18 / 04 / 2024

Yusufeli Barajı'nın inşaatı devam ediyor!

Yusufeli Barajı'nın inşaatı devam ediyor!

Orman ve Su İşleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğünce inşa edilen Yusufeli Barajı ve HES'te fiziki gerçekleşme yüzde 38 seviyesine ulaştı.



Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğünce inşa edilen Yusufeli Barajı ve HES'te fiziki gerçekleşme yüzde 38 seviyesine ulaştı.


Orman ve Su İşleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, tamamlandığında kendi sınıfında temelden 270 metre yüksekliğiyle Türkiye'nin en uzun gökdelenlerini bile geride bırakacak baraj, dünyanın 3'üncü, Türkiye'nin ise en yüksek barajı olacak.


Yusufeli Barajı'nda 2,2 milyar metreküp su depolanacak, barajın gövde yapımı için 2,9 milyon metreküp beton kullanılacak. Barajın inşaatında kullanılacak malzemelerle 150 metrekare büyüklüğünde 45 bin konutun inşası mümkün olacak.


Öz kaynaklar ve Türk mühendislerince inşa edilen Yusufeli Barajı, milli ekonomiye yılda 350 milyon lira katkı sağlayacak. Barajın inşa süresi boyunca ortalama bin kişiye istihdam imkanı sağlanıyor.


Yusufeli Barajı ve HES yılda 1,827 milyar kilovatsaat elektrik üretecek


Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Yusufeli Barajı'nda 540 megavat kurulu gücündeki hidroelektrik santralin devreye girmesiyle yılda 1 milyar 827 milyon kilovatsaat elektrik üretileceğini belirterek, "Baraj ürettiği elektrik ile yaklaşık 650 bin nüfuslu bir şehrin ihtiyacını karşılayabilecek ve kendini 7 senede amorti edecek" ifadesini kullandı.


Eroğlu, bugüne kadar Çoruh Nehri üzerinde, TBMM 85. Yıl Milli Egemenlik Barajı ve HES, Borçka Barajı ve HES ile Deriner Barajı ve HES'i inşa ettiklerini anımsatarak, bu barajların, ürettikleri enerjiyle ülke ekonomisine ciddi katkılar yaptığını aktardı.


Bakan Eroğlu, ayrıca, bu barajların yıllık toplam enerji üretim kapasitesinin 3,6 milyar kilovatsaat olduğunu ve ekonomiye yıllık katkılarının 700 milyon lirayı bulduğunu kaydetti. 


Türkiye'de enerji talebinin sürekli arttığını belirten Eroğlu, "Artan enerji talebini karşılamak için enerji ithalatı yapmak zorunda kalıyoruz. Bu da milli ekonomimizde ciddi baskı oluşturuyor. Yerli ve yenilenebilir bir enerji kaynağı olan hidroelektrik santrallerini bu yüzden yapmak zorundayız. Bu bir zarurettir" değerlendirmesinde bulundu.


Yusufeli Barajı'nın, Türkiye'nin en yüksek barajı olduğunu vurgulayan Eroğlu "Barajın bitiş tarihini 2019 yerine, 2018'e çektik ve barajı en kısa zamanda tamamlayacağız" ifadesini kullandı.


AA


Geri Dön