25 / 04 / 2024

Zafer Çağlayan: Oteli, lokali, dinlenme kampını hemen satın!

Zafer Çağlayan: Oteli, lokali, dinlenme kampını hemen satın!

İhracatçı birliklerinin dinlenme kampı, lokal, hatta Uludağ'da otel sahibi olmasına tepki gösteren Bakan Çağlayan, "Dış ticaret sorumluluğunu alınca gördüm ve çok şaşırdım. Derhal satmaları talimatı verdim" dedi



İhracattan sorumlu Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, bazı ihracatçı birliklerinin otel, dinlenme tesisi, lokal gibi, eski KİT alışkanlıklarını andıran girişimlerine `dur' dedi.

Göreve geldikten sonra bu konuyu gündeme getiren Bakan Çağlayan, birliklerden bu gibi gayrimenkullerini hemen satmalarını istedi. Birliklerin bağlı olduğu Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin bir `dikili ağacı' olmadığına dikkat çeken Bakan Çağlayan, üç ayrı ihracatçı birliğine ait önemli gayrimenkuller bulunduğunu, birliklerin eğer harcayacak paraları varsa, diğer bazı birlikler gibi meslek lisesi, laboratuvar ve benzeri işlere kaynak ayırabileceklerini söyledi.

Bakan Çağlayan'ı harekete geçiren  Ankara  merkezli Orta Anadolu İhracatçıları Birliği'nin (OAİB) Ankara - Emek'te dört katlı bir lokale, ayrıca Gölbaşı'nda bir sosyal tesise, Akdeniz İhracatçılar Birliği'nin Mersin'de dinlenme kampına, Uludağ İhracatçıları birliğinin ise Uludağ'da bir otel (Kar Otel) sahip olması...

`Herkes kendi işini yapsın'
Konuyla ilgili olarak Milliyet'in sorularını yanıtlayan Çağlayan şunları söyledi:
"Bakan olunca birlikleri topladım, görevimiz ihracat, dedim. Dinlenme kampı, otel, sayfiye, lokal gerekmez dedim. Herkes kendi işini yapacak. Bunları satacaklar ve gelirini birliğin ihracat işlerinde kullanacaklar. Gelir gelmez satın dedim. Ankara'da OAİB'nin lokali, dinlenme kampı var. Bir birliğin oteli var. Bir başkasının Mersin tarafında dinlenme kampı var. Elden çıkarın dedim. Bizim görevimiz ihracatı geliştirmek." 

`Görünce şaşırdım'
Bazı kamusal nitelikli kuruluşların dinlenme kampı gibi yerlere sahip olmasının, eski bir anlayış olduğunu, devletin bunlardan kurtulmaya çalıştığını anlatan Bakan Çağlayan, "Sayın Başbakan'ın da bu konularda yaklaşımını biliyorum. Ben de karşıyım ve bu yüzden ciddi biçimde karşı çıktım. Gelir gelmez gördüm ve şaşırdım. TİM'in böyle yerleri yok, dikili bir ağacı bile yok" dedi.
Çağlayan, bazı birliklerin kaynak yaratarak sektörel meslek liseleri kurduğunu, tekstil akademisi, laboratuvar yapan birlikler olduğunu hatırlatarak, "Nano tekstil için çalışanlar var. Çok önemli bir laboratuvar kurdular. Bunlar doğru girişimler. İhracatı destekliyor. Ben de böyle girişimleri destekliyorum" diye konuştu.

İbrahim Ekinci/Milliyet


Geri Dön