19 / 04 / 2024

Yusufeli Barajı'nın derivasyon tünelinin kazı çalışmaları tamamlandı!

Yusufeli Barajı'nın derivasyon tünelinin kazı çalışmaları tamamlandı!

- Artvin'de yapımı tamamlandığında kemer baraj sınıfında Türkiye'nin birinci, dünyanın üçüncü en yüksek barajı olacak Yusufeli Barajı ve HES inşaatında, 895 metre uzunluğundaki derivasyon tünelinin kazı çalışmaları tamamlandı



Artvin'de yapımı tamamlandığında kemer baraj sınıfında Türkiye'nin birinci, dünyanın üçüncü en yüksek barajı olacak Yusufeli Barajı ve HES inşaatında, 895 metre uzunluğundaki derivasyon tünelinin kazı çalışmaları tamamlandı.


Deriner Barajı gibi çift eğrilikli ince kemer tipinde inşa edilecek Yusufeli Barajı, temelden 270 metre gövde yüksekliği ile kendi sınıfında Türkiye’nin birinci, dünyanın ise üçüncü en yüksek barajı olacak.


Orman ve Su İşleri Bakanlığı DSİ Genel Müdürlüğünce yaptırılan ve temeli 26 Şubat 2013'te, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın AK Parti TBMM Grup Toplantısında video konferans yöntemiyle bağlandığı törende atılan Yusufeli Barajı, tamamlandığında ülke ekonomisine yılda yaklaşık 330 milyon liralık katkı sağlayacak.


Artvin Valisi Kemal Cirit, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Çoruh Nehri'nin Türkiye'nin en çok sediment taşıyan nehirlerinden biri olduğunu ifade ederek, "Yusufeli Barajı tamamlandığında, nehir üzerindeki Deriner, Borçka ve Muratlı barajlarının ekonomik ömrünü de uzatacak" dedi.


Cirit, 29 Mayıs 2018'de hizmete açılması planlanan Yusufeli Barajı'nın, Türkiye'de üretilen hidroelektrik enerjinin yüzde 2,4'ünü karşılayacağına işaret ederek, "Toplam gövde hacmi 2 milyon 350 bin metreküp olan barajda, 2,2 milyar metreküp su depolanacak. Çoruh Nehri ana kolu üzerindeki kilit barajlardan birisi olan Yusufeli Barajı ve HES, 540 megavat kurulu güce sahip olacak ve yıllık 1 milyar 827 milyon kilovat saat enerji üretilmesi planlanıyor" diye konuştu.


Yusufeli Barajı ve HES sayesinde yaklaşık 650 bin kişinin yıllık elektrik ihtiyacının karşılanacağını dile getiren Cirit, barajın yapımında yaklaşık 650 kişi istihdam edildiğini söyledi.


Baraj gövde ve baraj işletme ulaşım yollarının yapımının 486 milyon 875 bin lira bedelle ihale edildiğini belirten Vali Cirit, barajın, gerek üreteceği enerji gerek sağlayacağı istihdam açısından bölge ve ülke ekonomisine büyük katkıda bulunacağını vurguladı.


- "Çalışmalar aralıksız sürüyor"


Vali Kemal Cirit, baraj inşaatında çalışmaların aralıksız yürütüldüğünü kaydederek, şöyle devam etti:


"Yusufeli Barajında 895 metre uzunluğundaki derivasyon tünelinin kazı çalışmaları tamamlanmış olup, beton kaplama çalışmaları devam etmektedir. 2014 yılı şubat ayında nehir derivasyon işleminin yapılması hedeflenmektedir. Şantiye içindeki sağ ve sol sahilde ulaşım yolları çalışmaları devam etmektedir. Şantiye içi yollarda toplam 4 bin 29 metre uzunluğunda 8 tünel bulunmaktadır. Şantiye içi yolların 2014 yılı içerisinde bitirilmesi hedeflenmektedir."


Yusufeli Barajı ve HES inşaatında 2013 yılı sonuna kadar 91 milyon lira harcanarak yüzde 16 fiziki gerçekleşmenin hedeflendiğini anlatan Cirit, "Yusufeli Barajı ve HES inşaatından başka Yusufeli Barajı geçici bağlantı yolları inşaatı işinde, uzunluğu 5 bin 900 metre olan kara yolunun yapımı da devam etmekte. Bu iş kapsamında 5 tünel ile 3 köprü bulunmakta" dedi.


Baraj inşaatının Artvin–Erzurum kara yolundan etkilenmemesi için öncelikle geçici bağlantı yollarına ağırlık verildiğini, bu kapsamda tünel ve köprülerin tamamlanarak 22 Ekim 2013'te kara yolunun trafiğe açıldığını ifade eden Vali Cirit, şunları söyledi:


"Yusufeli ilçesi yeni yerleşim yerinden geçecek kara yolunun, imar planı alanlarını daha az etkileyecek alternatifleriyle ilgili çalışmalar neticelenme aşamasına geldi. Karayolları Genel Müdürlüğü ve  TOKİ  üst yöneticileri ile Kasım 2013'te toplantı yapılmış ve yol koordinatları Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından TOKİ’ye verilmiştir. Ayrıca Yusufeli Barajı ve HES projesi kapsamında Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak 76 kilometrelik kara yolunun proje ihalesi yapılmıştır. Proje çalışmaları tamamlanınca Karayolları Genel Müdürlüğünce yapım işi 4 parça olarak ihale edilecek."


Vali Cirit, Yusufeli Barajı ve HES yapımından etkilenecek bölgelerde kamulaştırma işlemlerine 2014 yılı içerisinde ağırlık verileceğini ve yeni Yusufeli yerleşim alanlarıyla ilgili sahada çalışmaların başlayacağını sözlerine ekledi.


AA


Geri Dön