16 / 04 / 2024

Yücel Tayyarcan: Emlak sektörü zor süreçten geçiyor!

Yücel Tayyarcan: Emlak sektörü zor süreçten geçiyor!

Ankara Çankaya'daki Beytepe Köyüm Emlak Sahibi Yücel Tayyarcan, emlak sektörünün zor bir dönemden geçtiğini belirtti. Tayyarcan, “Üstüne bir de kayıt dışı emlakçılar eklenince işler daha da içinden çıkılmaz bir hal alıyor” dedi.



18 yıldır emlakçılıkla uğraşan Yücel Tayyarcan, emlakçılığın zaman zaman parladığını belirterek, “Bazen bir bakarsınız cebinde tomarla parayla dolaşır. Bazen bir bakarsınız bir yıl parasız gezer. Bölge bölgede değişiklik gösterir. Bir bakarsınız bir yerden yol veya imar geçer, o bölge hareketlenir. Birkaç yıldır emlak piyasası çok durgun. Özellikle 15 Temmuz olaylarından sonra işler iyice durdu. Bıçak gibi kesildi. Müteahhitlerden cemaatçi olanlar piyasadan çekildi. Çoğu insanı zor duruma bıraktılar. Dövizin yükselmesi piyasayı sıkıntıya soktu. Bunun dışında emlakçılık kanununda eksikliklerimiz var.


İSMİMİZ KÖTÜ ANILIYOR

Tayyarcan, kanunların uygulanmasında sıkıntılar var. Kayıtlı olup vergi ödeyenlerin dışında en az 3 kat Kayıtsız emlakçı bulunuyor. Piyasayı çok etkiliyor, emlakçılığın ismini kötülüyor. Emlakçılar Odası’na kayıtlı değil, herhangi bir vergiye tabi değil. Adam elinde çantayla emlakçılık yapıyor. Seyyar, telefonla yapıyor. Bunların dışında bakkal, muhtar, kapıcı emlakçılık yapar. Daha önce çalıştıkları emlakçıların müşterilerine gidip, yüzde 2 yerine yüzde 1 ile satışlar yapabiliyor. Oysaki bizim emlakçılık kanunumuzda belli bir standardın olması gerekiyor. Ama açılan emlakçılara bakmıyorlar, denetlemiyorlar. Alıcı ve satıcı aslında direkt tapuda satış yapamaz, bir emlakçıyla sözleşme yapmak gerekir. Avrupa’da uygulanıyor, ülkemizde ise uygulanamıyor” dedi.


FAİZİN DÜŞMESİ PARASI OLANA YARADI

Tayyarcan, “Faizlerde ki düşüş yine belirli bir kesime yaradı. Alım gücü olamayan insana isterseniz yüzde 0,50’e indirseniz yine alamaz. Yine yatırımcı kesime yaradı. Parası olan alıyor, ihtiyacı olan değil. Faiz oranları 0,70’e kadar düştü. Faiz oranı cazip; ama kredi çekip ödeyecek insan sayısı çok az. Alt seviye ancak TOKİ’nin yaptığı evlerden yararlanabilir” diye konuştu.


REFARANDUM SONRASI RAHATLAMA OLUR

Duayen emlakçı sözlerini şöyle sürdürdü, “Beytepe bölgesinde çalışıyorum, özellikli bir bölge. Şuan oradan imar geçti hareketlendi. Ama piyasa koşullarından dolayı beklemekteyiz. Emlakçılığın belirli bir mevsimi olur. Sonbahar gibi tabir yerindeyse yatılır. Ama bazıları kış günleri ucuza almak için alımlar olabiliyor. Eskiden yaza doğru, Almancılar olarak tabir ettiğimiz vatandaşlarımızın alımları olurdu. Şimdi onlarda artık yaşadıkları şehirlerde yatırımlar yapmaya başladı. Tabi onlarda kendilerince doğru olanı yapıyor. Mart ayından itibaren bir canlanma bekliyorum. İnşallah olumsuz olaylar yine yaşamayız. Referandumun da sonuçlanması, psikolojik bir rahatlama oluşturabilir. Ama çıkan sonuç uzun vadede ne gibi sonuçlar doğurur onu bilemiyorum. İnşallah ülkemiz için hayırlısı olur” şeklinde konuştu.



Anadolu Gazetesi


Geri Dön