29 / 03 / 2024

Yusufeli ilçe merkezi yeni yerleşim alanına taşınıyor!

Yusufeli ilçe merkezi yeni yerleşim alanına taşınıyor!

Yusufeli ilçe merkezi yeni yerleşim alanına taşınıyor. Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Yusufeli Barajı’nın suları altında kalacak Artvin’in Yusufeli ilçesinin taşınması için çalışmaların başladığını açıkladı.



Çoruh Nehri’nin yakın bir tarihe kadar boşa aktığını ifade eden Prof. Dr. Veysel Eroğlu, “Çoruh’ta Muratlı, Borçka ile Deriner Barajı ve HES’i inşa ederek halkımızın hizmetine sunduk. Şimdi ise Türkiye’nin en çılgın akan bu nehrine yeni bir gerdanlık daha takıyoruz. DSİ tarafından yapımı devam eden Yusufeli Barajı ve HES projesi tamamlandığında Türkiye’nin en yüksek, Dünyada ise kendi kategorisinde 270 metre yüksekliği ile Çin’de yer alan Xiowan (292 m) ve Gürcistan’da yer alan Inguri (272 m) barajlarından sonra en yüksek 3. baraj olacak” dedi.


Ekonomiye yılda 400 milyon lira katkı


Artvin’in 70 km güney batısında yer alan Yusufeli Barajı ve HES’in yıllık 1 milyar 827 milyon kilowatt saat enerji üreteceğini ifade eden Prof. Dr. Veysel Eroğlu, temelini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın attığı projenin hayata geçmesi ile milli ekonomiye de yılda 400 milyon lira katkı sağlanacağını belirtti.


Yeni yerleşim yerinde çalışmalar başladı


Dev bir proje olan Yusufeli Barajı ve HES’in göl alanı içerisinde kalacak Yusufeli ilçe merkezinin yeni yerleşim alanına taşınacağını vurgulayan Prof. Dr. Eroğlu, “İlçe yeniden inşa edilirken orada yaşayan vatandaşlarımızın fikirlerini yok saymıyoruz. Onların da memnun olacağı şekilde en güzel bir ilçeyi yeniden tesis edeceğiz. Bu çerçevede Yansıtıcılar ve Sakut Deresi olarak belirlenen yeni yerleşim alanında ilk kazmayı vurarak çalışmalarımızı başlattık” ifadelerini kullandı.


Öncelikli olarak yeni Yusufeli’nin 1. etabı olan Hükümet Konağı, Belediye gibi idari tesis alanının kazı çalışmalarının başlatıldığını belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, devam eden süreçte ise 2. ve 3. etap da kazı çalışmalarına başlanarak, alt yapı ihalesinin ardından müteahhit firmanın işe başlayacağını söyledi.


“Muhteşem bir ilçe olacak”


Yollarla diğer donatılarla burayı en güzel ilçe haline getireceklerinin altını çizen Prof. Dr. Veysel Eroğlu, şunları söyledi: “Şu anki Yusufeli’nin yerleşim yerinden daha uygun bir yerde ilçeyi yeniden inşa edeceğiz. Yeni yerinde göl manzaralı Yusufeli, ekonomisi, ekolojisi, sosyal yapısının daha modern hale gelmesiyle daha da gelişecek.”


TOKİ Haber


Geri Dön