23 / 04 / 2024

Yüksek gerilim hatları kentsel dönüşümü engelliyor!

Yüksek gerilim hatları kentsel dönüşümü engelliyor!

Türkiye'deki deprem riski taşıyan konutların yeniden inşasına yüksek gerilim hatlarının engel olduğu ortaya çıktı. Vatandaşlar, gerilim hatları nedeniyle yüksek kat izni alamıyor. Bu nedenle vatandaşlar dönüşüme sıcak bakmıyor.



Kentsel dönüşüm projesiyle evlerini yenilemek isteyen vatandaşlar, gerilim hatları nedeniyle yüksek kat izni alamıyor. Bu nedenle vatandaşlar dönüşüme sıcak bakmıyor.


2 KATTAN FAZLA İZİN YOK


Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 120 milyon metrekarelik alanı riskli ilan etmesiyle yaklaşık 7 milyon binanın yenilenmesi gündeme gelmişti. Kentin estetiğini de olumsuz etkileyen yüksek gerilim hatları Türkiye'nin birçok noktasında yer altına alınmaya başlandı. Bazı ilçe belediyeleri ise gerilim hatlarını yükselterek imar yüksekliğini artırma yoluna gitti. Ancak halen yer altına alınmayan gerilim hatları, konut sahiplerini olumsuz etkiliyor. Değişen imar planları nedeniyle belediyeler gerilim hatlarının altındaki binalara 2 kattan fazla inşaat izni vermezken bu durum vatandaşlara büyük mağduriyet yaşatıyor.


Esenler Kemer Mahallesi sakinleri de benzer durumdan şikayetçi. Yıkım kararı çıkarılan Huzur Apartmanı sakinlerinden İbrahim Kır ise “Ev sahibiyken kiracı durumuna düştük. Yüksek gerilim hattı kalktığında 4 kat inşa edebileceğimiz söyleniyor” dedi.




Fatih ÖZKANOĞLU/Yeni Şafak


Geri Dön