükkanını kullanabilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı olan Tamer bugünkü köşe yazısında okuyucusunun sorduğu ''Yönetici aidat karşılığı binanın dükkanını kullanabilir mi?'' sorusunu yanıtladı. İşte o haber...



Yöneticimiz aidat karşılığı bir dükkanı depo olarak kullanıyor. Buna yetkisi var mı?


Okuyucuma yanıt vereceğim ama neresinden başlasam tereddüt ediyorum. Bir kere dükkan diye söz edildiğine göre bu yer bir bağımsız bölüm ve bu bağımsız bölümün de bir maliki olmalı. 


Malikinin izni olmadan herhangi bir yer öyle keyfi kullanılamaz. Bırakın aidat ödemeyi kira gibi bir bedel ödese bile önce malikinin izni lazım, böyle bir işgal yasal değildir. İkincisi, şayet bu yer ortak alan değil ise maliki olan kişi yöneticinin bu yeri kullanmasına göz yumuyorsa bile bu defa ecrimisil dediğimiz bir kullanma bedeli talep etme hakkına sahiptir. Dolayısı ile benim "Bu yerin maliki kim?" diye sormam lazım. 


Şayet bu yer dükkan değil ise o halde ortak mahaldir. Ortak mahaller ancak amacına uygun olarak kullanılır. Yani bir yöneticinin deposu olamaz. Bu halde yöneticiden bu yerin boşaltılarak amacına tahsis edilmesi istenilir ama bu yer ortak mahal ise bu durumda da aidatı olmaz. Zira ortak mahallerin müstakil tapusu olmadığı gibi arsa paylan da olmaz. Bu yerler projesinden ortak mahal olarak gösterilir ve amacına uygun olarak kat malikleri tarafından ortak olarak kullanılır. 


Çok yaygın olmayan bir durumdan da söz edeyim. Bu yer tapuda bağımsız bölüm olarak görünür ama maliki bir kişi değildir, tüm maliklerin istifadesine sunulmak üzere malikler adına ortak mülkiyet olarak tescil edilmiş olabilir. Bu halde aidat söz konusu olur ama yine yöneticinin kendi başına kullanacağı anlamına gelmez, tüm maliklerinden izin alması ve onların şartlarına tabi olması gerekir. 




Tamer HEPER/Posta


Geri Dön