29 / 03 / 2024

Yumurtalık Belediyesi Kıyı Kanunu'nu ihlal mi ediyor?

Yumurtalık Belediyesi Kıyı Kanunu'nu ihlal mi ediyor?

Yumurtalık Belediyesi’ndeki imar yolsuzluğu iddialarının ardı arkası kesilmiyor. Fazladan kat çıkılmasına göz yumarak milyonluk vurguna izin veren belediye Kıyı Kanunu’nu da ihlal etti.



Yumurtalık Belediyesi'nin MHP'li Başkanı Türkeş Filik'in başı, hakkında çıkan imar yolsuzluğu iddialarıyla dertte. Kişiye özel imar uygulamalarıyla gündeme gelen Başkan Filik'in yasalara aykırı uygulamalara onay verdiği ileri sürüldü. Fazla kat çıkan binalara iskân vererek milyonlarca liralık rant vurgununa yeşil ışık yakan Başkan Filik'in, Yumurtalık Belediye Meclisi'nin 2016 yılında aldığı karara rağmen Kıyı Kanunu'na aykırı şekilde inşaat ruhsatı verdiği iddia edildi. Kamuya ait yolun bir bölümüne inşaat yapılmasının önünü açan Yumurtalık Belediye Başkanı Türkeş Filik aleyhindeki iddiaların ardı arkası kesilmiyor. Yumurtalık Belediyesi'nin fazladan çıkılan katlarla, kıyı kenar çizgisi içerisine verilen ruhsatlarla milyonlarca liralık vurguna yol açtığı iddiaları Başkan Filik'i zor durumda bırakıyor. Koruma Amaçlı İmar Planı içerisinde yapılan 40'a yakın kaçak bina için verilen yıkım kararının neden uygulamaya konulmadığı bilinmiyor.


YENİ BİNALARA GÖZ YUMULDU

Başkan Filik'in kaçak yapıları yıkmak bir yana Kıyı Kanunu'na aykırı yeni inşaatlara onay vermesi tepkilerin doğmasına neden oldu. Yumurtalık Belediye Meclisi 4 Ocak 2016'da kıyı kenar çizgisine uyulması yönünde karar almasına karşın uygulamada tersi yapıldı. Akdeniz Mahallesi 278 ada 2 parsel kıyı kenar çizgisinde olmasına rağmen inşaat izni verildi. İnşaat izni verilirken imarda 4 kat olarak görülen alana 6 kat yapılmasına ses çıkarılmadı. Yumurtalık Belediyesi İmar ve Şehircilik Müdür Vekili Gül Derya Demir, meclisin kararına rağmen Kıyı Kanunu'na aykırı halde ruhsat vermeye devam etti. Demir, son olarak Akdeniz Mahallesi Emniyet Tesisleri'nin yanında kısa sürede yapılan binaya inşaat izni verdi. 43 ada 2 parselde tamamlanmak üzere olan binanın sahile sadece 30 metre uzaklıkta olmasına rağmen belediyeden izin alabilmesi Yumurtalık Belediyesi'ne yönelik iddiaları doğrular nitelikte.


FAZLADAN 44 DAİRE

Yumurtalık'taki rant vurgunu iddialarından bazıları şunlar. Kemalpaşa Mahallesi'nde 239 ada 4 parsel ve 239 ada 6 parselde imar durumu 2 kat olmasına karşın Selvi İnşaat ve Şerife Saraç İnşaat'a 6 katlık inşaata izin verildi. İki ayrı parselde fazladan çıkılan 4'er kat sayesinde haksız bir şekilde fazladan 44 daire yapılmasına olanak sağlandı. Yumurtalık Belediyesi'nin göz yummasıyla fazladan yapılan 44 daireden 6 milyon TL'ye yakın rant vurgunu yapıldığı öne sürüldü. Akdeniz Mahallesi'ndeki Yumurtalık Oteli'ne ilave edilen fazladan 2 kat için Encümen'in aldığı para cezası ve yıkım kararı uygulamaya konulmazken otelin yakınında da günübirlik tesisi alanı olan 399 ada 3 parseldeki Albaratos Sitesi'ne 6 kata kadar inşaat izni verildi. Yapılaşmaya açılan bu alan için verilen ruhsat ve eklerde imzaların sahte olduğu iddia edildi. Aynı mahallede bulunan imar durumu 5 kat olan 308 ada 12 parsele 6 katlı bina inşaatı için izin verilirken çekme mesafelerinin ihlal edilmesine de göz yumuldu.



Sabah


Geri Dön