19 / 04 / 2024

Yönetici kapıcıyı evden çıkarabilir mi?

Yönetici kapıcıyı evden çıkarabilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı olan Tamer Heper bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu ''Yönetici kapıcıyı evden çıkarabilir mi?'' sorusunu yanıtladı. İşte o haber...



Ben bir sitede, bir binanın kapıcı dairesinde kiracı olarak oturuyorum. Şimdi yönetici beni çıkartmak istiyor. Haricen öğrendiğime göre daha yüksek bedelle kiralamak üzere müşteri bulmuş. Bana "Eşyanı sokağa atarım" diyor. Buna hakkı var mı? 


Size hatırlatmak istediğim bazı hukuk kuralları olacak. Birincisi; kapıcı daireleri ortak alanlardır. Ancak binada kapıcı olmadığı hallerde bu yerlerin kiralandığı, alınan kiraların da ortak giderlerde kullanıldığı, bu yolla da bağımsız bölüm maliklerinin aidatlarında bir miktar düşme olduğu görülmektedir. 


Siz ortak alanda oturmaktasınız. İkinci hukuki durum; bir yer kiraya verilebilir. Bir yerin kiraya verilebilmesi için kiraya verenin bu yerin maliki olması şart değildir. Malik olmak başka, kira ilişkisi başka hukuki durumdur. Oturduğunuz daireyi yönetici kiraya verebilir, aranızda kira sözleşmesi yapılmış olabilir ve bu sözleşme ile kira ilişkisi kurulmuştur. Muhtemelen de kira bedellerini binanın hesabına yatırmaktasınız. Şayet bina hesabına yatırmıyor da yönetici hesabına yatınyorsanız, bu durumda yönetici binaya karşı borçlanıyordur. Burada doğru olan, kira bedelinin bina hesabına yatırılmasıdır. 


Şimdi geliyorum kira mevzuatına. Sizin ilişkiniz kiralayan-kiracı ilişkisi olduğuna göre sizin tahliyeniz de ilgili yasa hükümlerine göre olur. Yani tahliyenizin istenilmesi yasada sayılmış tahliye nedenlerine bağlı olabilir. Örneğin kira bedellerini ödememek veya akde muhalefet etmek vs. gibi. Öyle eşyanı sokağa atarım falan gibi bir tahliye nedeni yoktur. Böyle bir şeye başvuru suçtur. Bir mahkeme kararı ile kiracı tahliye edilse bile eşyası kiralayan tarafından sokağa atılamaz. Ancak icra dairesi görevlileri tarafından yasada belirtilen usullerle tahliye edilir. Size karşı güç kullanımına başvurulduğunda siz de önce zabıtadan yardım alacaksınız sonra gerektiğinde adli yollara başvuracaksınız. Her şeyin bir usulü vardır, herkes bunlara uymak zorundadır.



Tamer HEPER/Posta


Geri Dön