19 / 04 / 2024

Yozgat'ta güneş enerjisiyle elektrik masrafını kara çevirdiler!

Yozgat'ta güneş enerjisiyle elektrik masrafını kara çevirdiler!

Yozgat'ta güneş enerjisiyle elektrik masrafını kara çevirdiler. Yozgat'ta, fatura ödemelerini düşürmek için güneş enerjisinden elektrik üretmeye başlayan pancar ekicileri kooperatifi, ihtiyaç fazlası elektriği satıyor.



Yozgat Pancar Ekicileri Kooperatifi, elektrik giderini azaltmak için depoların çatılarına kurulan güneş panelleriyle elektrik üretmeye başladı.


Kooperatif Başkanı Kürşat Arslan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, günümüzde birçok kurum ve kuruluşun enerji giderlerini asgariye indirme gayreti içine girdiğini belirtti.


Arslan, kooperatiflerinin Sorgun ilçesinde bulunan merkez şubenin yanında ilçelerdeki 8 satış mağazası ve 1 akaryakıt istasyonuyla hizmet verdiğini, bu 10 birimin aylık elektrik giderinin bin 300 lira civarında olduğunu söyledi.


Fatura giderlerini azaltmak için güneş enerjisinden elektrik üretmeye karar verdiklerini anlatan Arslan, şöyle konuştu:


"Şubat ayında Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na proje sunduk. Yüzde 50 hibe destekle güneş enerjisinden 30 kilovat elektrik üretecek şekilde hazırladığımız proje kabul edildi. 116 bin liraya kurdurduğumuz sistemin maliyetinin yaklaşık 58 bin lirasını bakanlığımız karşıladı. Sözleşmelerin tamamlanmasının ardından yatırıma geçtik. Depolarımızın çatılarına güneşten elektrik enerjisi üreten 126 panel yerleştirerek 30 kilovatlık enerji üreten sistem kurduk. Amacımız, merkez binamızın, tohum eleme merkezimizin, diğer ilçelerdeki satış mağazalarımız ve benzin istasyonumuzun elektrik ihtiyacını karşılamaktı, bunu da başardık."


- İhtiyaç fazlası elektrik satılıyor


Güneş enerjisi sistemiyle aylık ortalama 26-27 kilovat elektrik ürettiklerini ifade eden Arslan, ihtiyaç fazlası elektriği ise Çamlıbel Elektrik Dağıtım AŞ'ye (ÇEDAŞ) sattıklarını aktardı.


Sistemin 5-6 yıl içinde kendini amorti etmesini hedeflediklerini dile getiren Arslan, "Aylık 26-27 kilovat elektrik üretiyoruz. Bunun 7-8 kilovatını ihtiyacımız için kullanıyoruz. Kalan kısmını satıyoruz. Böylece sistem 5-6 yıl içinde maliyetini amorti edecek" dedi.


Arslan, günümüzde enerji açığının giderek arttığına işaret ederek, şöyle devam etti:


"Bu sistemi kurmaktaki amacımız, sadece kooperatifimize bir kazanç sağlamak değildir. Yörede bulunan çiftçilerimize ve diğer kuruluşlara önderlik etmektir. Yeni olmasına rağmen, şu an bile çok rağbet görüyor. Yatırım yapacak olan kişiler sistemin nasıl kurulduğunu, kazancının ne olduğunu, kimlerin bu işi yapabileceğini soruyor. Bu sistemi ufak çapta tarımsal sulama yapan çiftçilerimize de öneriyoruz. Şu anda 15'er kilovatlık iki inverter kanalıyla elde edilen elektrikle ihtiyacımızı karşılıyoruz. Hem 220 volt hem de 380 volt elektrik üretiyoruz. Yozgat’ta güneş enerjisinden 1 kilovat üretim yapan yerler var ama 30 kilovatlık elektrik üreten, ihtiyacının fazlasını satan ilk biz olduk."


AA



Geri Dön