19 / 04 / 2024

Yorum İnşaat Tarabya projesi için arsadaki evler boşaltıldı!

Yorum İnşaat Tarabya projesi için arsadaki evler boşaltıldı!

Tarabya'da Yorum İnşaat'ın projesi için bir bölümü 1. derece SİT alanı olan yaklaşık 5 bin metrekarelik yeşil alanın İBB’nin reddine rağmen Bakanlık tarafından imara açıldığı ortaya çıktı



İstanbul Tarabya’da Yorum İnşaat'ın proje alanındaki konutlar yıkılmak üzere mülk sahipleri ve kiracılar tarafından boşaltıldı. Bir kooperatife ait olan, ağaçların yoğun olarak bulunduğu Boğaz’a nazır arazi 23 bin metrekarelik bir alanı kapsıyor ve içinde 3’er katlı 12 bloktan oluşan bir site yer alıyor. 


Proje için imar planı tadilatı daha önce İstanbul Büyükşehir Belediyesi tarafından bölgedeki yapı yoğunluğunu artırması ve Boğaziçi siluetini bozması nedeniyle pek çok kez reddedilmesine rağmen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Haziran 2013'te onaylanarak arazideki inşaat hakkı yaklaşık 5 kat artırılarak 3 bin metrekareden 14 bin metrekareye çıkarıldı. Bir kısmı 1. derece doğal SİT alanı olan  4 bin 647 metrekarelik yeşil alanın da müteahhit payı için ‘konut alanı’ olarak imara açıldığı ortaya çıktı.


İBB'DEN RET: SİLUET BOZULUR

Projenin yapılmak istendiği arazi Boğaziçi Koruma Kanunu kapsamında koruma altına alınan Boğaziçi Geri Görünüm Bölgesi’nde yer alıyor.  Sarıyer’in 2003 tarihli 1/5000 ve 1/1000 ölçekli geri görünüm ve etkilenme bölgesi koruma amaçlı imar planlarına göre şirketin  imara açtırdığı 51 parselin bir bölümü 1. derece doğal SİT olan yeşil alan ve park olarak belirlenmişti. Parselin bir kısmı ise siluet sınırı içinde yer alıyor.


Yeşil alanın tamamını 4 katlı konutlarla imara açan plan değişikliği teklifi İBB Meclisi'nde en son Mart 2010'da reddedildi. Ret gerekçesinde, plan teklifinin Boğaziçi Kanunu'na aykırı olarak  yapı ve nüfus yoğunluğunu artırdığına, Boğaziçi siluet alanlarında yeşil ve ağaçlı görünüm sağlanması için öngörülen yapılaşma koşullarının aşıldığına dikkat çekildi.


'GEREKİRSE AĞAÇLARI TAŞIRIZ'

Yorum İnşaat ile kooperatifin Ticaret Sicili Gazetesi'nde yer alan toplantı tutanaklarında müteahhide pay verilen 51 parseldeki yeşil alana imar çıkması için şirketin uğraş verdiği göze çarpıyor. Yorum İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Osman Ağca, 51 parsele imar çıkmaması durumunda da sözleşmenin geçerli olacağını teyit ederek bu riskin kendilerine ait olduğunu belirtiyor. Kooperatif üyelerinin proje alanındaki ağaçların ne olacağına ilişkin eleştirilerine karşı ise ağaçların taşınabileceğini  söylüyor.



Olgu Kundakçı-Birgün


Geri Dön