28 / 03 / 2024

Yüksek hızlı trenle Ankara 3. havalimanına bağlanacak!

Yüksek hızlı trenle Ankara 3. havalimanına bağlanacak!

Ulaştırma Bakanı Elvan, Ankara-İstanbul arasını 1.5 saate indirecek yeni hızlı tren için hazır olduklarını açıkladı. Ankara’yı 3. havalimanına bağlayacak olan söz konusu proje 4.5 milyar dolara mal olacak.



Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Ankara'yı İstanbul'a, 350 kilometre hızla, 1 saat 30 dakikada birbirine bağlayacak yeni bir hızlı tren projesi üzerinde çalıştıklarını açıkladı.


Bakan Elvan, Katar'da altyapı yatırımları yapan Türk işadamlarının sorunlarını çözmek, Türkiye'de yap-işletdevret (YİD) modeliyle inşa edilecek mega projelere Katar sermayesini davet etmek amacıyla başkent Doha'daydı. Elvan, bu önemli ziyaretinde GAP uçağında, Habertürk'ün sorularına şu yanıtları verdi:


İHALE İÇİN HAZIRIZ: Ankara'yı İstanbul'a doğrudan bağlayacak hatla yolculuk, 350 kilometre hızla, 1 saat 30 dakika sürecek. Varış noktasını 3'üncü havalimanı olarak planlıyoruz. 4.5 milyar dolarlık bir yatırımla, yap-işlet olarak düşünüyoruz. Yıllık 50 milyon yolcu kapasiteli olacak bu hat, uçağın yerine tercih edilir. Broşürleri hazırladık; içeriden ve dışarıdan ilgi duyulması, talep gelmesi halinde hemen ihaleye çıkabiliriz. Yüzde 60 yerli, yüzde 40 yabancı olabilir, konsorsiyum, değişik finansman modelleri olabilir.


İKİ MEGA PROJE: İstanbul'un trafik sorununun çözümüne yönelik aralık ayının sonunda iki mega proje açıklayacağız. Detay vermeyeyim ancak 6 aydır üzerinde çalışıyoruz.


1'E 10 AĞAÇ KRİTERİ: (Soma'nın Yırca Köyü'ne kurulacak termik santral için 6 bin zeytin ağacının kesilmesi tepki çekti. Ulaştırma yatırımlarında 1 yerine 10 ağaç dikme şartı getirir misiniz?) Ulaştırma yatırımlarında "1 ağaç kesilirse 10 ekersiniz" diyebiliriz. Bu şartı ekleyebiliriz.


YERLİ UÇAKTA LİSANS ALACAĞIZ: IP hakkı dediğimiz lisansı almak istiyoruz. Birileri adına üretim yapmak gibi bir arzumuz yok, temel hedefimiz bu. Yoksa bu tür teklifler geliyor, biz ona girmiyoruz.


BELİ KIRILDI: (Yasadışı dinlemeler bitti denilebilir mi?) Bu korkuyu yaratan, 17 Aralık süreci olmuştur. Dinlemenin yasal prosedürü bellidir. Herhangi bir mahkeme, hâkim kararı olmadan kimsenin dinlenemeyeceği açıktır. (Beli kırıldı diyebilir miyiz?) Evet, sistemdeki açıkların tümü kapatıldı.


UÇAK BİLETİNDE İNDİRİM OLABİLİR


'Akaryakıt fiyatlarındaki düşüşün ardından havayolu firmaları ile bilet fiyatlarında indirim için görüşecek misiniz?' sorumuzu da Bakan Elvan, "Olabilir, bu konuyu firmalarla görüşeceğim" diye yanıtladı.


3. HAVALİMANINA ERDOĞAN YAKIŞIR


Elvan, "Ülkenin kalkınmasına Cumhurbaşkanımız büyük emek verdi. 3'üncü havalimanına sayın Cumhurbaşkanımızın ismi neden verilmesin diye sormak isterim. Kendisiyle görüşmüş, konuşmuş değiliz ama yakışır diye düşünüyorum" dedi. 

Habertürk


Geri Dön