26 / 04 / 2024

Yüksek Katlı Yönetmeliği’nin olmaması büyük eksiklik!

Yüksek Katlı Yönetmeliği’nin olmaması büyük eksiklik!

Jeofizik Mühendisi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Türkiye'de yüksek binaların yönetmeliği olmadığını belirtti. Oğuz Gündoğdu Yüksek Katlı Yönetmeliği’nin olmamasının büyük bir eksiklik olduğunu söyledi.



Yalova merkezli 4.4 şiddetindeki depremin İstanbul’da hissedilmesinin ardından yurttaşlar tedirginlik yaşıyor. Yurttaşların akıllarındaki en büyük soru ise Yalova’da gerçekleşen depremin, muhtemel İstanbul depreminin öncüsü olduğu yönünde. Jeofizik Mühendisi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu Yalova açıklarında meydana gelen depremin, Marmara’daki gerilmelerin bir ifadesi olduğunu söyledi. Gündoğdu, “Bir gün öncesinde 2.8, sonra 3, sonra da 4.4 deprem oldu. Önden gelen kırılmalar da var. Kırılmalardan sonra, 3 tane de deprem oldu. Normal bir aktivite gibi gidiyor. Nasıl oluştuğunun çözümünde gördük ki, ters faylanma yani. O bölgenin sıkışma rejimi altında olduğunu gösteren bir bulgu olarak değerlendirebiliriz. Öncü meselesine gelince, öncü karakterinde bir oluşum yok şu anda. Öncü değil. Öncü karakterinde olması için, bunun çok deprem belirtmesi lazım. Elimizdeki diğer örneklere bakarak söylüyorum bunu ve bir süre sonrasında da arkasından esas şokun gelmesi lazım. Esas şok da Adalar’ın önündeki fayın kırılmasıdır, yani başka bir fay yok” diye konuştu.


Sismolojik olarak yakın

Muhtemel büyük İstanbul depremi hakkında konuşan Gündoğdu, İstanbul depreminin sismolojik olarak yakın bir tehlike olduğunu fakat bunun ‘1 hafta sonra deprem olacağı’ anlamına gelmediğini belirtti. Gündoğdu, “Marmara’nın 1999’dan sonra tamamen rejimi değişti. Eskiden olduğu şekilde davranmıyor. 4’ün üzerinde şiddette, bir sürü deprem olmaya başladı. Bunlar geçmişte yoktu. Marmara’daki Kuzey Anadolu Fay Hattı, onun etkilendiğini ve kırılmaya doğru giden bir tavır olarak olan bütün depremler onların işareti aslında. Yakınlığı için sismolojik olarak yakın diyebilirim. Örneğin 20 yıl, bizim için yakın bir süre. Yani hemen deprem olacak diye düşünmemek gerekiyor, böyle bir belirti yok şu anda. Fakat yakın bir tehlike olarak adlandırabiliriz.” dedi.


Yüksek binaların yönetmeliği yok

Türkiye’de alınan önlemlerin yeterli olmadığını ifade eden Gündoğdu şu ifadeleri kullandı: Hiçbir şey yapılmadı değil ama inşaat sektörü o kadar hızla gidiyor ki, onlara karşı ne gibi önlem alındığı bir soru. İnşaat Mühendisleri Odası, daha henüz Yüksek Katlı Yönetmeliği’nin olmadığını söyledi. Bu durum oldukça vahim. Çivi gibi, yüksek binalar yaptık ama yönetmeliği yok. Bu büyük bir eksikliği ifade ediyor. Bu yapılanlarla riskleri sürekli arttırıyoruz.


BirGün


Geri Dön