18 / 04 / 2024

Yurttaşın düşük faizle de ev alması zor!

Yurttaşın düşük faizle de ev alması zor!

Bankalar tarafından yapılan faiz indirimleri sonuç vermeye başladı. Enflasyonun yüzde 8’lerde olduğu, asgari ücretin 1.300 TL olduğu Türkiye’de hayat pahalılığı nedeniyle yurttaşın düşük faizle de olsa ev alması zor gözüküyor.




Türkiye’de hayat gün geçtikçe daha pahalı hale geliyor. yaz ortası olmasına rağmen sebzeden meyveye, etten, giyim eşyalarına, benzine her kaleme zam geliyor. Enflasyonun yüzde 8’lerde olduğu, asgari ücretin 1.300 TL olduğu Türkiye’de zorla kira ve mutfak harcamalarını karşılayan yurttaşın ev sahibi olması için faizlerin yüzde 1’in altına inmesi bir anlam ifade etmiyor. Ev sahibi olmak için mutlaka elde avuçta 100 bin TL birikmiş paranın olması gerekiyor. Türkiye genelinde hanehalklarının tüketim amaçlı yaptığı harcamalar içinde en yüksek payı yüzde 26 ile konut ve kira harcamaları alırken para biriktirmek neredeyse imkansız görünüyor.


Parası olan alır


Konut kredilerinideki faiz indirimleri ise ancak birikmiş parası olan ve üst gelir grubuna yarayacak.



Türkiye genelinde konut satışları 2016 Haziran ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4 azalarak 106 bin 187 oldu. Bu sayıyı artırmak için başta konut geliştiricileri olmak üzere, 15 Temmuz darbe girişiminden sonra da Cumhurbaşkanı ve hükümet kanadı bankalara konut kredisi faizlerini indirin baskısı yapmıştı. Emlak Konut ve Gayrimenkul ve Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı Derneği (GYODER) konut satışlarını hızlandırmak için 1 Ağustos’tan itibaren 20 peşinat ve yüzde 0.70 faiz oranı ile konut ve ev satışına başlamıştı.



29 Temmuz 2016 itibarıyla konut kredilerinde faiz oranı yüzde 13.7 düzeyinde. Yıllık konut kredisi faiz oranlarının yüzde 10 seviyesine gerilemesi, 10 yıl vadeli 200 bin liralık kredi kullanımında yurttaşın cebinde yaklaşık 50 bin liranın kalmasını sağlayacak.



Cumhuriyet


Geri Dön