25 / 04 / 2024

Yüksek gerilim hattı yakınında oturmak!

Yüksek gerilim hattı yakınında oturmak!

Yüksek gerilim hattı yakınında oturmanın çevresine verdiği zararlar arasında, yaşayanların sağlığını olumsuz yönde etkilemesi ve kişilerde huzursuzluk yaratması yer alıyor. Peki, yüksek gerilim hattı emniyet mesafesi ne kadardır?



Yüksek gerilim hattı yakınında oturmak!

Konut ve arsa gibi gayrimenkul alımlarında dikkat edilmesi gereken hususlar arasında "elektromanyetik alan" da yer alıyor. Yakınında yüksek gerilim hattı bulunan gayrimenkuller, çevresine verdiği zararlardan dolayı tercih edilmiyor.


Yüksek gerilim hattı yakınında oturmanın çevresine verdiği zararlar arasında, yaşayanların sağlığını olumsuz yönde etkilemesi ve kişilerde huzursuzluk yaratması yer alıyor.


Peki, arsa veya evin yüksek gerilim hattına mesafesi ne olmalı? Yüksek gerilim hattı eve ne kadar uzak olmalı?


Tıp uzmanlarının açıklamalarına göre, yuksek voltaj tellerine olan kritik mesafe 600 metre olarak belirlendi. 


Açıklamalara göre oturulan ev ya da okulu, yüksek gerilim hattı 600 metre veya daha yakın olan çocuklarda lösemi ortaya çıkma olasılığı yüzde 70 daha fazla. 


Konuya açıklama getiren uzmanlardan biri olan Prof. Dr. Aktolun, açıklaması ise şu şekilde:


"Ülkemizde son günlerde iyice genişleyen emlak sektöründe bu konu tamamen göz ardı ediliyor. 


Ülkemizde emlak sektörünün yeni yerleşim birimleri oluşturduğu bir süreç geçirdiğimizi dikkate alarak, özellikle arsa seçimlerinde bu hususun dikkate alınması hayati önem taşımaktadır. 


Artık lüks konutlar yerine sağlıklı konutlar üretmenin ilk şartı, yüksek voltaj taşıyan elektrik tellerinden uzak bir bölgede inşa etmek."



Yüksek gerilim hattı nedir?


Geri Dön