24 / 04 / 2024

YP İnşaat Çayyolu projesi bu yıl başlıyor!

YP İnşaat Çayyolu projesi bu yıl başlıyor!

Geçen yıl Çayyolu Arsa İhalesi'ne satış toplam geliri için 545 milyon 454 bin TL teklif veren YP İnşaat, Emlak Konut GYO Çayyolu Projesi'ne bu yıl başlıyor. Projenin lansmanının Mayıs-Haziran gibi yapılması planlanıyor.



YP İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Osman Cem Çankaya, Emlak Konut GYO Çayyolu Projesi'nin bu yıl başlayacağını söylüyor.


YP inşaat, 20 yıldır inşaat sektöründe faaliyet gösteriyor. 11 mühendis ve mimarın 100 bin TL sermaye ile kurduğu YP İnşaat, bugün 30 milyon TL ödenmiş sermayesi ile altyapıdan üst yapıya birçok projeyi hayata geçiriyor. Geçen yıl Çayyolu Arsa İhalesi'ne satış toplam geliri için 545 milyon 454 bin TL teklif veren ve Emlak Konut GYO'ya 180 milyon TL öneren firma, Mayıs-Haziran gibi projenin lansmanını yapmayı planlıyor. 2007'den beri 1.5 milyon metrekare inşaat yapan firma, Ankara'nın en büyük ve kapsamlı rekreasyon alanı olarak planlanan İmrahor Vadisi'nde 20 dönüm arazi üzerine kurulan Nefis Çankaya Evleri'ni 2017'ye kadar teslim etmeye hazırlanıyor. YP İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Osman Cem Çankaya, şirketin kurulduğu günden bu yana geçirdiği değişimleri Para Dergisi'ne anlattı... 


LÜKS KONUTLA BAŞLADI 


İlk olarak arazi geliştirme ve lüks konut yaparak faaliyete başladıklarını söyleyen Çankaya, şirketin faaliyetlerini ilk 1 yıllarda Ankara'da lüks konut yapımıyla sınırladıklarını açıklıyor. 2000'li yıllarda sektörden gelmenin avantajlarını kullanarak hızlı ve emin adımlarla büyümeye başladıklarını vurgulayan Çankaya, "Aldığımız işleri zamanında bitirmemiz, yarım bıraktığımız iş olmaması, güvenilir şirket arayışlarının artması bizi öne çıkardı" diyor. 


Lüks konutların yanı sıra devlet ihalelerine de girmeye başladıklarını söyleyen Çankaya, aldıkları devlet ihalelerinin mühendislik açısından spesifik olmasına dikkat ettiklerini vurguluyor. Türkiye'nin ilk 'stayed cable' denilen asma köprüsünü  İzmir  Göztepe'de yaptıklarını anlatan Çankaya şunları kaydediyor: "Bu belki büyük bir iş değil ama mühendisliği çok büyük. İnşaatını ve projesini biz yaptık. Göztepe Asma Köprüsü'ndeki 90 metrelik büyük açıklık, Türkiye'de ilk defa uygulanan kablo sistemi ile halatlara art germe uygulanarak geçildi." 


AFGANİSTAN DENEYİMİ 


YP İnşaat'ın ilk yurtdışı deneyimi 2005'te Afganistan ile başladı. Bu ülkede sıvanın bile nasıl yapıldığının bilinmediği bir dönemde iş yapmaya başladıklarını anlatan Çankaya, ilk olarak şişeleme fabrikası inşaatı yaptıklarını vurguluyor. Kabil'de T.C. Büyükelçiliğini yaptıklarını söyleyen Çankaya, ayrıca Dünya Bankası tarafından finanse edilen, BM'nin kuruluşu olan UNOPS Projeler Servisi tarafından Afgan hükümeti adına yaptırılan Gümrük ve Gelirler İdaresi Merkez Binası'nı yaptıklarını aktarıyor. Bu ülkede yaptıkları inşaatlarda çiviyi bile Türkiye'den götürdüklerinin altını çiziyor. 


Afganistan deneyiminin ardından Dubai'de köprü ve viyadük işi aldıklarını anlatan Çankaya, "Dubai'de kriz oldu. O dönemde bizim de işimiz bitmişti. Bu nedenle Dubai'den çıktık" diye konuşuyor. 


LİBYA'DA TARİHİ RESTORASYON 


Dubai'nin ardından tatsız bir Libya deneyimi yaşadıklarını anlatan Çankaya, 2010 yılında, 2. Abdülhamit döneminde 1898 yılında Tiripoli'de (Trablus'da) yapılmış Medreseyi El Funun Islami Güzel Sanatlar ve El Okulu'nun, yapısal ve tarihi restorasyonu ile birlikte ek binalarının tarihi silüete uygun yapılması işini aldıklarını anlatarak sözlerini şöyle sürdürüyor: 


"Biz işe başladık, yüzde 20'sini tamamladığımızda savaş çıktı. Şantiyedeki binalara, işçilerin bulunduğu yere girdiler. İşi bırakmak zorunda kaldık. Her firma gibi, bizim de maddi ve manevi zararlarımız oldu."


CEZAYİR'DE ŞUBE AÇTI


Cezayir'de bir süre önce şube açtıklarını belirten Çankaya, şubeyi bu yıl iş alabilir duruma getirmeyi hedeflediklerini vurguluyor. YP İnşaat'm iş bitirmelerinin üst yapıda yoğunlaştığına dikkati çeken Çankaya, bu nedenle Cezayir'de özellikle konut işine odaklanacaklarını ifade ediyor. Ham petrolde yaşanan düşüşler nedeniyle petrol zengini ülkelerin uluslararası müteahhitlik hizmetleri açısından sıkıntılı olduğuna işaret eden Çankaya, böyle bir dönemde sağlam adımlarla ilerlemeyi tercih ettiklerini vurguluyor.

 

Bu zamana kadar  Ankara  başta olmak üzere İzmir, Muğla, Denizli, Kocaeli, Kırşehir, Van, Hatay, Ordu, Nevşehir ve Niğde'de birçok altyapı ve üst yapı işine imza atan YP İnşaat'ın, şu anda Ankara, Nevşehir ve Niğde'de devam eden projeleri bulunuyor. Firmanın yaptığı işler arasında Ankara'da Danimarka Dışişleri Bakanlığı'nca ihalesi yapılan Ankara Büyükelçilik Rezidansı'nın yenilenmesi, Avustralya Büyükelçiliği'nin yeni bina inşaatı, Roketsan A.Ş.'nin Elmadağ Tesisleri yer alıyor. 


ÇAYYOLU PROJESİ 


YP inşaat'ın şu anda üzerinde çalıştığı iki büyük proje olduğunu ifade eden Çankaya, bunlardan birinin Emlak Konut Çayyolu Projesi olduğunu söylüyor. Bunun 3.5 sene sürecek bir iş olduğunu belirten Çankaya, Mayıs-Haziran gibi projenin lansmanın yapılıp satışların başlayacağını vurguluyor. Şantiye kurma ve proje çalışmalarının devam ettiğini ifade eden Çankaya, "Avan projeler Emlak GYO tarafından onaylandı. Yaklaşık 425 lüks daire yapmayı planlıyoruz. Az sayıda 1 + 1 ile 2+1,3+1,4+1 ve 5+l'e kadar çeşitli büyüklükte daireler olacak" diyor. 


Çankaya, firmasının üzerinde çalıştığı ikinci büyük projenin ise 20 dönüm arazi üzerine kurulan Nefis Çankaya Evleri olduğunu söylüyor. Vadi cepheli Köşk İkizleri, Vadi 2000, Vadi 3000 ve Vadi 5000 projeleriyle konut sahiplerini temiz havaya kavuşturduklarını vurgulayan Çankaya, şimdi de yine aynı bölgede Nefis Çankaya Evleri'ni hayata geçirdiklerini anımsatıyor. Toplam 209 konutun yer aldığı projenin 20'şer katlı iki kule ve yatayda baza bloklardan oluştuğunu dile getiren Çankaya, "2017 yılında teslim edilecek olan projede 1 + 1 'den 5+l'e kadar dairelerimiz var. 5-6 aydır satıştalar. Proje çok ilgi gördü" diyor. 


"LOKASYON VE PROJE ÖNEMLİ" 


Çankaya, hayata geçirdikleri inşaat projelerindeki hızlı sirkülasyonun nedenini Kaliteden ödün vermeden çalışmalarının yanı sıra doğru lokasyon ve doğru projelendirmeye bağlıyor. Çankaya şunları kaydediyor: "Biz projelendirmede, değerli yapıları ortaya çıkarmış mimarlara fikir projesi yarışması açıyoruz. İnşaatına ve satışına başlanacak olan Çayyolu Hasılat Paylaşımı Projesi de böyle belirlendi." Devlet ihalelerinde fiyat farklarının tekrar gözden geçirilmesi gerektiğini söyleyen Çankaya, "İnşaat fiyat farklarının verilmesi için kullanılan katsayıların gerçek piyasa artışlarını karşılamadığını, gerçekten bu sektörde kullanılan malzemelerin ve işçiliklerin dikkate alınarak piyasa rayiçlerini yansıtan katsayıların "devlet-müteahhit" işbirliği ile fiyat farklarının oluşturulması gerektiğine inanıyorum" diyor. 


Para 


Geri Dön