18 / 04 / 2024

Yüksel İnşaat'a 73 milyon fazladan talep geldi!

Yüksel İnşaat'a 73 milyon fazladan talep geldi!

 Yüksel İnşaat sektörde bir ilke imza attı. Yüksel İnşaat’ın, Sermaye Piyasası Kurulu’nca daha evvel kayda alınan 5 yıl vadeli 200 milyon USD’lık Eurobond  ihracı 10 Kasım itibarıyla gerçekleşti



Türk inşaat sektörü için bir ilk olma özelliğini taşıyan Yüksel İnşaat Eurobond ihracı, aynı zamanda, finans kurumları haricinde, Türkiye’de yerleşik bir firmanın direkt ihraç etmiş olduğu ilk tahvil olma özelliğini de taşıyor.
Dünyanın dört bir yanında yatırımcılardan büyük ilgi gören ihraç sürecini, Standard Chartered Bank ve BNP Paribas yönetti. Tahvil arzı sürecinde Yüksel İnşaat’ın ratinginin hesaplanması konusunda Fitch ve Moody’s firmaları  ile el sıkışıldı. Yüksel İnşaat rating sürecini Fitch den ‘B’ ve Moody’s den ‘B 1’ notları alınarak  başarıyla tamamladı.

Yüksel İnşaat tarafından ihraç edilen Lüksemburg Sermaye Piyasası’nda işlem görmekte olan tahvillerin geri alma opsiyonu asgari üç yıl olarak belirlendi.

3 ülkeden 100 yatırımcı ile temas kuruldu

Yüksel İnşaat’ın Eurobond ihracı macerasının 2010 yılı Haziran ayında başladığını açıklayan Yüksel İnşaat CEO’su Emin Sazak, “Finans ekibimizin profesyonel çalışması sonucunda kısa sürede büyük bir başarıya imza attık. Hedefimiz 200 milyon dolarlık bir ihracat iken 273 milyon doları gördük” diye konuştu. Tahvil ihracatı konusunda İngiltere, Hollanda ve İsviçre’de olmak üzere 100 yatırımcı ile toplantı ve sunum yaptıklarını belirten Sazak, “Yoğun bir çalışma temposu içinde elde ettiğimiz bu başarı hem şirket hem de sektörümüz adına yeni bir dönemin başlangıcı oldu. Gelen talep Türk şirketlerine ve Türk ekonomisine güvenin de bir göstergesi oldu. ” diye konuştu.

Uluslararası deneyim   

Kurulduğu ilk yıllarda özellikle rıhtım, iskele ve liman taahhütlerinde ihtisaslaşarak Türkiye limanlarının 1/3'ünün yapımında rol alan Yüksel İnşaat, takip eden yıllarda üstlendiği çok sayıdaki ulaşım, enerji, arıtma ve endüstriyel tesis projeleri ile tam 47 yıldır ülkemiz altyapısının gelişmesinde etkin bir rol oynamaktadır.

Yurt içinde gerçekleştirdiği önemli altyapı projelerinin yanı sıra, 1983 yılında yurt dışına açılan ve pek çok uluslararası projeye imza atan Yüksel İnşaat, Kazakistan, Afganistan, Suudi Arabistan, Özbekistan, Gürcistan, Ukrayna, Romanya, Dubai, Katar, Ürdün, Libya ve Kuzey Irak gibi çok sayıda ülkede önemli altyapı ve inşaat projeleri gerçekleştirmektedir.

Yüksel İnşaat’ın 2010 yılı Haziran ayı sonu itibari ile, yaklaşık 2.69 Milyar USD’lik kısmı kendi payı olmak üzere, taahhüdü altında bulunan işlerinin toplam bedeli 3.88 Milyar USD’yi aşmaktadır. Yüksel’in 2009 yılı cirosunun % 80’den daha fazla bir bölümünü ise, yurtdışındaki projelerden oluşan gelirler oluşturmaktadır.

Basında yer alan diğer haberler:

Eurobond ihracatı gerçekleştiren ilk inşaatçı
Türk İnşaat sektöründe özellikle yurtdışına gerçekleştirdiği alt yapı inşaatları ile bilinen Yüksel İnşaat sektörde bir ilke imza atarak Sermaye Piyasası Kurulu’nca daha evvel kayda alınan 5 yıl vadeli 200 milyon USD’lık Eurobond ihracı nı 10 Kasım ’da tamamladı. Yüksel İnşaat’ın ihraç ettiği 200 milyon dolarlık tahvile 273 milyon dolar talep geldi.
Türk inşaat sektörü için bir ilk olma özelliğini taşıyan Yüksel İnşaat Eurobond ihracı, aynı zamanda, finans kurumları haricinde, Türkiye’de yerleşik bir firmanın direkt ihraç etmiş olduğu ilk tahvil olma özelliğini de taşıyor.
3 ülkeden 100 yatırımcı ile temas kuruldu
Yüksel İnşaat’ın Eurobond ihracı macerasının 2010 yılı Haziran ayında başladığını açıklayan Yüksel İnşaat CEO’su Emin Sazak, “Finans ekibimizin profesyonel çalışması sonucunda kısa sürede büyük bir başarıya imza attık. Hedefimiz 200 milyon dolarlık bir ihracat iken 273 milyon doları gördük” diye konuştu. Tahvil ihracatı konusunda İngiltere, Hollanda ve İsviçre’de olmak üzere Kurban Bayramı öncesi 100 yatırımcıyı içeren bir road show ile toplantı ve sunum yaptıklarını belirten Sazak, “Yoğun bir çalışma temposu içinde elde ettiğimiz bu başarı hem şirket hem de sektörümüz adına yeni bir dönemin başlangıcı oldu. Gelen talep Türk şirketlerine ve Türk ekonomisine güvenin de bir göstergesi oldu. ” diye konuştu.
Bu tür bir ihracın Türkiye’nin ve inşaat sektörünün geleceğini değerlendirmek açısından son derece önemli bir kriter olduğunu belirten Sazak, “Bu süreçte yatırımcılar 20 gün gibi bir zaman içinde bizi, sektörü ve ülkeyi tanıyarak yatırımlarını yönlendirdiler. 200 milyon dolarlık ihraca 273 milyon dolar talep gelmesi de haliyle hepimizi sevindirdi” diye konuştu.
Tahvillerin yüzde 80’ini Avrupalı fonların aldığını kaydeden Sazak, ilk alımların İngiltere, İsviçre, Hollanda ve Asya ülkeleri tarafından gerçekleştirildiğini belirtti. İlk turda alım yapanların yüzde 60’ını fonlar oluştururken yüzde 35’inin bankalar olduğunu belirten Sazak, yüzde 5’lik kısmında diğer yatırımcılar tarafından d
eğerlendirildiğini kaydetti.
İnşaat sektörünü dünya dahi böyle bir borçlanmaya sıcak bakmadığını söyleyen Sazak, bunda sektörün proje bazlı çalıştığı için gelirde süreklilik sağlayamadığını kaydetti. “Biz 47 yılın verdiği kurumsallık ve birikimle böyle bir yola girdik” diyen Sazak, elde ettikleri geliri kısa vadeli borçların kapatılmasında eldeki projelerin tamamlanmasında kullanılacağını dile getirdi.
Yaygın bir coğrafyada çalıştıkları için proje devamlılığında sorun yaşamadıkların belirten Sazak, “183’ten bu yana 17 ülkede faaliyet gösteriyoruz. Şu anda 2 milyar 700 milyon dolarlık proje sözleşmemiz mevcut. Petrol ülkelerinde tahsilat sorunu yaşamadığımız oralarda ağırlık vermeye devam edeceğiz. Yeni ülke arayışlarına da devam ediyoruz.” diye konuştu.
Türkiye’de de yatırımların devam edeceklerini ve gelecek v adede Türkiye’nin cazip bir ülke olacağını ifadeden Sazak, “Burası kendi ülkemiz olduğu için tabiî ki yatırımlara devam edeceğiz. Yatırımlarımızın ortalamasını yüzde 40’a çıkaracağız. Enerji’de yoğunlaşarak şu anda 100 megewat civarındaki yatırımımızı 2012 sonuna kadar 300 meg awata çıkarmayı hedefliyoruz. Ayrıca kendi araz ilerimizde konut, Ankara’da k ompozit fabr ikası ve Milli Savunma Bakanlığı ’na dönük olarak yürüttüğümüz bir takım ar -ge çalışmaları mevcut” diye konuştu.

Yurtdışı gelirleri ağırlıkta
Yüksel İnşaat’ın 2010 yılı Haziran ayı sonu itibari ile yaklaşık 2.69 milyar dolarlık kısmı kendi payı olmak üzere, taahhüdü altında bulunan işlerinin toplam bedeli 3.88 milyar doları aş ıyor. Yüksel’in 2009 yılı cirosunun yüzde 80’den daha fazla bir bölümünü ise, yurtdışındaki projelerden oluşan gelirler oluştur uyor.

Uluslararası deneyim
Yüksel İnşaat yurt içinde gerçekleştirdiği altyapı projelerinin yanı sıra, 1983 yılında yurt dışına açılan ve pek çok uluslararası projeye imza at tı. Kazakistan, Afganistan, Suudi Arabistan, Özbekistan, Gürcistan, Ukrayna, Romanya, Dubai, Katar, Ürdün, Libya ve Kuzey Irak gibi çok sayıda ülkede önemli altyapı ve inşaat projeleri gerçekleştir di.

Dünyanın dört bir yanında yatırımcıların yakınan ilgilendiği ihraç sürecini, Standard Chartered Bank ve BNP Paribas yönetti. Tahvil arzı sürecinde Yüksel İnşaat’ın ratinginin hesaplanması konusunda Fitch ve Moody’s firmaları ile el temas sağlanırken Yüksel İnşaat rating sürecini Fitch den ‘B’ ve Moody’s den ‘B 1’ notları alınarak başarıyla tamamladı.
Yüksel İnşaat tarafından ihraç edilen Lüksemburg Sermaye Piyasası’nda işlem görmekte olan tahvillerin geri alma opsiyonu asgari üç yıl olarak belirlendi.


Geri Dön