25 / 04 / 2024

Yüksel Seramik, en iyi çıkış yapan marka ödülünü aldı!

Yüksel Seramik, en iyi çıkış yapan marka ödülünü aldı!

Türk seramikçileri arasında "en iyi çıkış yapan marka" ödülünü alan Yüksel Seramik'in Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mete Mutlu'yla İtalya'da gerçekleşen Cersaie Fuarı sonrasında bir araya geldik...



Yüksel Seramik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mete Mutlu, Türkiye'nin seramikte İtalya ve İspanya'ya kafa tuttuğunu söyledi.


Türk seramikçileri arasında "en iyi çıkış yapan marka" ödülünü alan Yüksel Seramik'in Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mete Mutlu'yla İtalya'da gerçekleşen Cersaie Fuarı sonrasında bir araya geldik. 


 Türk seramiğinin dünyadaki yerini nasıl görüyorsunuz? 

Müşteriler İtalyan ve Türk seramiğini kıyaslıyor. Aynı seviyede olduğunu görünce çok şaşırıyorlar. Çünkü makinelerimiz, hammaddemiz aynı. Tek farkımız ise işçilik. Tasarımda da çok öndeyiz. 


 Seramikte dünyanın bir numarası hangi ülke? 

Avrupa'da İtalya birinci, İspanya ikinci, biz üçüncüyüz. Dünyada ise İtalya, İspanya, Çin ve Brezilya'dan sonra beşinciyiz. Cersaie Fuarın'da Türkiye birkaç yıla kadar ilk 3'ü zorlayacağını gördüm. 


80 ÜLKEYE İHRACAT 

 Kaç ülkeye ihracat yapıyorsunuz? 

En iyi pazarımız Kanada ve ABD. Bunun dışında İsrail, Kuzey Afrika, Irak, İskandinav ülkeleri ve Körfez Bölgesi'nde önemli bir pazar payına sahibiz. Fuarda ihracat pazarımıza Kolombiya, Rusya, Katar ve Japonya'yı ekledik. Avustralya, Japonya ve Orta Afrika ülkeleriyle iş ortaklığına imza attık. 80 ülkeye ihracat yapıyoruz. Türkiye'nin ilk 1.000 ihracatçı firması arasına girdik. 2013'te ihracatımız 23.7 milyon dolardı. Turquality programına dahil olmaya çalışıyoruz, inşallah 2015'in üçüncü çeyreğinde elimize o belgeyi almak istiyoruz. 


 İhracat potansiyelinin artmasında Türkiye'nin yurtdışındaki algısının etkisi oldu mu? 

Türkiye'nin dışarıda güzel bir portresi var. Bu durum bize avantaj sağlıyor. İhracattta THY'nin destinasyonlarına bakıyoruz, hemen orayla ilgili bir çalışma başlatıyoruz. 


 Aydın Söke'deki fabrikanızda üretim kapasitesi nedir? 

Yeni yaptığımız yatırımla gelecek seneki üretim kapasitemiz 15 milyon metrekareye çıkıyor. Türkiye'de toplam 28 seramik fabrikası var. Bazı firmaların 20 milyon metrekare kapasitesi var ama bunun yarısını kullanıyorlar. Biz yüzde 100 kapasiteyle çalışıyoruz. Türkiye'de seramik sektörünün toplam üretim kapasitesi 450 milyon metrekare. En büyük seramik üreticisi 66 milyon metrekare üretim kapasitesine sahip. Bizim şu andaki kapasitemiz 12.5 milyon metrekare. Bunu 16 milyona çıkarmayı hedefliyoruz. Holdingimizde yaklaşık bin 300 kişiye istihdam sağlıyoruz. 


ÜRDÜN'E ASKERİ BİNA YAPTIK 

 Türkiye ve dünyada kaç noktada varsınız? 

Türkiye'de 250 noktada, Amerika'da ise 12 eyalette varız. Geçenlerde Miami'de çok güzel bir rezidans yapıldı. Binanın seramiklerini biz verdik. Ürdün'de Genelkurmay Başkanlığı'nın binasını biz yaptık. 


OTEL VE REZİDANS YAPIYORUZ

 İnşaat sektöründe de varsınız. Son projeniz Ömerli bitti mi? 

İstanbul'da dört tane şantiyemiz var. Ömerli'de özel bir çalışma yapıyoruz. Maltepe'de otel ve yanında iki tane rezidans binamız var. Anadolu yakasının en büyük Honda bayisiyiz. Ankara, İstanbul, İzmir, Gaziantep emniyet müdürlüklerine Honda motosikletlerini biz veriyoruz.


Sabah 


Geri Dön