25 / 04 / 2024

Yunanistan’daki tarihi Osmanlı eserleri ziyarete açılacak!

Yunanistan’daki tarihi Osmanlı eserleri ziyarete açılacak!

Yunanistan, Yanya şehrindeki tarihi Osmanlı eserlerini ziyarete açma kararı aldı. Ziyarete açılacak Osmanlı eserleri arasında, 16. yüzyıldan kalma tarihi Sultan Süleyman Camii ve üç türbe bulunuyor.



Bugüne kadar ülkesindeki Osmanlı'dan kalma camilerin ziyarete ve ibadete açılmasına izin vermeyen Yunanistan, Yanya şehrindeki tarihi eserleri ziyarete açma kararı aldı. Yanya (ioannina) Belediyesi yarın akşam, 'Yanya için Turizim Tanıtım Etkinliği' adı altında düzenleyeceği programla bölgesindeki Osmanlı'dan kalma tarihi eserleri ziyarete açacağını duyurdu. Ziyarete açılacak tarihi Osmanlı eserleri arasında, Kanuni Sultan Süleyman'a atfedilen bir cami ve üç türbe bulunuyor.


RESTORE EDİLMESİ PLANLANIYOR


Osmanlı'dan geriye kalan Anadolu Kültürü'nün yıllardır korunduğu Yanya kasabasında 16. yüzyılda inşa edilen Sultan Süleyman Camii'nin kalıntıları ile süslü minaresi yer alıyor. Cami, 1996 yılında meydana gelen depremle bir bölümü yıkılarak zarar görmüş halde. Caminin konumlandığı yerde, geometrik desenler ile süslenmiş çokgen yapıda bir türbe bulunuyor. Diğer iki türbe ise, Konitsa'nın kalbinde duruyor. Birinin o zamanlarda zengin bir tarikata bağlı olduğu, diğerinin ise Baba Husos adına yapıldığı ve Şeyh İshak ve Abdurrahman tarikatına ait olduğu söyleniyor.


İSLAMİ MİMARİ


Bölgede bulunan bir cami ve üç türbe, İslami mimarinin izlerini taşıyor. Türbeler çokgen bir şekile, dikdörtgen pencerelere ve taş bir çatıya sahip. Yeteri kadar korunamayan bu eserler için, Yunanistan'ın Konitsa Belediyesi, Osmanlı eserlerini korumaya ve geliştirmeye yönelik restorasyon çalışması başlatmayı düşünüyor.



Dilara BİLMEZ/Yeni Şafak


Geri Dön