19 / 04 / 2024

Yöresel mimariye 10 bin liralık teşvik geldi!

Yöresel mimariye 10 bin liralık teşvik geldi!

Köylerde yöresel mimari geleneğini canlandırmak için verilen 10 bin liralık teşvikten artık şehirler de yararlanacak. Evini yıktırıp yöresel tarzda yaptıranlar para alabilecek Yöresel mimariye teşvik uygulaması şehirlerde de devreye girdi...




Köylerde yöresel mimari geleneğini canlandırmak için verilen 10 bin liralık teşvikten artık şehirler de yararlanacak. Evini yıktırıp yöresel tarzda yaptıranlar para alabilecek Yöresel mimariye teşvik uygulaması şehirlerde de devreye girdi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı evini yıktırıp, yöresel tarzda yeniden yaptıranlara 10 bin lira teşvik verecek. Bölgenin yöresel mimarisiyle ilgili bilgiler her ilde bakanlık merkezlerinden öğrenilebilecek. Bakanlık, öncelikle her bölgenin geçmişten gelen kültürü ve iklimine uygun konut tiplerini belirleyecek. Daha sonra bölgelere özel belirlenen projeleri vatandaşlara sunacak. 


Yaşam koşulları dikkate alınacak 


Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar kırsal alanlardaki kaçak, denetimsiz yapılaşma ve modem malzemelerin bilinçsiz kullanımı nedeniyle Türkiye'nin her ilinde farklı zenginlikler barındıran kırsal yapıların tehlike altında olduğunu söyledi. Yöresel mimari zenginliklerin ön plana çıkması için çalışmaları hızlandırdıklerını aktaran Bakan Bayraktar, "Projelerde, yöre halkının ihtiyaçları, yaşam koşulları, alışkanlıkları göz önünde bulundurularak, yöresel yapım geleneğine uygun daha güvenli, sağlıklı yapılar oluşturulmaya çalışılacak" dedi. 


Riskli binalar da başvurabilir 

Dönüşüm kapsamında bugüne kadar 44 bin 344 bina riskli ilan edildi. Kentsel dönüşüm yasası kapsamında Bakanlar Kurulu kararıyla ilan edilen alanlarda bulunan 357 bin bağımsız birim de teşvikten faydalanabilecek. 


Her bölgede en az 12 tip ev 


Köylerde yöresel mimariyle ev yapanlar, aynı teşvikten yararlanabilecek. Karadeniz'de konuyla ilgili çalışmaları bitiren bakanlık, diğer bölgelerdeki çalışmalarına da devam ediyor. Her bölge için en az 12 tip proje hazırlanacak. Vatandaşlar, bu projelerden istediğini seçebilecek. Türkiye genelinde 7 bölgenin yöresel mimarisi hazırlanacak. 


TOKİ de yöresel evler yapılıyor 

Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) 65 projede 25 bin 836 konutun yöresel mimariye uygun planlandığını açıklamıştı.  TOKİ  Başkanı Ahmet Haluk Karabel geleneksel Türk mimarisinin ve kültürünün korunması, yöresel mimarinin geliştirilmesi için inşa ettikleri binaların cephelerinde yeni tasarımlar yapıldığını aktardı. 


Emine Açar - Emlak Dünyası/ Bugün Gazetesi


Geri Dön