26 / 04 / 2024

Yunanistan'da ev fiyatları ne kadar ucuzladı?

Yunanistan'da ev fiyatları ne kadar ucuzladı?

Yunanistan’daki ekonomik krizden dolayı yüzde 40 ucuzlayan emlak piyasasından yararlanmak isteyen Türk vatandaşlarının kafası karıştı. Peki Yunanistan'da ev fiyatları ne kadar ucuzladı?



Yunan hükümetinin emlak yatırımı yapmak isteyen üçüncü ülke vatandaşlarına, uzun süreli ulusal vize verme kararım "AB vatandaşı olmak" olarak algılayan Türk vatandaşları son dönemde emlakçıların kapısını aşındırıyor.


Yunanistan'da ofisi olan emlak danışmanlık firması Remax'in Türkiye Pazarlama ve Operasyon Direktörü Gökhan Karahan, Komşu'da gayrimenkul satın alanlara vatandaşlık verilmesi gibi bir durumun söz konusu olmadığını söyledi. Karahan şöyle devam etti: "Yunanistan'da 250 bin euronun üzerinde gayrimenkul edinen yabancı uyruklu kişilere oturma izni nitelikli vize veriliyor. Bu vize türü diğer AB ülkelerine serbestçe seyahat etmeyi de beraberinde getiriyor. Ancak bu uygulama ile Yunan veya AB vatandaşlığı elde edilebileceği yorumları gerçeği yansıtmıyor.’’ Karahan, Türk vatandaşlarının emlak satın almak Kavala ve Selanik'le ilgilendiklerini dile getirdi.


 


Yunanistan 2009 yılından beri ağır bir borç kriziyle boğuşuyor. Yunan halkı, 6 yıldır ağır kemer sıkma önlemleri karşılığında aldığı kredilerle ayakta kalmaya çalıştı. Ancak pazar günkü referandumda, yeni tasarruf önlemlerine "Hayır" dedi. Şimdi ülke, resmen iflasın eşiğinde. Yunanistan'ın Euro'dan hatta Avrupa Birliği'nden çıkması konuşuluyor. Bu ortamda ülkenin emlak piyasası da adeta kan ağlıyor.


 


Geçtiğimiz günlerde The Wall Street Journal gazetesinde yer alan habere göre, ülkede kriz başladığından beri ev fiyatları en az yüzde 40 düştü. Binlerce satılık ev olmasına rağmen ülke içinden talep yok denecek kadar az. Bu durum özellikle Avrupalı zenginlere yarıyor. Mykonos gibi popüler Yunan adalarındaki yüzlerce ev yabancılara satılmış durumda.


 


Yunanistan'da en az 300 bin Euro değerinde ev alan yabancılara her 5 yılda bir yenilenecek ikamet izni verilebiliyor. Adalar gibi sınır bölgelerindeki evleri almak içinse yerel heyetlerin izni gerekiyor.


 


İngiliz Guardian gazetesi de, Yunanistan'da artık "neredeyse yapılamıyor" dediği şeylerin listesini çıkarmış ve bu büyük yankı uyandırmıştı. Listede şu hususlar dikkat çekmişti: 1 Euroluk madeni para bulunamıyor; Kredi kartları kullanılamıyor; Havale yapılamıyor; Akıllı telefonlara uygulama indirilemiyor; İnternetten alışveriş yapılamıyor: Yumurta ve et bulunamıyor.


 


ERA Gayrimenkul Türkiye Koordinatörü Mustafa Baygan ise yeniakit emlakrehberi’ne yaptığı değerlendirmede, ’’Yunanistan’a yatırım yapacak insan bin kere düşünür şimdi. Özetle yatırım çekemez. Bu talep ağırlıklı olarak bize kayar… Hatta Kıbrıs Türk kesimine kayar. Zaten bizim bir cazibemiz var, ekonomi her şeye rağmen komşu ile mukayese edilemeyecek derecede iyi. Tabi her iki taraf da; yani ilk el ve ikinci el bundan faydalanır.


 


Emlak firmaları bu günlerde tanıtımda biraz atak yapmalılar. Tabi, müşteri nasılsa bize gelecek diye fiyatları da arttırmayalım. Bu rüzgardan bir miktar yelkenleri dolduralım gerisine sonra bakarız’’ dedi.


Yeni Akit


 


Geri Dön