28 / 03 / 2024

Yüzde 8 KDV oranı konut alım cazibesini arttıracak!

Yüzde 8 KDV oranı konut alım cazibesini arttıracak!

Zuhal Balsarı, 2016/9153 sayılı Bakanlar Kurulu kararıyla 8/9/2016 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan değişikliğe göre yüzde 18 KDV oranına tabi konutların 31/03/2017 tarihine kadar teslimlerinde vergi oranının yüzde 8'e indirildiğini kaydediyor.



EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdür Yardımcısı Zuhal Balsarı, bugüne değin büyükşehirlerde lüks veya birinci sınıf inşaat olarak yapılan ve ruhsatın sonradan revize edilip inşaat kalitesinin yükseltilmesi hali de dahil olmak üzere, yapı ruhsatının alındığı tarihte, üzerine yapıldığı arsanın Emlak Vergisi Kanunu’nun 29'uncu maddesine istinaden tespit edilen arsa birim metrekare vergi değeri 1.000 TL ve üzerinde olan 150 m2'nin üzerinde olan konutlarla net alanı 150 m2'ye kadar konutların tesliminde %18 vergi oranı uygulandığını belirtiyor. Balsarı, kanunda yapılan değişiklikle 31/03/2017 tarihine kadar söz konusu konutların teslimlerinde KDV oranının artık %8 olarak uygulanacağını belirtiyor.


Yatırımcıyı rahatlatan KDV oranı

Kanunda yapılan değişikliğin önemi hakkında Balsarı şunları söylüyor: “Daha öncesinde İstanbul ve tüm Türkiye'de rayiçleri metrekare bazında 500 TL olan arsalarda  %1,  metrekaresi 500-1.000 TL aralığında olan arsalarda % 8, metrekaresi 1.000 TL ve üzeri olan arsalarda ise %18 KDV getirilmişti. Sonuç olarak İstanbul'da 1.000 TL altında arsa bulma şansı düşük olduğu için yeni yapılan projelerde KDV oranı büyük çoğunlukla yüzde 18'e yükseltilmişti. Eskiden beri yürürlükte olan KDV'de 150 metrekarenin üzerindeki dairelerde KDV yüzde 18'di. Sektörün en önemli problemleri arasında yer alan arsa rayicine bağlı KDV problemi yeni düzenlemeyle olması gerektiğini düşündüğümüz oranlara indi. Sonuç olarak, yeni düzenleme sayesinde KDV oranı konut alım cazibesini arttıracak bir orana indirilmiş oldu. Bu da önümüzdeki dönemde yatırımcının yüzünü güldüreceğe benziyor.”

Bu haber Ekonomist Dergisi'nde şu şekilde yer aldı


Resmi Gazete'de yer alan kararnameye göre, 31 Mart 2017'ye kadar konut teslimlerinde KDV oranı yüzde 18 yerine yüzde 8 olarak uygulanacak. Bu karardan önce 150 metrekare alanın üzerindeki konutlarda KDV oranı yüzde 18 olarak uygulanıyordu. Böylece lüks konut stokunun eritilmesi hedefleniyor olabilir. Bu gelişmenin GYO şirketleri için olumlu olduğu ifade ediliyor. 




Ekonomist 


Bu haber Para Dergisi'nde şu şekilde yer aldı 

Konut projelerinde uygulanan KDV oranı geçici olarak yüzde 18 den yüzde 8’e düşürüldü. İnşaat sektörüne nefes aldıracak bu uygulamanın kalıcı hale getirilmesi yararlı olabilir...
 

Ülkemizde  son aylarda yaşanan iç ve dış siyasal/sosyal/ekonomik sorunları hafifletmek amacıyla Hükümetçe çıkartılan KHK’ler ile bazı düzenlemeler yapıldı. Bunlardan bir tanesi de, ekonominin lokomotifi olan inşaat sektörüne yönelik alman tedbirler oldu. İnşaat sektörü ülkemizde son yıllarda hızla büyüdü, gerçekleştirilen büyük çaplı konut projeleri ile hem yeni ve daha planlı yaşam alanları oluşturuldu, hem de inşaat sektörü ile birlikte çok sayıda sektöre hareketlilik sağlandı. Kentsel dönüşüm uygulamaları ile sektöre canlılık kazandırıldı. Son zamanlarda konut stokunda yaşanan artış ve konut satışlarında yaşanan düşüş inşaat sektörünü yeni kampanyalar yapmaya yöneltti.

Bugüne kadar sektör şu yasal uygulama çerçevesinde satış yapıyordu.
■    Net alanı 150 metrekarenin altında olan konut satışlarında KDV oranı, arsa birim metrekare vergi değeri;
a- 500 TL’ye kadar olanlarda yüzde
1,
b- 500 TL ile bin TL (bin TL’si hariç) arasında olanlarda yüzde 8,
c- Bin TL ve üzerinde olanlarda ise yüzde 18 olarak uygulanıyor.
■   Net alanı 150 metrekarenin üstünde olan konutlar ile işyeri satışlarında ise, arsa metrekare birim değerine bakılmaksızın yüzde 18 oram uygulanıyor.
Görüldüğü üzere, 1 Ocak 2013 tarihinden sonra ruhsatı alınarak inşaatları tamamlanan konutların satışları, ilgili belediyelerdeki arsa metrekare birim fiyatlarına göre KDV’ye tabi tutuluyor.

YENİ, GEÇİCİ UYGULAMA

Ekonomik tedbirler ve yatırımları teşvik amaçlı olmak üzere, Bakanlar Kurulu Kararı ile 8 Eylül 2016 tarihinden başlamak ve 31 Mart 2017 tarihinde bitmek üzere geçici olarak, yukarıda yer alan yüzde 18 oranı yüzde 8'e indirildi. Böylece geçici KDV uygulaması,

■  08.09.2016 ve 31.03.2017 tarihleri arasında teslimi gerçekleştirilecek net kullanım alanı 150 metrekare üstü olan konut teslimlerinde yeni KDV oram yüzde 8 uygulanacak.
■  08.09.2016 ve 31.03.2017 tarihleri arasında teslimi gerçekleştirilecek Büyükşehir Belediyesi Kanunu kapsamındaki büyükşehirlerde net alanı 150 metrekareye kadar konutlardan arsa birim metrekare fiyatı bin TL ve üzerinde olan konutların tesliminde de yeni yüzde 8 oranı uygulanacak.

KALICI DÜZENLEME GEREKLİ


Hükümetçe alman karar gereği geçici olarak Mart 2017’ye kadar, sadece konut satışlarında yüzde 18 olan KDV oranı yüzde 8'e indirilerek yeni bir düzenleme yapıldı. Ancak, ofis/işyeri satışlarında indirimli KDV uygulanması söz konusu olmayıp,eskiden olduğu gibi yüzde 18 oranında katma değer vergisi hesaplanmaya devam edilecek. İnşaat sektöründe KDV uygulaması yıllardır hep sorun olmakta. Özellikle konut satışlarında farklı (yüzde 1, yüzde 8, yüzde 18) KDV uygulamaları, gerek alıcı nezdinde ve gerekse satıcı nezdinde sorunlara yol açıyor. Şöyle ki, alıcı benzer projelerde farklı KDV uygulaması ile karşılaşıyor. Satıcı ise, benzer projelerde farklı satış fiyatı uygulayarak müşteri bulmakta sıkıntı yaşamasının yanı sıra, KDV iadelerinde Maliye ile de sorunlar yaşıyor.

Satış sözleşmeleri yeni karar öncesi düzenlenen konutların, kararda yazılı süre içerisinde teslim edilecek olması veya satış sözleşmeleri yeni karar süreleri içerisinde düzenlenen konutların 31 Mart 2017 sonrası teslim edilecek olması durumlarında KDV oranlarındaki uyumsuzluk, satıcı ve alıcı arasında sıkıntı yaratarak anlaşmazlıklara neden olabiliyor.

Gündemde olan kentsel dönüşüm projelerinin sağlıklı sonuç vermesi başta olmak üzere, inşaat sektöründe konut satışları ile sınırlı olmak üzere kalıcı indirimli sabit bir oran uygulanması ile gerek satıcı ve gerekse alıcılar nezdinde oluşacak sorunlara da kalıcı çözüm getirilmiş olacaktır.

Para 

Geri Dön